Φράγμα Μαραθώνα: Η ΕΥΔΑΠ μας κάνει μια βόλτα στο παρελθόν

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και ήταν ένα πραγματικό επίτευγμα για την εποχή.

Είναι μια από τις αγαπημένες μου βόλτες: Το Φράγμα του Μαραθώνα και η τεχνητή του λίμνη είναι ένα από τα πιο όμορφα και ειδυλλιακά τοπία, κοντά στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας. Ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα, το περπάτημα στις όχθες της λίμνης και το χαλαρό αγνάντεμα του Φράγματος είναι η αγαπημένη μου συνήθεια. Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και ήταν ένα πραγματικό επίτευγμα για την εποχή. Αυτά είναι όλα κι όλα όσα γνωρίζω για το Φράγμα του Μαραθώνα. Μετά την τελευταία μου επίσκεψη εκεί όμως, αποφάσισα να ψάξω και να μάθω πολύ περισσότερα για ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στην Αττική.

Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931 - Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Αναζητώντας πληροφορίες, ενημερώθηκα για την πρώτη έκθεση τεκμηρίων της κατασκευής του Φράγματος, που διοργανώνεται από την ΕΥΔΑΠ και φιλοξενείται έως τις 29 Μαρτίου 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την κατασκευή του έργου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1929 και περιλαμβάνει ακόμα και κινηματογραφικό ντοκουμέντο της εποχής, που γυρίστηκε με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου!

Η Επετειακή Έκθεση της ΕΥΔΑΠ με τίτλο «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» για την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα, περιλαμβάνει ακόμα φωτογραφίες της εποχής, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες, διάφορα έγγραφα μεταξύ των οποίων και τις συμβάσεις του έργου, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, ενώ από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι το 3D/VR βίντεο της κατασκευής του Φράγματος. Η έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, όπου αναλύονται η αρχική φάση του έργου, το κυρίως έργο της κατασκευής και η καταγραφή των εργασιών. Στην εισαγωγή και τον επίλογο της έκθεσης μπορούμε να ενημερωθούμε για το τι συνέβαινε με την ύδρευση στην Αθήνα πριν την κατασκευή του Φράγματος και για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση τα επόμενα χρόνια.

Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931. Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων - Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Πώς έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα; Ποια ήταν η εταιρεία ULEN που σύναψε τη σύμβαση με το ελληνικό κράτος για το έργο; Ποια συνοδευτικά έργα κατασκευάστηκαν τότε; Πώς οργανώθηκε το εργοτάξιο και ποιοι εργάστηκαν σε αυτό; Ποιες τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν και πώς αξιοποιήθηκαν τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία η Έκθεση της ΕΥΔΑΠ, που δημιουργήθηκε με την συμβολή του Ιστορικού Αρχείου της επιχείρησης, δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις μέσω ιστορικών τεκμηρίων.

Μάλιστα διαθέτει ειδική δράση για παιδιά, τα οποία μέσα από μία διαδραστική κατασκευή με 20 εργαλεία και έναν ήρωα, δημιουργούν «άπειρες ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες» για να φτάσει το νερό στο ποτήρι.

Η Επετειακή Έκθεση θα είναι ανοικτή, με ελεύθερη είσοδο, για το κοινό έως τις 29 Μαρτίου 2020, αφού πήρε σχεδόν δύο μήνες παράταση και η επιμέλειά της έγινε από την Ερατώ Κουτσουδάκη.

Αναλυτικά οι ώρες και ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30

Παρασκευή 9:00-20:00

Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή 10:00-18:00

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα social media της ΕΥΔΑΠ:

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube

καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της www.eydap.gr

.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης