Βιωσιμότητα: Η Nestlé Ελλάς δείχνει τον δρόμο προς το «μηδέν»
Βιωσιμότητα. Μία λέξη που ακούμε και διαβάζουμε συχνά τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί τον «κανόνα» στην καθημερινότητά μας.
Βιωσιμότητα. Μία λέξη που ακούμε και διαβάζουμε συχνά τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί τον «κανόνα» στην καθημερινότητά μας. Διότι με την κλιματική κρίση να είναι πλέον μία από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις για την ανθρωπότητα, το να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο αύριο, αποτελεί μονόδρομο. Και για να συμβεί αυτό, απαιτείται δέσμευση, αλλά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, συστηματική δουλειά και συνεργασία.
Για όλα αυτά μίλησε η Nestlé Ελλάς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε πρόσφατα στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Και το σίγουρο είναι πως η Nestlé έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης που μας αφορά όλους, προσφέροντας τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας συνέργειες και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις μέσα από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η εταιρεία παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της βιωσιμότητας, που αφορούν σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και των προϊόντων της και συμβαδίζουν με τον στόχο της για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Συγκεκριμένα, οι πρωτοβουλίες της Nestlé Ελλάς εκτείνονται από τον ανασχεδιασμό των συσκευασιών της, ώστε να γίνουν ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025, μέχρι την υπεύθυνη προέλευση καφέ, τις επενδύσεις στο εργοστάσιο του καφέ με στόχο τη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, αλλά και τα προγράμματα που υλοποιεί για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.
O Νίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, αναφερόμενος στο πλάνο της εταιρείας για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, επεσήμανε: «Το πρώτο και πλέον σημαντικό βήμα είναι η ποσοτικοποίηση του αποτυπώματός μας, έτσι ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε την πρόοδο μας μέσα στον χρόνο και να διασφαλίσουμε την επίτευξη των δεσμεύσεων μας, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχουμε αναπτύξει». Όπως υπογράμμισε, «στη Nestlé έχουμε ήδη κάνει αυτό το απαραίτητο βήμα, έχοντας καταφέρει να μετρήσουμε όλες τις εκπομπές από τη δραστηριότητά μας, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας. Η προσπάθεια μας είναι πολυδιάστατη, συνεχής και δομημένη γιατί θέλουμε τα αποτελέσματά της να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα. Έχουμε καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 15,34%, και αυτό είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης δουλειάς και επένδυσης που έχουμε κάνει στη βιωσιμότητα και στην πλήρη ενσωμάτωση της στην επιχειρηματική μας λειτουργία».
Η επένδυση στον τομέα της βιωσιμότητας αποτυπώνεται με την ανάπτυξη σημαντικών προγραμμάτων, όπως το Σχέδιο NESCAFÉ 2030 που στηρίζεται στην αναγεννητική γεωργία. Και αυτό το σχέδιο έχει σίγουρα μεγάλη σημασία. Να αναφέρουμε απλώς ότι στοιχεία δείχνουν πως η άνοδος της θερμοκρασίας θα μειώσει την περιοχή που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ κατά 50% έως το 2050. Όλα αυτά την ώρα που περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στον καφέ για τη διαβίωσή τους. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η ανάληψη δράσης που θα μπορέσει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του καφέ. Εδώ έρχεται να συμβάλλει ουσιαστικά το Σχέδιο NESCAFÉ 2030, που περιλαμβάνει τη συνεργασία με καλλιεργητές καφέ για να τους βοηθήσει να μεταβούν στην αναγεννητική γεωργία και την επένδυση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων έως το 2030, επεκτείνοντας έτσι το έργο του για βιωσιμότητα. Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, η Nestlé στοχεύει σε 100% υπεύθυνη προμήθεια καφέ έως το 2025 και στην προέλευση του 50% του καφέ από αναγεννητικές γεωργικές μεθόδους έως το 2030.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εργοστάσιο καφέ της εταιρείας, ακρογωνιαίο λίθο των δραστηριοτήτων της Nestlé Ελλάς. Να σημειώσουμε ότι η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου, βασίζεται σε ένα υπερσύγχρονο καβουρδιστήρι και δέκα γραμμές παραγωγής. Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή όλης της γκάμας του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, από την πρώτη ύλη μέχρι και τη συσκευασία, του espresso Buondi, αλλά και για τη συσκευασία του στιγμιαίου καφέ Nescafe.
Ο Διευθυντής του εργοστασίου, Σοφοκλής Αρβανιτίδης, μίλησε για τα επιτεύγματα του εργοστασίου στον τομέα της βιωσιμότητας, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια, επισημαίνοντας: «Το διάστημα 2018-2021 πετύχαμε 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Την τελευταία τετραετία, μέσα από δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, έχουμε μειώσει το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 19%. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές. Στα πλάνα μας για το 2023 είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο να αξιοποιήσουμε περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας».
Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Nestlé Ελλάς και ο τομέας του καφέ, έχει συνοδοιπόρους τρεις οργανισμούς και συγκεκριμένα, την Aegean Rebreath, την Κοιν.Σ.Επ Staramaki και την Εναλεία, που αναλαμβάνουν δράση για ένα μέλλον βιώσιμο με ελαχιστοποίηση χρήσης του πλαστικού.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Με Σεβασμό για το Μέλλον» που συνεχίζεται για 2η χρονιά, ο καφές Nescafé συνεργάζεται με την Aegean Rebreath και υλοποιεί καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αξιοποίηση -για πρώτη φορά στη χώρα μας- ενός τηλεχειριζόμενου θαλάσσιου drone, που πλέον λειτουργεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και συλλέγει έως 160 λίτρα απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Γιώργος Σαρελάκος, Ιδρυτής της Aegean Rebreath, δήλωσε: «Συνδυάζοντας την καινοτομία με την τεχνολογία και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινότητες, επιδιώκουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή πρακτικών που μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο σε εθνικό επίπεδο. Οι συνεργασίες αυτές αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως η προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος μας αφορά όλους».
Το Staramaki είναι ένα 100% φυσικό καλαμάκι από το στέλεχος του σιταριού, μια λύση που δεν δημιουργεί απορρίμματα και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ο Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας: «Ο καφές Nescafé μας υποστηρίζει και μας καθοδηγεί σε αυτά τα πρώτα βήματα και στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Μέσω της συνεργασίας μας στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας προκειμένου να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες του τόπου μας».
Η φετινή χρονιά, βέβαια, είναι και η δεύτερη που ο Nescafé συνεργάζεται με την Εναλεία, με στόχο την απομάκρυνση πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο. «Μαζί με τον καφέ Nescafé ενδυναμώνουμε τις αλιευτικές κοινότητες του Θερμαϊκου Κόλπου, έτσι ώστε να συλλέγουν μέσα από τη θάλασσα το αντίστοιχο ενός φορτηγού γεμάτο πλαστικά, κάθε δέκα μέρες. Επιπλέον, μέσω αυτής της συνεργασίας μας δίνεται η δυνατότητα να εντάσσουμε την πλειονότητα αυτού του πλαστικού στην κυκλική οικονομία και να μετασχηματίζεται σε νέα προϊόντα», επεσήμανε ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της Εναλεία.
Μέσα από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες, το σίγουρο είναι πως η Nestlé Ελλάς συνεχίζει να ενισχύει την ατζέντα της για βιωσιμότητα και να αξιοποιεί την ενέργεια και τους πόρους της, εκεί όπου η δύναμη της διατροφής μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά για τις ζωές των ανθρώπων, για την προστασία και την ενίσχυση του περιβάλλοντος αλλά και για τη δημιουργία αξίας για την κοινωνία.