Όταν το smartphone σου μπαίνει ανάμεσα σε εσένα και τους αγαπημένους σου

Παρασκευή βράδυ και έπειτα από μία κουραστική μέρα στο γραφείο, το μόνο που ονειρεύομαι, είναι να βγω για την καθιερωμένη μπύρα στο αγαπημένο μου στέκι στο κέντρο της Αθήνας, με εκείνο το ραντεβού που θα με βοηθήσει να αποβάλλω το στρες μιας ακόμη έντονης εβδομάδας.

Κάπου ανάμεσα στο Θησείο και την Πλάκα, συναντώ τον σύντροφό μου και αφού παραγγέλνουμε την αγαπημένη μας μπύρα και παίρνουμε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε από την ένταση της πόλης, αρχίζουμε να καταστρώνουμε τα σχέδιά μας για το Σαββατοκύριακο. Δεν έχουν περάσει πάνω από δύο λεπτά και ξαφνικά, βρίσκομαι να κοιτάζω την οθόνη του κινητού μου, ψάχνοντας για τα καλύτερα events, εστιατόρια, bar και θεατρικές σκηνές της πόλης.

«Θα τα πούμε καθόλου μαζί ή θα κοιτάς συνέχεια το κινητό σου;», με ρώτησε ο φίλος μου και αμέσως, πήρα μία περισσότερο αμυντική στάση, ζητώντας του εξηγήσεις για το «πού είναι το κακό σε αυτό». «Μου κάνεις ξεκάθαρα phubbing», μου είπε και η αλήθεια είναι πως είχε δίκιο.

Τι είναι το phubbing; Ως όρος προκύπτει από τη συνένωση των λέξεων phone και snubbing και αφορά στη συνήθεια -που έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» της εποχής μας- να αγνοούμε κάποιον ή κάτι σημαντικό, για να δούμε το κινητό μας. Και αυτό που δεν είχα συνειδητοποιήσει εκείνη την Παρασκευή, ήταν πως είχαν περάσει πάνω από δέκα λεπτά από τη στιγμή που πήρα το κινητό στα χέρια μου και πως είχα «χαθεί», χωρίς να το αντιληφθώ, στον κόσμο του διαδικτύου. Διότι το ένα online άρθρο με οδήγησε στο άλλο, η μία ειδοποίηση με πήγε στο Instagram, το ένα like με οδήγησε στο Facebook, ενώ περιηγήθηκα και για μερικά δευτερόλεπτα στο TikTok.

Η σημασία του να επιλέγεις περισσότερο το «μαζί» από το μπλε φως της οθόνης

Οι ψηφιακοί περισπασμοί ήταν πολλοί όμως, αντί να κάνω αυτό που ήθελα περισσότερο, δηλαδή να περάσω ουσιαστικό χρόνο μαζί με τον φίλο μου, άθελά μου προτίμησα -για μία ακόμη φορά- το smartphone μου. Και τονίζω το «για μία ακόμη φορά», διότι αναλογιζόμενη εκείνο το βράδυ και τα σχόλια του φίλου μου, πως ήμουν εξαρτημένη από το κινητό μου, συνειδητοποίησα ότι το smartphone μου είχε μπει πραγματικά ανάμεσά μας.

Ναι, το κινητό μου ήταν μαζί μας κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε και φώτιζε με το μπλε φως της οθόνης του τα πρόσωπά μας μες στο σκοτάδι, ήταν όμως εκεί και σε εκείνη την ηλιόλουστη εξόρμηση στην Πάρνηθα, αλλά και σχεδόν σε κάθε μας έξοδο μετά το γραφείο, φέρνοντας στο «τραπέζι» μας δεκάδες άγνωστους πρωταγωνιστές του ψηφιακού κόσμου. Με λίγα λόγια, το κινητό μου μάλλον δυσκόλευε τη σχέση μου και εγώ, είχα αργήσει να το καταλάβω, παρά τα συχνά παράπονα και τα σχόλια των αγαπημένων μου, που το μόνο που ήθελαν από μένα όταν τους συναντούσα, ήταν να ήμασταν πραγματικά μαζί.

Όταν έτυχε, λοιπόν, να δω τη νέα ταινία της μπύρας ΑΛΦΑ στην τηλεόραση, δεν μπορούσα παρά να ταυτιστώ με τους πρωταγωνιστές της και σίγουρα, να προβληματιστώ. Διότι όπως ακριβώς το ζευγάρι που πρωταγωνιστεί σε αυτήν, έτσι και εγώ, αφήνω το κινητό μου και τα social media, να μπαίνουν ανάμεσα σε μένα και τις σχέσεις μου.

Το θέμα είναι, βέβαια, πως εγώ το επιτρέπω. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ταινία της ΑΛΦΑ μου έδωσε την απαραίτητη έμπνευση να αποκτήσω μία υγιέστερη σχέση με το κινητό μου, δείχνοντάς μου ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνω όταν είμαι με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, είναι να γυρνάω την οθόνη του smartphone μου προς τα κάτω, για να είμαι πραγματικά μαζί τους!

Τι να κάνεις αν θέλεις και εσύ να «ξεκολλήσεις» -επιτέλους- από το κινητό

Στην περίπτωση που έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι ότι η σχέση σου με το smartphone σου, δεν είναι πλέον και τόσο υγιής, δεν είσαι η μόνη. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το phubbing στην Ελλάδα, το 87% των ερωτηθέντων ανέφερε πως έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με το κινητό του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον ημερήσιο χρόνο χρήσης του κινητού, ο οποίος αγγίζει τις 4,8 ώρες. Υπάρχουν και άλλα ανησυχητικά στοιχεία όμως. Διότι σύμφωνα με την έρευνα, το 94% των ερωτηθέντων έχει το κινητό στο χέρι ή κοντά του εντός σπιτιού και το 84% ασχολείται με το smartphone, όταν βρίσκεται με την παρέα του!

Τα καλά νέα σε αυτήν την παράδοξη πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής, είναι ότι το 60% του κοινού δείχνει διάθεση να μειώσει τη χρήση του κινητού, με το 69% να παραδέχεται πως θεωρεί υπερβολική τη χρήση που κάνει! Και αυτά τα ποσοστά δείχνουν πολλά. Για την ακρίβεια, αποδεικνύουν πως οι περισσότεροι από εμάς, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, θέλουμε να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας χωρίς περισπασμούς, όταν είμαστε μαζί, πως επιθυμούμε να έχουμε ουσιαστική επαφή κάθε φορά που συναντάμε τους αγαπημένους μας.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που είδες και εσύ τη νέα ταινία της μπύρας ΑΛΦΑ, δοκίμασε να αρχίσεις να παρατηρείς καλύτερα ή προσπάθησε να αναλογιστείς τη σχέση σου με το κινητό σου. Διότι μπορεί να κάνεις και εσύ phubbing, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Και το phubbing θεωρείται πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο, που μπορεί εύκολα να βλάψει τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα δώσεις ραντεβού με κάποιον αγαπημένο σου, γύρνα την οθόνη του κινητού σου προς τα κάτω και άρχισε να επικοινωνείς ουσιαστικά. Διότι τελικά, για να είμαστε πραγματικά μαζί με τους ανθρώπους μας, αρκεί μία απλή κίνηση -που όμως μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σπουδαία!

#stisstigmesmas

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης