Η ανακύκλωση και τα πέντε sos που πρέπει να γνωρίζεις (και να εφαρμόζεις)!
Η ανακύκλωση, είναι μία από τις δράσεις που μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε στις καθημερινές πρακτικές μας.
Φανταζόμαστε ξανά, δημιουργούμε ξανά, αποκαθιστούμε (Recreate – Reimagine – Restore)! Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που όπως κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στην κρίσιμη για την ζωή στον πλανήτη περίοδο που διέρχεται η ανθρωπότητα, κάθε μια μας οφείλει να κάνει αυτό που μπορεί για το περιβάλλον. Η ανακύκλωση, είναι μία από τις δράσεις που μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε στις καθημερινές πρακτικές μας. Ωστόσο πολλές από εμάς, ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς γίνεται σωστά και αποτελεσματικά. Ας θυμηθούμε με την ευκαιρία τα βασικά:
1 Ο μπλε κάδος
Πιθανότατα στη γειτονιά σου, δίπλα σε έναν πράσινο κάδο, υπάρχει κι ένας μπλε. Αυτός ο μπλε κάδος είναι ο κάδος της ανακύκλωσης και όχι ένας δεύτερος κάδος που τον χρησιμοποιούμε για τα σκουπίδια μας όταν γεμίσει ο πράσινος. Τι σημαίνει αυτό; Πως μέσα στον μπλε κάδο τοποθετούμε (έστω, πετάμε) συγκεκριμένα μόνο υλικά και με συγκεκριμένο τρόπο, για τα οποία θα ενημερωθείς αναλυτικά.
2. Διαχωρίζουμε καθημερινά τις συσκευασίες
Για να κάνουμε σωστή ανακύκλωση και να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας πρώτα – πρώτα ως σύγχρονοι πολίτες, ένας τρόπος υπάρχει και λέγεται «διαχωρισμός στην πηγή». Με πολύ απλά λόγια σημαίνει καθημερινός διαχωρισμός των συσκευασιών που μπορούν να ανακυκλωθούν από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Βάζουμε λοιπόν δίπλα στον σκουπιδοτενεκέ του σπιτιού μας έναν δεύτερο ή μια απλή τσάντα ή ό,τι μας εξυπηρετεί και ανά πάσα στιγμή έχουμε μια συσκευασία από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, η οποία είναι καθαρή από υπολείμματα, την τοποθετούμε εκεί. Αυτός ο δεύτερος κάδος ή τσάντα ή ό,τι βάλουμε είναι που μόλις γεμίσει, θα αδειάσει μέσα στον μπλε κάδο της γειτονιάς και θα ξαναγυρίσει στο σπίτι μας για να ξαναγεμίσει.
3. Τι πετάμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης
Ο μπλε κάδος δέχεται τα εξής υλικά - συσκευασίες:
• Αλουμινένιες: όπως κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες κ.α.
• Λευκοσιδηρές: όπως κουτάκια από κονσέρβες λαδιού, καφέ, γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό κ.α.
• Πλαστικές: όπως μπουκάλια από νερό, λάδι, αναψυκτικά, απορρυπαντικό, γιαούρτια, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, σακούλες κ.α.
• Γυάλινες: όπως μπουκάλια από αναψυκτικά, μπουκάλια από κρασί, βαζάκια τροφίμων, κ.α.
• Χάρτινες: κουτιά από γάλα, χυμούς, δημητριακά, χαρτόκουτα κ.α.
4. Πώς ρίχνουμε τις συσκευασίες μας στον μπλε κάδο ανακύκλωσης?
Για να πετάξεις στον μπλε κάδο το μπουκάλι από το αναψυκτικό σου, ή οποιαδήποτε άλλη συσκευασία χρειάζεται να είναι εντελώς άδεια δηλαδή χωρίς υπολείμματα
Ακόμα ένα σημείο – κλειδί που πολλές από εμάς δεν γνωρίζουμε είναι πως στον μπλε κάδο ρίχνουμε τις συσκευασίες μας χύμα και όχι μέσα σε δεμένη σακούλα.
Εάν έχουμε μεγάλα χαρτοκιβώτια τα διπλώνουμε για να μην πιάνουν πολύ χώρο μέσα στον μπλε κάδο.
5. Τι δεν ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης δεν ρίχνουμε:
Υπολείμματα τροφών
Μπαταρίες
Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
Οικοδομικά υλικά
Τζάμια
Κλαδιά δέντρων
Αντικείμενα από δέρμα, ξύλο
Ανακυκλώθηκαν 532.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού εντύπων το 2020
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στηρίζει την ανακύκλωση με τους μπλε κάδους και τους μπλε κώδωνες στη χώρα μας με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις και στο μετοχικό κεφάλαιό της συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σήμερα είναι αρμόδια για την οργάνωση του Συστήματος Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), το γνωστό Σύστημα των μπλε κάδων και αριθμεί σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις ως μέλη.
Μέσω του συστήματος των μπλε κάδων, το 2020 ανακυκλώθηκαν περίπου 532.000 τόνοι συσκευασιών και άλλων χρήσιμων υλικών. Οι μπλε κάδοι σε όλη τη χώρα έφτασαν τους τους 180 χιλιάδες περίπου και τα ειδικά οχήματα που η Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης παραχώρησε στους δήμους ειδικά για τη συλλογή του περιεχομένου των μπλε κάδων είναι πλέον 530. Παράλληλα, 32 Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ) σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με την οικονομική στήριξη της ΕΕΑΑ και 306 ΟΤΑ έχουν συνάψει συνεργασία με την Εταιρεία, γεγονός που σημαίνει πως τα έργα Ανακύκλωσης Συσκευασιών εξυπηρετούν πλέον το 96% του πληθυσμού της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε 10,4 εκατομμύρια κατοίκους να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στον Μπλε Κάδο.
Την ίδια στιγμή και παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας του 2020, δόθηκε έμφαση στα έργα του Μπλε Κώδωνα που αφορούν ειδικά τις γυάλινες συσκευασίες και τα οποία καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες σημείων με επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως είναι ένα εστιατόριο, για παράδειγμα, όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία. Στο τέλος του 2020, 10.200 μπλε κώδωνες βρίσκονταν στη θέση τους για να εξυπηρετούνται συνολικά σχεδόν 22.000 επιχειρήσεις. Συνολικά, από το 2003 η ΕΕΑΑ έχει διαθέσει πάνω € 364 εκατ. σε υλικοτεχνική υποδομή (π.χ. κάδοι, οχήματα, Κέντρα Διαλογής) και δαπάνες λειτουργίας, ενώ με τις δραστηριότητές της υποστηρίχθηκε η οικονομία με την δημιουργία και στήριξη 2.600 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Φυσικά καμία από αυτές τις επενδύσεις δεν θα είχε αξία για το περιβάλλον, εάν δεν υπήρχε η ανταπόκριση των πολιτών – που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερη. Εφαρμόζοντας απλούς κανόνες για την ανακύκλωση με λίγη περισσότερη προσοχή και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να στηρίξουμε τη φύση, το περιβάλλον, τον πλανήτη, το ίδιο μας το σπίτι!