Μισείς κι εσύ τα Χριστούγεννα; Δεν είμαστε μόνοι!

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν βρίσκουν απολύτως κανένα λόγο για να γιορτάσουν

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές συνδεδεμένες με χαρούμενες στιγμές και οικογενειακή θαλπωρή· υπάρχουν όμως εξαιρέσεις στον κανόνα. Δυστυχώς πολλοί έχουν άσχημες αναμνήσεις από προηγούμενες γιορτές: ασθένεια, θάνατο, διαζύγιο... H περίοδος των γιορτών ανασύρει στην επιφάνεια τις δυσάρεστες αναμνήσεις και τα συνοδά αρνητικά συναισθήματα, προκαλώντας δυσφορία τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στον περίγυρό του, που υποθέτει ότι όλοι πρέπει να είναι χαρούμενοι στις γιορτές.

Αλλά και οι θετικές αναμνήσεις από προηγούμενες γιορτές μπορεί να προκαλούν στρες, αν το άτομο αυτή τη φορά δεν περνάει καλά ή αισθάνεται άσχημα, κάνοντας τη σύγκριση του δύσκολου παρόντος με το όμορφο παρελθόν. Δεν είναι και λίγο να θυμηθεί ένας σημερινός 25άρης ή 30άρης πώς περνούσε μικρός σε αντίθεση με τη σκληρή σημερινή πραγματικότητα, του να είσαι μόνος, άνεργος και να μετράς τα ψιλά όχι για δώρο αλλά για ψωμί. Υπάρχει ένα άτυπο κίνημα στον κόσμο, ονόματι X-MAS Haters. Στις χώρες που βιώνουν την οικονομική κρίση, φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Γιατί πονοκέφαλοι, γαστρεντερικά συμπτώματα, δερματίτιδες, γενικότερη κακή διάθεση συχνά εμφανίζονται λίγο πριν από τις γιορτές; Διότι πρόκειται για ψυχοσωματικά συμπτώματα, που είναι οι συναισθηματικοί και φυσιολογικοί ομόλογοι των δυσάρεστων αναμνήσεων, οι οποίες όμως δεν έρχονται ξεκάθαρα στην επιφάνεια ώστε να θυμηθεί κανείς αρνητικά επεισόδια από το παρελθόν του, αλλά εκδηλώνονται με πλάγιο τρόπο, όπως προτείνει ο καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ Herbert Benson. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που μισούν τα Χριστούγεννα, ούτως ή άλλως. Για τους δικούς τους, προσωπικούς ή αισθητικούς λόγους...

H υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών, φαγητού, ο υπερβολικός τζόγος είναι ενέργειες που κανείς επιλέγει για να μετριάσει το στρες, να αισθανθεί καλύτερα ή να αλλάξει τη ζωή του, όπως δείχνουν έρευνες ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Οταν όμως οι αρνητικές συνέπειες της όποιας υπερβολής το φέρουν αντιμέτωπο με τις ευθύνες του, το άτομο μπορεί να «μισήσει» τις γιορτές, θεωρώντας τες υπεύθυνες για τα προβλήματά του, αρνούμενο να επωμισθεί τις ευθύνες του και μεταθέτοντάς τες σε κάτι άλλο, έξω από τον εαυτό... Για μερικούς ανθρώπους η ιδέα των γιορτών είναι συνυφασμένη με την επιτυχή έκβασή τους και την αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά, είτε κάνουν κάτι για αυτό είτε όχι. Μερικές φορές όμως η πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά δεν αφήνει στο άτομο περιθώρια για απροσδόκητα και τυχαίες δυσκολίες, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρνητικά συναισθήματα και απογοήτευση όταν τελικά τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες. Όταν η επιθυμία του ατόμου ότι όλα θα πάνε καλά και ότι όλα τα μέλη της οικογενείας θα φερθούν σωστά αποδεικνύεται αυταπάτη, τότε έπονται δυσάρεστα συναισθήματα. H αρνητική στάση απέναντι στους συγγενείς και στην έκρυθμη κατάσταση μπορεί εύκολα να γενικευθεί, συμπεριλαμβάνοντας αρνητική στάση απέναντι στις γιορτές.

Φεύγοντας από τους σοβαρούς, ψυχολογικούς και πιο εσωτερικούς λόγους, ας περάσουμε στους άλλους τους πιο «κακούς» λόγους- τους πραγματικούς όπως θα το έλεγα εγώ! Ας είμαστε ειλικρινείς:

-Ποιος αντέχει το κουδούνι για τα κάλαντα 6 το πρωί; Και εντάξει να σου τα πει ένα μικρό αγγελούδι. Και διαβολάκι, πάλι πάει στο καλό. Αν δεις όμως δύο 18 χρονους ρέμαλους να το παίζουν 15; Όχι, ευχαριστώ -δεν θα πάρω!

-Ό, τι κι αν ζητήσεις εκέινη τη μέρα... γιατρό, τεχνικό, φαρμακοποιό μπορεί να μην το βρεις. Άντε 0, 09 ποσοστό να είσαι τυχερός και αυτός που ψάχνεις να μην έχει πάρει άδεια. Είναι πολλοί που δεν παίρνουν άδεια χρονιάρες μέρες, ξέρεις.

-Κι ύστερα, είναι και η κίνηση. Καλύτερα να μη βγεις να δεις του φίλους ή τους δικούς σου. Το πολύ πολύ αν βγαίνετε σε club να χάσετε την κράτηση. Καλύτερα μόνος, μέσα. Ε;

-Την διπλοτριπλή είσοδο και το μπουκάλι στα νυχτερινά μαγαζιά; Φέτος μερικοί συμμορφώθηκαν και δεν αύξησαν τις τιμές. Φαντάσου όμως τι θα γίνεται στα συγκεκριμένα μαγαζιά... Καλύτερα να πληρώσεις της Μοιχαλούς, λοιπόν.

-Κάθε φορά, δεν σε λυπάται κανείς. Εκεί που κάνεις δίαιτα: «Φάε ένα μελομακάρονο. Μα μόνο ένα κουραμπιέ; Πάρε κι άλλη δίπλα!» Καταλήγεις παχύσαρκος.

-Κάντο ήχο: «Χριστούγεννα ήρθαν πάλι κι είσαι πάλι μακριά μου», 'Last Christmas I gave you my heart but the very next day, you gave it away'. Πόση συναισθηματική γκαντίφλα ακόμη; Επιπλέον, τι Χριστουγεννα τι απόκριες ένα και το αυτό. Στο playlist κολλημένα τα ίδια κακόγουστα και βαρετά κομμάτια και στους δρόμους λαμπιόνια, στολίδια και τρελές με παγιέτες και φτερά. Για να μην αναφερθούμε στο ότι πέραν του Αποκριάτικου πνεύματος δεν βρίσκουμε λόγο να κυκλοφορεί το 80% του γυναικείου πληθυσμού με ό, τι έχει και δεν έχει πεταμένο έξω, όταν κυκλοφορεί σε θερμοκρασίες 0-5 βαθμών κελσίου.

-Γενικά η κακογουστιά. Μερικά σπίτια και μαγαζιά είναι καλαίσθητα. Η πλειοφηφία το παρακάνει και δεν έχει καμία επαφή με το πώς φαίνονται ασυνδύστα στολίδια και εκατοντάδες λαμπάκια σε διάφορους συγχρονισμούς, με αγιοβασίληδες να κρέμονται και μπάλες παντός χρώματος πάνω στους ήδη α-καλαίσθητους αθηναïκούς όγκους από μπετόν.

-Αυτό και από πάνω να σου λένε όλοι: «Χαμογέλα. Είναι Χριστούγεννα. Ο κόσμος γιορτάζει!» Παρακαλώ;;;;

-Οι διαφημίσεις του Jumbo.

Διαβάστε ακόμη:

Οι "εξοργιστικές" φωτογραφίες με τα γλυπτά του Παρθενώνα

Συγκινητικό βίντεο: 9χρονη έκανε το όνειρό της πραγματικότητα μετά το θάνατό της!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης