«Ώπα»: Η ελληνική λέξη για το responsible after work drinking

«Ώπα»: Η ελληνική λέξη για το responsible after work drinking

Το στέκι για μπύρες μετά τη δουλειά.

Αλήθεια, υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα ποτό μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά; Πόσο μάλλον, όταν βρίσκεσαι με τα work buddies σου και, παρέα με μία μπύρα, μοιράζεστε τα νέα από το γραφείο. Κάποιες μέρες, είναι εμφανώς πιο… μεγάλες από άλλες και μια μπύρα με τους συναδέλφους επιβάλλεται για να αποβάλεις το στρες και την πίεση.

Και αν με ρωτάς, η μπύρα μετά τη δουλειά είναι ο ιδανικός τρόπος για να κλείσει η μέρα - ή μήπως να πω η εβδομάδα; Όπως καταλαβαίνεις, οι Παρασκευές είναι η κατάλληλη ευκαιρία για… αποσυμπίεση και για αυτό, τις αγαπάμε λίγο παραπάνω. Άλλωστε, τότε είναι που μπορείς να κάνεις και bonding με τους συναδέλφους σου και να ανακαλύψεις πραγματικά τι τυπάκια είναι. Τι, όχι;

Θα μιλήσω εκ πείρας, λοιπόν, και θα πω πως, σχεδόν πάντα, μεταξύ των συναδέλφων υπάρχει αυτός ο ένας που, εκτός των άλλων, είναι και… πιο επιρρεπής, μη καταφέρνοντας πάντα να θέσει τα όρια του και να φροντίσει να μην τον χτυπήσει το αλκοόλ στο κεφάλι. Έτσι, αυτό έχει γίνει δική μου αρμοδιότητα, και πλέον, ως ο πιο… υπεύθυνος της παρέας, αναλαμβάνω -με ένα «ώπα»- να τον επαναφέρω στην τάξη.

ΕΔΩ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το στέκι για μπύρες μετά τη δουλειά

Βλέπεις, κάθε φορά που έχουμε όρεξη για after work drinks, διαλέγουμε το μπαρ που απέχει ένα τετράγωνο από τη δουλειά. Ξέρεις τώρα, εξοικονόμηση χρόνου και… parking. Μπορείς να πεις πως πια έχει γίνει το στέκι μας, αφού -πού μας ψάχνεις πού μας βρίσκεις- εκεί τη βγάζουμε τις Παρασκευές.

Η ώρα, λοιπόν, περνάει και η πίεση της δουλειάς έχει ήδη left the chat. Τα πράγματα κυλούν ήρεμα και όλα δείχνουν πως μπαίνει ο κατάλληλος επίλογος στην εβδομάδα μας και ταυτόχρονα, η καλύτερη εισαγωγή στο σαββατοκύριακο που έρχεται.

Έτσι, η μία Kaiser διαδέχεται την άλλη, μέχρι όμως εκεί που αντέχουμε. Εντάξει, είμαστε λάτρεις της μπύρας, αλλά ξέρουμε και πότε πρέπει να σταματήσουμε. Άλλωστε, ένας έμπειρος – ή μήπως καλύτερα να πω «έ-μπυρος», γνωρίζει καλά πως αυτό είναι και το νόημα της μπύρας. Να απολαύσεις, δηλαδή, μία κρύα Kaiser ή Carlsberg -άντε και μία δεύτερη- και να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο να τη γευτεί και να περάσει καλά με την παρέα του.

carlsberg1.jpg

Πες «ώπα», σώσε μία Παρασκευή

Ωστόσο, έρχεται κάποια στιγμή που, ως συνήθως, θα βρεθεί αυτός ο συνάδελφος που χάνει πιο εύκολα την μπάλα ή το μέτρημα και κάπως έτσι, για 254795985 φορά λέει στον μπάρμαν να πιάσει μια μπύρα. Συνήθως, πρόκειται για τον νεότερο συνάδελφο, που «πνίγει» το στρες του στο αλκοόλ.

Φυσικά, η πιθανή επόμενη μπύρα την οποία είναι έτοιμος να παραγγείλει, είναι και το κερασάκι στην τούρτα, αφού είναι εμφανές πως βρίσκεται ένα «βήμα» πριν τον χτυπήσει το αλκοόλ στο κεφάλι. Αυτή ακριβώς, είναι και η στιγμή που ο boomer εαυτός μου βγαίνει από μέσα μου και αποφασίζω να παρέμβω. Η επιλογή είναι μία: Να του πω, «ώπα».

Στην αρχή, δεν αντιδρά ιδιαίτερα στο άκουσμα της λέξης, αλλά μετά από λίγο «ξεπαγώνει». Και τότε, αρχίζω να του εξηγώ πως η λύση στην πίεση της δουλειάς δεν βρίσκεται στην ποσότητα, αλλά στη ποιότητα. Ως βετεράνος της μπύρας, ξέρω καλά πως μία καλή μπύρα όπως η Kaiser ή η Carlsberg, δεν χρειάζεται να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για να την απολαύσεις. Το «κλειδί» για μία αποτελεσματική αποσυμπίεση, είναι πολύ απλά να χαλαρώσεις στο τραπέζι με τους συναδέλφους, κρατώντας μία μπύρα στο χέρι και ακούγοντας τις ιστορίες που έχουν να πουν. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

LPR55458-(1).jpg

Και κάπως έτσι, ο συνάδελφος «λογικεύεται» και το Interlock System* που έχει εγκαταστήσει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία στο εταιρικό του αυτοκίνητο με ευχαριστεί που τον συγκράτησα. Η ώρα κυλάει χαλαρά, το mood δουλειάς έχει μετατραπεί σε κέφι και οι δυσκολίες του γραφείου έχουν αντικατασταθεί από γέλια. Ώσπου, φτάνει η ώρα που θα πρέπει να πάρουμε όλοι τον δρόμο για το σπίτι και να μπούμε σε weekend mode.

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, ένα «ώπα» αρκεί κάποιες φορές, για να σώσεις τα after work drinks μίας random Παρασκευής και μαζί το σαββατοκύριακο του συναδέλφου σου, από ένα σίγουρο hangover. Αυτό δεν σημαίνει πως το concept θα χάσει το νόημα του. Ίσα ίσα, και την μπύρα σου θα πιεις, και το γέλιο σου θα ρίξεις και την έξοδο με τους συναδέλφους θα απολαύσεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να καταναλώνεις υπεύθυνα και…cheers!

* Interlock System: Σύστημα που έχει εγκαταστήσει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία σε όλα τα οχήματα του εταιρικού της στόλου, όπου για να ξεκινήσει το όχημα θα πρέπει ο/η οδηγός να έχει μηδενικό ή το επιτρεπτό επίπεδο αλκοόλ στον οργανισμό του.

DPG Network