Η Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου προσφέρει και κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο
Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου. Μπορεί το όνομά της να μη σου θυμίζει κάτι όμως, σίγουρα το πρόσωπό της έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σου. Τη γνωρίσαμε το 2004 ως το κορίτσι-σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων και όπως τότε, έτσι και σήμερα καταφέρνει να συγκινεί και να προκαλεί συναισθήματα χαράς και θαυμασμού. Από τα Παιδικά Χωριά SOS, η Φωτεινή βρέθηκε για σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και από εκεί, η θέληση για μάθηση την οδήγησε με υποτροφία στο Watson School of Biological Sciences των ΗΠΑ, εκεί όπου η έρευνα σε γενετικές ασθένειες έγινε βασικός της σκοπός.
Το γεγονός πως είναι η μόνη Ελληνίδα ανάμεσα σε 20 φοιτητές και φοιτήτριες που επιλέχτηκαν μεταξύ 800 υποψηφίων από όλο τον κόσμο, είναι σίγουρα αξιοθαύμαστο. Το ίδιο και το ότι παρά το επιβαρυμένο πρόγραμμά της (είναι MSc Molecular Medicine, Imperial College London) θέλησε να λάβει μέρος σε μία άκρως σημαντική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα. Ποια είναι αυτή; Η συμμετοχή της στον Κύκλο Πρεσβευτών του Ιδρύματος Vodafone μέσα από το οποίο καταξιωμένες στο χώρο τους προσωπικότητες -όπως η Φωτεινή- δρουν συμβουλευτικά γύρω από τα προγράμματα του για την προαγωγή της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, μέσω της Τεχνολογίας των Τηλεπικοινωνιών.
Το World of Difference είναι ένα από τα προγράμματα αυτά και εμείς, μιλήσαμε με τη Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το κορυφαίο αυτό εγχείρημα και φυσικά, για το πώς μπορούμε να δούμε περισσότερες γυναίκες σήμερα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ένα θέμα που αναμφίβολα μας αφορά.
Η Φωτεινή στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004
«Να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα που θα ενθαρρύνουν τα κορίτσια»
Για τη Φωτεινή, το μικρό ποσοστό των γυναικών στις επιστήμες σήμερα οφείλεται σε απαγορεύσεις που συνδέονται άμεσα με κοινωνικά στερεότυπα τα οποία είχαν διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου και έχουν τελικά καθιερώσει τον χώρο της επιστήμης ως ανδροκρατούμενο.
Όταν, λοιπόν, ζητήσαμε την άποψή της αναφορικά με το ποια είναι τα μέτρα που χρειάζεται να λάβουμε σήμερα για να δούμε περισσότερες γυναίκες στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, η ίδια μας είπε πως «είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα, που θα ενθαρρύνουν περισσότερα κορίτσια να ακολουθήσουν την εκπαίδευση STEM». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε ένα «φωτεινό» παράδειγμα, εκείνο της Έφης Δασκαλοπούλου. Όπως είπε, είναι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής και ανέπτυξε την εφαρμογή «PROSVASIS ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», στο πλαίσιο του περσινού κύκλου του προγράμματος World of Difference. «Πρόκειται για ένα mobile app χαρτογράφησης προσβάσιμων διαδρομών για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, για το οποίο μάλιστα η Έφη και το Ίδρυμα Vodafone βραβεύτηκαν», είπε η Φωτεινή, σημειώνοντας πως «τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να δώσουν το ερέθισμα στις νέες γενιές και μπορούν να αποκτήσουν ακόμα πιο “δυνατή” φωνή μέσω της τεχνολογίας και των social media». Διότι, όπως υπογράμμισε, «σίγουρα μια μαζική δράση θα είχε περισσότερη δύναμη».
«Έχω ανάγκη να προσφέρω στην κοινωνία μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου»
Ποιος είναι όμως, ο ρόλος της Φωτεινής στον Κύκλο Πρεσβευτών του Ιδρύματος Vodafone και τι την ώθησε να θέλει να γίνει μέρος του; Ερωτηθείσα σχετικά, η νεαρή επιστήμονας αναφέρθηκε στη δυσδιάστατη φύση του ρόλου της.
«Από τη μια, καθώς είμαι ιδιαίτερα κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, θα ήθελα να φέρω σε επαφή τους νέους με τις σημαντικές δράσεις και τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ίδρυμα Vodafone, που έχουν ως βάση το κοινό καλό και αφορούν την Υγεία, την Εκπαίδευση και την Κοινωνία», είπε και συνέχισε: «Από την άλλη, ως νέα γυναίκα στον χώρο της επιστήμης, αναγνωρίζω τη δύναμη της τεχνολογίας και την προοπτική της αξιοποίησής της για το κοινό καλό. Θα ήθελα ακόμη να ενθαρρύνω περισσότερους νέους και ιδιαίτερα τις γυναίκες να ακολουθήσουν με τόλμη τις νέες τεχνολογίες και την εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), κάτι που υποστηρίζει το Ίδρυμα Vodafone μέσα από τα προγράμματά του».
Θέλοντας, μάλιστα, να τονίσει τη σημασία της εν λόγω πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε και στα δικά της βιώματα, υπενθυμίζοντας πως το Ίδρυμα Vodafone «έχει αποδείξει ότι στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία και αφουγκράζεται τις ανάγκες της για 17 χρόνια», ένα μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου στηρίζει πολύ δυναμικά τα Παιδικά Χωριά SOS, όπου μεγάλωσε η Φωτεινή. «Επομένως, γνωρίζω άμεσα τον αντίκτυπο της δράσης του Ιδρύματος και αυτός είναι ένας λόγος που ήθελα να γίνω μέρος του», υποστήριξε, τονίζοντας δε πως το γεγονός ότι ήθελε να συμμετάσχει στον Κύκλο Πρεσβευτών οφείλεται και σε μια εσωτερική της ανάγκη να προσφέρει στην κοινωνία μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις της.
Photo Credits: Thalia Galanopoulou
«Το World of Difference προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο “διαφορετικό”»
Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τη Φωτεινή για το World of Difference, στον «πυρήνα» του οποίου βρίσκεται το 2019 η τεχνολογία. Και αυτό διότι φέτος, για 9η χρονιά και έπειτα από εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχών, το Ίδρυμα «καλωσόρισε» 10 νέους (ηλικίας 18-35), οι οποίοι θα εργαστούν για το κοινό καλό. Η Αγγελίνα Μήλα, η Αριστέα Μπισμπίκη, η Δανάη Μπερσή, ο Δημήτρης Πανέλης, η Ειρήνη Παγίδα, η Ευδοκία Πεχλιβανίδη, ο Ιορδάνης Καλαντίδης, η Νικόλ Κακαντούση, ο Νίκος Δούμπας και ο Παρασκευάς Σελίμ είναι οι φετινοί νικητές του προγράμματος.
Τι έκανε εν τέλει, τους νέους αυτούς να ξεχωρίσουν; Τι κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα μοναδικό και γιατί όλοι μιλούν πλέον για αυτό; Σύμφωνα με τη Φωτεινή, «όπως με σαφήνεια δηλώνει το όνομά του, το World of Difference κάνει τη διαφορά, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν κόσμο ”διαφορετικό”», έναν κόσμο ο οποίος θα έχει ως βασικό του άξονα την προσφορά και τη συλλογική δράση. Και αυτό διότι, σκοπός του είναι από τη μία να ενισχύσει τη νεανική απασχόληση και από την άλλη να αναβαθμίσει το έργο των ΜΚΟ στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές γνώσεις νέων ανθρώπων με όραμα και πάθος για αλλαγή.
Ποια είναι όμως, τα πραγματικά οφέλη τα οποία αποκομίζουν οι συμμετέχοντες στο World of Difference; Η Φωτεινή εξήγησε πως οι νέοι που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για έξι μήνες σε ΜΚΟ της επιλογής τους (το Ίδρυμα Vodafone καλύπτει τον μισθό τους & τις εργοδοτικές εισφορές) και την ίδια ώρα, να θέσουν σε εφαρμογή τις καινοτόμες ιδέες τους για το κοινό καλό.
«Στο διάστημα της απασχόλησής τους βιώνουν, εκ των έσω, πώς είναι να εργάζεσαι σε ΜΚΟ σήμερα και ποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Οργανισμοί αυτοί. Έτσι, γεμίζουν τις “αποσκευές” τους με πολύτιμη προϋπηρεσία, μοναδικές εμπειρίες και πρωτόγνωρα συναισθήματα», μας είπε, επίσης, η Φωτεινή.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι οι φετινοί νικητές του προγράμματος επιλέχθηκαν με βάση το πάθος τους για προσφορά, τις τεχνολογικές τους γνώσεις και βέβαια τον αντίκτυπο του έργου που θα αναλάβουν. Σύμφωνα με την ίδια, μέσα από τη δημιουργία και την αξιοποίηση online ψηφιακών εργαλείων, social media καναλιών και εργαλείων προσομοίωσης, εργάζονται με στόχο την αναβάθμιση του έργου του ΜΚΟ που έχουν επιλέξει, αλλά και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς του.
«Τα δεκάδες λαμπρά παραδείγματα νέων ανθρώπων με κάνουν να νιώθω αισιόδοξη»
Μπορούν πράγματι όμως, οι νέες τεχνολογίες και τα digital «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεσή μας να μας βοηθήσουν να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη; Η Φωτεινή το πιστεύει ακράδαντα και κατά την άποψή της, «η τεχνολογία είναι η δύναμη της σύγχρονης κοινωνίας».
Όταν της ζητήσαμε να μας εξηγήσει το γιατί, μας είπε ότι «οι νέες τεχνολογίες φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, διασφαλίζουν τον πλουραλισμό, προσφέρουν ερεθίσματα, γεφυρώνουν χάσματα και ανισότητες προσφέροντας ίσες ευκαιρίες, ενώ μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά». Μάλιστα, μας έφερε και μερικά σπουδαία παραδείγματα νέων ανθρώπων με γνώσεις και καινοτόμες ιδέες, που μέσω του προγράμματος World of Difference, «κατάφεραν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, για μία καλύτερη και ισότιμη κοινωνία».
Σύμφωνα με την Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, «το 2017, ο Ηλίας Καρλής εργάστηκε στην GIVMED Share medicine Share life και ανέπτυξε την online πλατφόρμα του Οργανισμού για τη διαχείριση δωρεάς φαρμάκων. Ένα project, που προσέφερε μηνιαία φαρμακευτική περίθαλψη σε 450 άτομα. Φέτος, ο Δημήτρης Πανέλης εργάζεται στον οργανισμό “Σε Αναμονή” και συμβάλλει, μέσω ειδικής mobile εφαρμογής, στην ψηφιακή χαρτογράφηση επιχειρήσεων που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες “σε αναμονή”. Αλλά και η Ευδοκία Πεχλιβανίδη που εργάζεται στον Dogs’ Voice, έναν Οργανισμό που σέβεται τα δικαιώματα των ζώων, αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη online πλατφόρμα καταγραφής και διαχείρισης της αστικής πανίδας για τους Δήμους».
Αυτά είναι, σύμφωνα με τη Φωτεινή, κάποια από τα δεκάδες λαμπρά παραδείγματα νέων ανθρώπων, που επιτελούν ουσιαστικό έργο και η ίδια, μόνο αισιόδοξη μπορεί να νιώθει για το μέλλον, όταν τα σκέφτεται!
«Έχουμε ανάγκη να προσδιορίσουμε τι είναι ευτυχία και τι σημαντικό στη ζωή»
Με την κοινωνική προσφορά να αποτελεί, λοιπόν, τη βάση του World of Difference, θέλαμε σίγουρα να μάθουμε την άποψη της Φωτεινής και αναφορικά με το θέμα της κοινωνικής απασχόλησης. Σε τι βαθμό μπορεί να ωφελήσει τους νέους και πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Έλληνες σήμερα σε ό,τι αφορά στη συλλογική δράση;
Όπως μας ενημέρωσε, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι η ανιδιοτελής προσφορά έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον εθελοντή. Πέρα από τα επιστημονικά στοιχεία όμως, τα παρακάτω απλά αλλά γεμάτα νόημα λόγια της Φωτεινής είναι εκείνα που μας «άγγιξαν» και μας βοήθησαν να αντιληφθούμε σε βάθος την ουσία της κοινωνικής προσφοράς. Διότι για τη Φωτεινή, «μέσα από την απλότητα της προσφοράς συνειδητοποιείται η ανεκτίμητη αξία της ανθρώπινης ευτυχίας και, ως νέοι με έντονες ανησυχίες, έχουμε ανάγκη να προσδιορίσουμε τι είναι ευτυχία και τι σημαντικό στη ζωή».
Και μπορεί οι Έλληνες σήμερα να μην έχουμε την «κουλτούρα του εθελοντισμού», ωστόσο, διαθέτουμε «φιλότιμο», όπως αποδεικνύεται σε καταστάσεις ανθρωπιστικών κρίσεων, «όπου ανταποκρινόμαστε άμεσα και συσπειρωνόμαστε για να γίνουμε ένα». Η Φωτεινή, μάλιστα, πιστεύει πως σήμερα έχουμε περισσότερες δυνατότητες στη διάθεσή μας καθώς «μέσω των social media καναλιών και online εφαρμογών μπορούν να οργανωθούν καμπάνιες, να προσεγγιστεί και να ενημερωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών, που σίγουρα θα αυξήσει τα ποσοστά της κοινωνικής προσφοράς».
Photo Credits: Thalia Galanopoulou
Ας ελπίσουμε πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε όλο και περισσότερους νέους να ασχολούνται ενεργά με τον εθελοντισμό και κυρίως, περισσότερες γυναίκες να διαπρέπουν στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Κυρίως όμως, ας προσπαθήσουμε και εμείς να αντλήσουμε έμπνευση από τα δεκάδες παραδείγματα των νέων ανθρώπων οι οποίοι μέσω της τεχνολογίας και των επιστημών και με κίνητρο την προσφορά τους στην κοινωνία, προσπαθούν να πάνε τον κόσμο μας μπροστά! Και η Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου είναι αναμφίβολα ένα από τα «φωτεινά» αυτά παραδείγματα.