Ελπίδα Ζωής: Πώς η στήριξη σε ένα ζευγάρι μπορεί να είναι η λύση για την υπογεννητικότητα

Όπως κάθε γυναίκα που έχει διανύσει το «κατώφλι» των 30, έτσι και εσύ προβληματίζεσαι έντονα σχετικά με το ζήτημα της υπογεννητικότητας που παρουσιάζει η χώρα μας.

Διαβάζοντας συχνά άρθρα στο διαδίκτυο, παρακολουθώντας σχετικές ομιλίες και συμμετέχοντας ενεργά σε συζητήσεις που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα πως ενώ υπάρχουν πολλά ζευγάρια που έχουν την επιθυμία να αποκτήσουν ένα παιδάκι, την ίδια στιγμή υπάρχουν κάποια εξωτερικά εμπόδια που αναβάλλουν τα σχέδιά τους.

Αν βρίσκεσαι και εσύ στην ίδια κατάσταση, δηλαδή αν έχεις συζητήσει με τον καλό σου το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα παιδί, γνωρίζεις από πρώτο χέρι πόσες δυσκολίες χρειάζεται να ξεπεράσατε για να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα. Ειδικότερα αν διαμένεις σε μία περιοχή που δεν έχεις πρόσβαση σε ιατρικές δομές, οι οποίες σε κάνουν να αισθάνεσαι μεγαλύτερη σιγουριά για αυτό το μεγάλο «βήμα», είναι λογικό να κάνεις πίσω, να το σκέφτεσαι διπλά, αφού αισθάνεσαι πως οι συνθήκες δεν ευνοούν την απόφασή σου.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν είναι άδικο για δύο ανθρώπους, να περιμένουν πότε θα «ωριμάσουν» οι συνθήκες, για να προχωρήσουν τη ζωή τους; Σε αυτό το ερώτημα θέλει να δώσει απάντηση η μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis, η οποία μέσα από ενέργειες και συνεργασίες, όπως εκείνη με τη Βίκος Α.Ε., επιδιώκει να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε ζευγάρι να ολοκληρώσει την ευτυχία του, φέρνοντας στο κόσμο μία νέα ζωή.

Το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής» στηρίζει έμπρακτα τα ζευγάρια της Ηπείρου

Αρκεί να σκεφτείς πόσοι είναι οι παράγοντες που χρειάζεται να λάβει υπόψη του ένα ζευγάρι πριν αποφασίσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, για να καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο πλάνο, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από τους ίδιους τους μελλοντικούς γονείς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως στις ακριτικές περιοχές της χώρας παρουσιάζεται εντονότερα το ζήτημα της υπογεννητικότητας. Μία από αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί και ο Δήμος Ζαγορίου στην Ήπειρο, εκεί όπου η HOPEgenesis παρουσίασε το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής» στο πλαίσιο της κοινής δράσης της με τη Βίκος Α.Ε., μία ελπιδοφόρα δράση που «υιοθετεί» 46 τοπικές κοινότητες του δήμου.

Αν αναρωτιέσαι σε τι αφορά το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», να ξέρεις πως πρόκειται για μία σπουδαία κίνηση, η οποία στηρίζει έμπρακτα τις οικογένειες της Ηπείρου, με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι γυναίκες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου, είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδάκι, θα υποστηρίζονται δωρεάν μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους. Κάπως έτσι, το «μονοπάτι» της γονεϊκότητας θα γίνει πιο βατό και προσβάσιμο για όσους επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Καταπολεμώντας την υπογεννητικότητα στα σημεία που παρουσιάζεται μεγαλύτερο πρόβλημα

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η Δημοτική Ενότητα Ασπραγγέλων του δήμου Ζαγορίου ήταν το μέρος όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», διότι σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις στον Δήμο Ζαγορίου έναντι 37 θανάτων, ενώ τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τις οκτώ το 2017, τις επτά το 2018 και τις έξι το 2019. Μάλιστα, όπως ανέφερε και η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κυρία Παναγιώτα Μητροκώστα, «δυστυχώς και με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός γερνά, έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Ως Περιφέρεια Ηπείρου, δείχνουμε εξωστρέφεια και προσπαθούμε αφουγκραζόμενοι την κοινωνία να είμαστε κοντά πάντα σε όλα τα θέματα που την απασχολούν».

Στην παρουσίαση, εκτός από την κυρία Μητροκώστα, παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, ο Δήμαρχος Ζίτσας, κ. Μιχάλης Πλιάκος, καθώς και πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς και ζευγάρια, τα οποία εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ την εταιρεία Βίκος Α.Ε. και την HOPEgenesis που βρίσκονται σήμερα εδώ στην προσπάθειά τους να στηρίξουν οικογένειες του τόπου μας, που επιθυμούν να φέρουν στο κόσμο παιδιά». Από την πλευρά του ο Sales & Marketing Director της εταιρείας Βίκος, Κωνσταντίνος Σεπετάς, υπογράμμισε ότι «προσεγγίζοντας με σεβασμό το κάθε χωριό, την κάθε γυναίκα, στοχεύουμε στην προστασία και ανάπτυξη της περιοχής καθώς ο ρόλος της γονιμότητας αποτελεί στην πραγματικότητα τη βάση και την προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της κοινωνίας».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Πλιάκος Δήμαρχος Ζίτσας, Παναγιώτα Μητροκώστα Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Εύα Παπαδάκη Project Manager HOPEgenesis, Γεώργιος Σουκουβέλος Δήμαρχος Ζαγορίου, Παύλος Σεπετάς Supply Chain Manager της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Βίκος Α.Ε. , Ειρήνη Κωνσταντοπούλου Corporate & Marketing Technology Manager και Ηλίας Λυμπέρης Media Manager της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Βίκος Α.Ε..

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως η γονεϊκότητα δεν είναι ένα προνόμιο που τυχαίνει μόνο σε μερικούς, αλλά ένα αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να έχουμε όλοι τη δυνατότητα να βιώσουμε, αρκεί να το θέλουμε. Και αυτό ακριβώς ευελπιστεί να κατορθώσει το «Ελπίδα Ζωής».

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης