Οι «κανόνες» της vegan διατροφής που αξίζει να ακολουθείς ακόμη και αν δεν είσαι χορτοφάγος

Θέλεις να κάνεις τη διατροφή σου περισσότερο plant based, αλλά δεν είσαι ακόμη σίγουρη για το αν θα στραφείς άμεσα στη χορτοφαγία;

Σου έχω καλά νέα, διότι δεν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος για να επωφεληθείς από τη vegan διατροφή. Υπάρχουν απλώς ορισμένοι vegan «κανόνες», τους οποίους αξίζει να ακολουθείς στο εξής, προκειμένου να αναβαθμίσεις την ποιότητα των γευμάτων σου. Κάνε μία δοκιμή και σύντομα, θα διαπιστώσεις ότι πραγματοποιώντας μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σου, θα γνωρίσεις καλύτερα τις ανάγκες του οργανισμού σου!

Ιδού, λοιπόν, πέντε must tips της vegan διατροφής που αξίζει να ακολουθείς, ακόμη και αν δεν είσαι χορτοφάγος.

#1 Φυτική VS ζωική πρωτεΐνη

Η ερώτηση που ακούει πιο συχνά μία vegan είναι η εξής: «Από πού λαμβάνεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι;». Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος, είναι πως υπάρχουν χορτοφαγικές τροφές «πλούσιες» σε φυτική πρωτεΐνη, που σε αρκετές περιπτώσεις, είναι πιο ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, σε σχέση με τη ζωική. Αυτό συμβαίνει διότι πολλά ζωικά προϊόντα, εκτός από πρωτεΐνη, περιέχουν επίσης και αρκετά κορεσμένα λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα η συχνή κατανάλωσή τους, να επηρεάζει σε βάθος χρόνου την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Συνεπώς, για να υπάρχει μία ισορροπία στον οργανισμό σου, καλό είναι να λαμβάνεις πρωτεΐνη και από τις δύο «πηγές».

#2 Ένα αυστηρά χορτοφαγικό γεύμα μπορεί να είναι εξίσου χορταστικό

Μερικοί από τους ανθρώπους που δεν ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή, δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς το στομάχι τους μπορεί να χορτάσει, χωρίς να καταναλώσουν οι ίδιοι κάποια ζωική τροφή. Ωστόσο, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν για να διαπιστώσουν ότι ένα vegan γεύμα μπορεί να είναι χορταστικό, είναι να ακολουθήσουν έναν από τους βασικούς «κανόνες» της χορτοφαγικής διατροφής και να συνδυάσουν σε μία συνταγή διαφορετικά είδη φυτικών τροφών. Για παράδειγμα, «παντρεύοντας» σε μία σαλάτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και κινόα ή πλιγούρι, θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο και χορταστικό γεύμα, το οποίο θα είναι γευστικό και συγχρόνως, θρεπτικό.

#3 Μία χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πολύπλευρη και… ευρηματική

Αποφασίζοντας να απομακρύνεις τα ζωικά προϊόντα από τα πιάτα σου, ίσως θεωρήσεις πως θα χρειαστεί να περιορίσεις τις επιλογές σου. Παρόλα αυτά, το γεγονός πως μπορείς να καταναλώνεις μόνο φυτικές τροφές, θα σε βάλει στη διαδικασία να γνωρίσεις νέα είδη φρούτων και λαχανικών και θα σε εμπνεύσει να ανακαλύψεις ευρηματικούς τρόπους για να τα συνδυάζεις στις συνταγές σου. Προσπάθησε, λοιπόν, να ξεκολλήσεις από τα υλικά που τρως κάθε μέρα εδώ και χρόνια, βγάλε από το μυαλό σου το δίπολο «ζωικά ή φυτικά προϊόντα» και προσπάθησε να επωφεληθείς από όλες τις κατηγορίες τροφίμων!

#4 Δημιούργησε σπιτικά γεύματα φτιαγμένα από τα χεράκια σου

Μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά σε έναν vegan τρόπο ζωής, θα αρχίσεις να περνάς περισσότερο χρόνο στην κουζίνα -όπως οι περισσότεροι χορτοφάγοι- και να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων σου, ενώ θα περιορίσεις σημαντικά τις ποσότητες έτοιμου φαγητού ή ανθυγιεινών σνακ που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια του μήνα. Με λίγα λόγια, λοιπόν, η στροφή προς μία σπιτική, vegan διατροφή, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο σώμα, τον οργανισμό, ακόμη και το πορτοφόλι σου.

#5 «Πολύχρωμα» και ευφάνταστα πιάτα για ένα ολοκληρωμένο γεύμα

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που θα κερδίσεις επιλέγοντας να καταναλώνεις περισσότερα vegan και plant based γεύματα γενικότερα, είναι πως τα πιάτα σου θα γίνουν πολύ πιο «πλούσια». Με άλλα λόγια, το γεύμα σου θα αποτελείται από ένα ορεκτικό, μία σαλάτα και το κυρίως γεύμα. Ναι, αυτός είναι ένας από τους «κανόνες» της χορτοφαγικής διατροφής που ακολουθούν αρκετοί vegetarians, καθώς δημιουργούν πολλά διαφορετικά πιάτα για ένα γεύμα, μέσα από τα οποία λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ, βελτιώνοντας την ποιότητα των γευμάτων σου και προσθέτοντας σε αυτά μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.

Κλείνοντας, έχει σημασία να γνωρίζεις πως οι παραπάνω «κανόνες» δεν έχουν σκοπό να σε περιορίσουν, ούτε να σου υποδείξουν πώς θα τρέφεσαι. Αυτό που έχει σημασία, είναι να μπορέσεις να τους προσαρμόσεις στη δική σου διατροφή, ώστε να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, αλλά και την ποιότητα ζωής σου εν γένει!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης