Τι θα λέγατε για μια άδεια… πατρότητας;
Αυτό προσπάθησε να διεκδικήσει ο δικηγόρος από το Σαν Φρανσίσκο του οποίου η γυναίκα τον χρειάστηκε.
Τελικά όμως, το μόνο που κατάφερε ήταν να πάρει αιώνια άδεια από τη δουλειά. Η άδεια μητρότητας φτάνει οριακά για τις νέες μητέρες, ενώ όχι σπάνια συνοδεύεται από συνέπειες, όπως απολύσεις, μείωση μισθού, περιορισμένες δυνατότητες για προαγωγή κλπ κλπ. Ποιες είναι όμως οι επιλογές για τους μπαμπάδες; Ένας νεαρός δικηγόρος που η γυναίκα του γέννησε το δεύτερο παιδί τους, διεκδίκησε άδεια καθώς η γυναίκα του δεν ήταν καλά ψυχολογικά μετά τη γέννα.
Συνέπεια αυτού ήταν να απολυθεί από τη δουλειά του αλλά και να δεχτεί τις κοροϊδίες και τα ειρωνικά σχόλια των συναδέλφων του οι οποίοι περηφανεύονταν για το πόσο λίγο χρόνο περνούν αυτοί με τις οικογένειές τους. Ο ίδιος κατέφυγε σε δικηγόρο προκειμένου να αποζημιωθεί και να ανοίξει το δρόμο και σε άλλους πατεράδες.
Στη χώρα μας άδεια παίρνουν μόνο οι γυναίκες, ενώ οι άνδρες δικαιούνται το πολύ τρεις με τέσσερις μέρες προκειμένου να βρίσκονται στο νοσοκομείο μαζί με τη σύζυγό τους. Αυτό δείχνει προφανώς μια γενικότερη νοοτροπία η οποία αποδέχεται το πρότυπο του πατέρα-ολοήμερου εργάτη και της μητέρας-νοικοκυράς, ενώ δεν αποδέχεται πως το παιδί καλό είναι να έρχεται σε επαφή εξ' ίσου και με τους δύο γονείς. Τι είδους ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι άραγε αυτή, όταν ο άνδρας αποκλείεται από το ρόλο του πατέρα;