Οργή Αιγύπτιου

Όλοι όσοι νομίζαμε πως οι Αιγύπτιοι δεν ήταν ικανοί να εξεγερθούν ποτέ, πλανηθήκαμε οικτρά.

Λίγο μετά τις κοσμοϊστορικές εξεγέρσεις στην Τυνησία, ήρθε και η σειρά της Αιγύπτου να μπει στο χορό και να σηκώσει το κεφάλι απέναντι στο Hosni Mubarak, τον ηγέτη που τα τελευταία 29 χρόνια κυριολεκτικά διαφεντεύει τη χώρα. Η εξέγερση διοργανώθηκε από ακτιβιστές μέσω facebook και twitter (τα οποία έπαψαν κατά τη διάρκεια των φασαριών να λειτουργούν όπως και ολόκληρο το internet και η κινητή τηλεφωνία με απόφαση του Mubarak. Mε την υποστήριξη του google και της υπηρεσίας Speak to Tweet, πάντως οι Αιγύπτιοι συνέχισαν να τουιτάρουν μέσω voicemail) και σύντομα πήρε πελώριες διαστάσεις.

Τις τελευταίες 9 μέρες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Ταρίρ διεκδικώντας την άμεση παραίτηση και εκδίκαση του Mubarak. Και ενώ στην αρχή η αστυνομία ήταν «πολιτισμένη», στην πορεία τα πράγματα ξέφυγαν και ένας κανονικός πόλεμος ξεκίνησε στην καρδιά της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ο Mubarak προσπάθησε να χαλαρώσει τα πράγματα δηλώνοντας –στο πολυαναμενόμενο χθεσινό του διάγγελμα- πως στις επόμενες «εκλογές» δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Επειδή όμως προβλέπεται να τον διαδεχτεί ο γιος του οι Αιγύπτιοι δεν το δέχτηκαν και παρέμειναν στις αρχικές του διεκδικήσεις. Μάλιστα, κανείς δεν περίμενε ότι εχθές θα συγκεντρώνονταν 2 εκατομμύρια Αιγύπτιοι για να διαμαρτυρηθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Σήμερα ο στρατός, που πλέον εποπτεύει την περιοχή, επέτρεψε σε περίπου 10.000 φανατικούς υπέρ του Mobarak να εισβάλλουν στην πλατεία με ρόπαλα, μαχαίρια, πέτρες -μερικοί από αυτούς επάνω σε καμήλες και άλογα- και να επιτεθούν στους διαδηλωτές. Αυτοσχέδιες βόμβες έπεφταν από τα γύρω κτήρια στη μέση της πλατείας, ενώ ο στρατός φαινόταν ότι υποβοηθούσε τις συγκρούσεις –που ακόμα συνεχίζονται-, αφήνοντας περίπου 500 άτομα να τραυματιστούν σοβαρά. Να σημειωθεί ότι κανένα ασθενοφόρο δεν βρισκόταν τριγύρω και οι άνθρωποι είχαν αφεθεί στις τύχες τους, σε ένα εμφύλιο πόλεμο άνευ προηγουμένου.

Πολλοί αναρωτήθηκαν που ήταν οι γυναίκες όλες αυτές τις μέρες, εξετάζοντας το θέμα και κοινωνιολογικά, όμως μολονότι οι γυναίκες απουσίαζαν ολοκληρωτικά από τις διαδηλώσεις, σήμερα βρέθηκαν και αυτές στο πλευρό των διαδηλωτών, αρκετές μαζί με τα παιδιά τους. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους φανατικούς υποστηρικτές του Mobarak να επιτεθούν ανελέητα σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης