Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2017;

Ερμιόνη Σαρρή

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα; Πόσο εύκολο είναι για ένα κορίτσι να πετύχει όλα όσα ονειρεύεται; Τι ποιότητα ζωής μπορεί να προσφέρει η χώρα μας σε μια νεαρή γυναίκα; Φαίνεται ότι τα πράγματα αναφορικά με την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αν εξετάσει κανείς τα στοιχεία των δύο παρακάτω ερευνών για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους στις μέρες μας.

Η πρώτη έρευνα τοποθετεί την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα χαμηλή θέση αναφορικά με την ισότητα των φύλων, ενώ με βάση τη δεύτερη, η πατρίδα μας συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες που έχουν ικανοποιητικό βαθμό ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες!

Τι συμβαίνει τελικά;

Με αφορμή την Ημέρα, της Γυναίκας, λοιπόν, αξίζει να θυμηθούμε και να τονίσουμε τη σημασία που έχει ο αγώνας για περισσότερη ισότητα και να ερευνήσουμε -όσο γίνεται- την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

Ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (2016), γίνεται αμέσως φανερό ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη χώρα μας κι αυτό διότι από τα συνολικά 144 κράτη που εξετάζονται, η Ελλάδα βρίσκεται στην 92η θέση της λίστας. Πώς φτάσαμε, λοιπόν, στο 2017 με την Ελλάδα να απέχει πολλές θέσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά στην ισότητα των φύλων στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και της πολιτικής; Φταίει η κρίση;

Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ της Ουρουγουάης και του Τατζικιστάν και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Φόρουμ, θα χρειαστούν συνολικά 199 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα! Στην 87η θέση συναντάμε την Ινδία, ενώ φαίνεται ότι οι γυναίκες στην Κένυα και στην Γκάνα έχουν περισσότερες ευκαιρίες και δικαιώματα απ’ ότι εκείνες που ζουν στην Ελλάδα. Τέλος, τις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν οι Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Κορίτσια, πόσο καλά είμαστε;

Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη που περιλαμβάνει στοιχεία του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και βασίζεται στον δείκτη ανισότητας με βάση το φύλο (GII), η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει και τόσο άσχημα.

Ο συγκεκριμένος δείκτης εξετάζει και αποτυπώνει τις ανισότητες σε βάρος των γυναικών με βάση την αναπαραγωγική υγεία, τη θέση επιρροής και την αγορά εργασίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι συγκαταλέγεται στην κατηγορία των χωρών του πλανήτη μας οι οποίες έχουν ικανοποιητικό βαθμό ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες. Ανατροπές έχουμε, όμως, και όσον αφορά στις πρώτες θέσεις αφού εδώ συναντάμε τις εξής χώρες: Σλοβενία, Ελβετία, Γερμανία και Δανία.

Keep fighting the good fight!

Ό,τι κι αν ισχύει τελικά, το σίγουρο είναι ότι έχουμε ακόμη να δώσουμε αρκετές μάχες σε πολλούς και κρίσιμους τομείς μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για απόλυτη ισότητα. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να θριαμβεύουν ακόμη και σε χώρους ανδροκρατούμενους. Το ζήτημα είναι να δοθούν σε όλες τις γυναίκες ίσες ευκαιρία και κυρίως, τα δικαιώματα για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2017

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης