Αν δεν έχεις ζήσει στο εξωτερικό, τότε δεν εκτιμάς το ελληνικό καλοκαίρι

Ερμιόνη Σαρρή

Άκουσέ με που στο λέω

Και μόλις ο υδράργυρος χτυπήσει κόκκινο ξεκινάει η γκρίνια. Ουφ, ξανά ουφ, κουνάς το περιοδικό σα βεντάλια για να δροσιστείς και δεν μπαίνεις στο αυτοκίνητο αν δε βάλεις στο φουλ το air condition. Πώς θα σου φαινόταν όμως να είναι Ιούλιος, έξω να βρέχει και εσύ να φοράς γαλότσα;

Αν δεν έχεις ζήσει στο εξωτερικό μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου δεν έχεις εκτιμήσει σωστά το ελληνικό καλοκαίρι. Αν δεν έχει χρειαστεί να φορέσεις λεπτό μπουφανάκι στις 11 το πρωί όταν οι φίλοι σου σου στέλνουν selfie από τη Μύκονο τότε δεν έχεις καταλάβει πόσο ωραία είναι αυτή η χώρα ακόμα και με καύσωνα. Εκείνοι να κάνουν sup και εσύ να κάνεις αλματάκια στο πεζοδρόμιο γιατί φόρεσες εσπαντρίγιες και έπιασε... μπόρα. Τότε κατάλαβα γιατί κλείνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές από τα Χριστούγεννα.

Ιούλιος στο Λονδίνο

Το έκανα, το βίωσα και έχω να σου πω πως από τότε τη λατρεύω την Ελλαδίτσα ακόμα και με 40 βαθμούς. Ας έχω τη ζέστη μου και ας είμαι συνεχώς κάτω από το ντους. Αχ και να ξερες πόσο πολύ τους καταλαβαίνω πλέον τους τουρίστες που έρχονται και γίνονται κατακόκκινοι κάτω από τον ήλιο. Μα ξέρουν πως έχουν μόνο λίγες ημέρες για να ζήσουν αυτά που έμαθαν στο σχολείο σχετικά με τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού. Μόλις απογειωθεί το αεροπλάνο, οι λέξεις ''καύσωνας'', ''βουτιές'', ''φραπεδιά'', ''τζατζίκι'' και ''γυαλιά ηλίου'' μπαίνουν στα junk του μυαλού τους. Μην είσαι αφελής, ο ήλιος στο εξωτερικό είναι... σπάνιο φαινόμενο. Εσύ εκεί στην Αγγλία το ξέρω πως κουνάς το κεφάλι σου καταφατικά. Πώς βγαίνουν τα σαλιγκάρια δέκα δέκα μετά τη βροχή; Έτσι ξεμυτίζουν και οι ξένοι στα πάρκα μόλις φανεί μία ηλιαχτίδα. Και εμείς γκρινιάζουμε για τη ζέστη. Μα τι κουτοί που είμαστε.

Ο μήνας ήταν Ιούλιος, οι φίλες μου στην Ελλάδα ήταν ήδη κατάμαυρες (πλήγμαααααα) και εγώ ακόμα δεν είχα σκεφτεί τι μαγιό να αγοράσω για το καλοκαίρι. Μα ποιο καλοκαίρι; Στο Λονδίνο κρατούσα ακόμα ομπρέλα και όχι αυτή της θαλάσσης. Στο Λονδίνο άντε να έκανα κανά πικ νικ φορώντας τη ζακετούλα μου και αν ήμουν τυχερή βίωνα και μερικές ημέρες ‘’καύσωνα’’. Επ, περίμενε μη χαίρεσαι. Καύσωνας για τα αγγλικά δεδομένα είναι 25-30 βαθμοί κελσίου. Και το χειρότερο; Δεν έβρισκα σε κάθε γωνία του δρόμου ούτε φραπέ, ούτε freddo espresso, ούτε και cappuccino. Αν δεν υπήρχαν τα ελληνικά μαγαζιά τότε η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο... απελπιστίκ.

Από την ημέρα που γύρισα στην Ελλάδα και πάτησα το πόδι μου σε αμμουδιά λάτρεψα πενταπλά την χώρα μου και τον καιρό της. Ήμουν κορίτσι του καλοκαιριού αλλά παραέγινα. Μα τι δώρο είναι αυτό; Μα πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε αυτά τα νησιά, που το μπλε της θάλασσας ενώνεται με το μπλε του ουρανού, που δεν ψάχνουμε για ένα σιντριβάνι ώστε να δροσιστούμε;

Δεν είναι πισίνα αυτό που βλέπεις, είναι αγγλική πατέντα για να δροσίζεσαι τον Αύγουστο!

Το περσινό καλοκαίρι ήταν δύσκολο, δεν το ζήσαμε όπως πρέπει. Φέτος θα πάρουμε τη ρεβάνς. Και τι χρειάζεσαι με αυτό τον καιρό; Την παρέα σου και μία πετσέτα θαλάσσης. Πήγαινε στην παραλία, νιώσε το αλάτι στα μαλλιά και το δέρμα σου και χαμογέλα γιατί πολύ απλά... ζεις στην Ελλάδα!

#sorryLondon μα το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι το καλύτερο! Μπορεί να υστερείς σε πολλά (ας μη τα μετρήσω τώρα) αλλά σε αυτό το θέμα, είσαι ανίκητη.

Για δες και αυτό:

Τα ελληνικά νησιά μέσα από το φωτογραφικό φακό της Μαρίνας Βερνίκου

Η Μύκονος από μία άλλη ματιά, όχι αυτή του clubbing και του αχαλίνωτου ξενυχτιού

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης