Μάθε τα 5 νέα στέκια της πόλης: Πώς ο δήμος Αθηναίων μεταμόρφωσε κτίρια ερείπια σε στολίδια
Από την Κυψέλη μέχρι το Ρουφ και από τα Πατήσια μέχρι το Εμπορικό Τρίγωνο, η Αθήνα είναι γεμάτη από κρυμμένες γωνιές που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις
Εσύ που δεν έχεις καλύτερο από το να πας βόλτα με τα πόδια στο κέντρο της Αθήνας είσαι ο πρώτος που έχει αντιληφθεί ότι κάτι νέο και συναρπαστικό συμβαίνει στην πόλη. Περιοχές που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ήταν πρώτες στη λίστα σου για περίπατο όπως η Κυψέλη, ο Κεραμεικός και το ιστορικό κέντρο, έχουν αρχίσει να «ανεβαίνουν», να γίνονται πιο δραστήριες, πιο ζωντανές, σε καλούν με ένα σχεδόν μυστικιστικό τρόπο να τις περπατήσεις και να τις ανακαλύψεις. Ξανά.
Πρώτη στάση Κυψέλη: Η Κυψέλη βρίσκει ξανά τη χαμένη της αίγλη και αναμφισβήτητα εξελίσσεται στο επόμενο big thing της Αθήνας. Όχι τυχαία: Ο δήμος Αθηναίων, αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή επιφορτίστηκε με περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αφουγκράστηκε με προσοχή τις ανάγκες της και ανταποκρίθηκε ανάλογα.
Η Δημοτικά Αγορά Κυψέλης, που για χρόνια τελούσε υπό κατάληψη, άνοιξε ξανά. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καινοτομώντας για ακόμα μία φορά, κάλεσε τους ίδιους τους πολίτες να συναποφασίσουν με την αξιοποίησή της. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες: η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έγινε το place-to-be:Βrunch, εκθέσεις, αλλά και ψώνια από τα καταστήματα εντός της Αγοράς θα κερδίσουν την καρδιά του κάθε επισκέπτη που θα αφιερώσει χρόνο να γνωρίσει ξανά την αγορά. Ακριβώς δίπλα στην Αγορά, ο τόσο κομψός πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη φέρνει έναν αέρα παλιάς Αθήνας στο σήμερα.
Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείς πολύ για να ανακαλύψεις το νέο πρόσωπο της ιστορικής οικίας της Λέλας Καραγιάννη του δήμου Αθηναίων. Ένα κτίριο-σύμβολο, απέκτησε νέο σκοπό καθώς έχει μετατραπεί σε κέντρο ψηφιακών δεξιοτήτων με δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, εθνότητα και κατάρτιση. Πάνω από 4000 άνθρωποι παρακολούθησαν κάποιο από τα προγράμματα του κέντρου στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την βαθιά ανάγκη της πόλης για τέτοιου είδους δράσεις.
Μην ξεχάσεις να κάνεις στάση για καφέ στην αναπλασμένη πλέον πλατεία Αγίου Γεωργίου η οποία έχει γίνει κέντρο συνάντησης για την hip κοινότητα της πόλης. Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν υπηρεσίες με στιλ στο ολοκαίνουργιο ΚΕΠ στη Βικτώρια που μετατράπηκε σε έναν μοντέρνοπολύχρωμο χώρο ενώ όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, απολαμβάνουν κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες στο αναβαθμισμένο δημοτικό ιατρείο στη Χανίων. Ενδεικτικά, το 2018 καταγράφηκαν 32.386 επισκέψεις.
Αν περπατήσεις προς Πατήσια, θα διαπιστώσεις ότι οι εκπλήξεις σε αυτή την πόλη δεν σταματούν. Μακριά από ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές, ηλικιωμένοι αλλά και φοιτητές, μπαίνουν στην ανακαινισμένη Οικία Θεοτοκοπούλου, με τα laptops και τα tablets ανά χείρας. Κι αυτό γιατί το νεοκλασικό οίκημα της Θεοτοκοπούλου 34 έχει μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας και μάθησης. Με δωρεάν μαθήματα και δράσεις, και τα Πατήσια απέκτησαν ένα καινούριο σημείο συνάντησης.
Η επόμενη στάση της ηλεκτρονικής μας βόλτας μας βγάζει στο Ρουφ που έχει να επιδείξει ίσως το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το Σεράφειο, το οποίο, τα παλιά τα χρόνια, λειτουργούσε ως κολυμβητήριο, έμεινε κλειστό για περισσότερο από 18 χρόνια και άνοιξε ξανά από το δήμο Αθηναίων το 2017, ως ένα συγκρότημα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Καινοτομίας. Η παρέα μεγάλη, το ραντεβού καθημερινό: 15.000 πολίτες είναι εκεί, κάθε ημέρα, για το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο, τα γήπεδα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου, την ολοκαίνουργια παιδική χαρά.
Και σιγά-σιγά φτάσαμε στο κέντρο: η αλλαγή στο κέντρο δεν είναι κάτι που απλά υποψιάζεσαι, είναι κάτι που βλέπεις. Μέσα σε λίγα χρόνια μόλις, το κέντρο μεταμορφώνεται και έρχεται να βρει τον μητροπολιτικό εαυτό του. Τα καμένα κτίρια και τα λοιπά σημάδια στην πόλη από διαδηλώσεις αλλά και το ίδιο το πέρασμα του χρόνου, δίνουν τη θέση τους σε κτίσματα που ταιριάζουν σε μία σύγχρονη πρωτεύουσα. Το πρόγραμμα ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου του δήμου Αθηναίων δίνει καρπούς: περισσότερες πεζοδρομήσεις, λιγότερα αυτοκίνητα, απόσυρση των κάδων -η περισυλλογή των απορριμμάτων γίνεται πια βάσει συγκεκριμένων κανόνων και ωραρίων. Το internet είναι δωρεάν για όλους ενώ μικρά καφέ σε κάθε γωνία σε καλούν να καθίσεις, να κλείσεις τα μάτια σου στον ήλιο και να αφουγκραστείς τον ήχο μιας πόλης που τώρα βρίσκει τον εαυτό της.