Η Σανγκάη έγινε ένα απέραντο και απάνθρωπο στρατόπεδο καραντίνας για 25 εκατομμύρια κατοίκους
Κατοικίδια στοιβάζονται σε σάκους και θανατώνονται, άνθρωποι που νοσούν από covid γίνονται σχεδόν ανεπιθύμητα πρόσωπα και ο φόβος είναι το μόνιμο συναίσθημα για όλους.
Η ερώτηση «Μα τι συμβαίνει επιτέλους με την Σανγκάη;» είναι σήμερα πρωτοσέλιδη σε όλα τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. Όλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου και επιχειρηματικό κέντρο, βιώνει ένα πρωτοφανές σκηνικό που θυμίζει κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η πόλη της Κίνας με 25 εκατομμύρια κατοίκους είναι μία πόλη φάντασμα και αντιμετωπίζει πλέον μεγάλο πρόβλημα έλλειψης σε τρόφιμα.
Στρατός και ρομπότ στους δρόμους
Πριν από λίγες ημέρες είχαν ξαφνιάσει τα πρώτα πλάνα από τους άδειους δρόμους της πόλης και το ρομπότ αστυνομικό που έκανε αυστηρές περιπολίες. Η μεγαλύτερη μετά το Πεκίνο πόλη της Κίνας, ζούσε σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί καμία διευκρίνηση αν έχουμε απλά έξαρση κρουσμάτων του covid όπως αρχικά είχε ειπωθεί ή αν μιλάμε για μία νέα και άκρως επικίνδυνη μετάλλαξη.
Τις επόμενες ημέρες και μέχρι πριν από λίγες ώρες είδαμε πραγματικά εικόνες τριτοκοσμικές. Όσοι ασθενούν μεταφέρονται σχεδόν σηκωτοί σε στρατόπεδα καραντίνας, όπου η περίθαλψη μοιάζει με συνθήκες αστυνομικής κράτησης. Ο Guardian υποστηρίζει πως οι πολίτες έχουν φτάσει σε απόγνωση και βγαίνουν στα μπαλκόνια τους ουρλιάζοντας και φωνάζοντας πως: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους, όσοι αρνηθούν έναν τυπικό έλεγχο στο σπίτι τους, αντιμετωπίζονται σχεδόν ως τρομοκράτες, ενώ σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, θανατώνονται χιλιάδες κατοικίδια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν νοσήσει. Τα τέστ είναι καθημερινά, αλλά όλη αυτή η αυστηρότητα έχει δημιουργήσει διάφορα σενάρια για το τι πραγματικά συμβαίνει και αν είναι ανησυχητικό και για τις γειτονικές χώρες.
Η πληροφόρηση δίνεται κυρίως από τους χιλιάδες ευρωπαίους και αμερικανούς που εργάζονται στις πολυεθνικές εταιρείες της πόλης, με video και φωτογραφίες που ανεβάζουν στα social media.
Κάποιοι ωστόσο έσπευσαν να ερμηνέψουν την όλη κατάσταση, ως κίνηση αντιπερισπασμού της Κίνας, με όσα συμβαίνουν στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας. Η Κίνα είναι στενός συνεργάτης και σύμμαχος της Ρωσίας. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο που συμπληρώνει αυτή την κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Αυτό υποστηρίζει ότι με το να μην λειτουργεί ένα τόσο μεγάλο επιχειρηματικό κέντρο του κόσμου, δημιουργείται και οικονομική αναταραχή. Την οποία και επιθυμεί η Ρωσία ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση στο τέλος θα βρεθούμε όλοι...χαμένοι.