Έχεις συνέντευξη; Τα Dos & Dont's για να πάρεις τη δουλειά
Ακολούθησε τα παρακάτω tips και μην αγχώνεσαι για τίποτα!
Πήρες το πτυχίο σου, ίσως και το μεταπτυχιακό σου και επιτέλους ήρθε η ώρα να μπεις στο χώρο εργασίας. Έκατσες αρκετές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή και έστειλες το βιογραφικό σου στις εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών σου. Το τηλέφωνο χτύπησε και εσύ και σε δύο ημέρες έχεις την πρώτη σου συνέντευξη.
Καθώς, όλοι περάσαμε από αυτή την τόσο αγωνιώδης θέση, βρήκαμε τα dos και τα dont's μίας συνέντευξης και σου τα παρουσιάζουμε:
Dos
-Γνωρίζουμε πως τα πόδια και τα χέρια σου θα τρέμουν, αλλά η διάθεση σου είναι και το κλειδί της επιτυχίας σου. Χαμογέλασε και δείξε στον εργοδότη σου πόσο ευδιάθετο πλάσμα είσαι. Να θυμάσαι, πως κανείς δε θέλει να συνεργαστεί με ανέκφραστα άτομα και κυρίως... αρνητικά.
- Χαιρέτα σύντομα και ζεστά. Προς Θεού δε σε προτρέπουμε να αγκαλιάσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου, αλλά μία ευγενική χειραψία (σε συνδυασμό με το χαμόγελο που είπαμε πριν) σίγουρα θα σου δώσει ένα bonus παραπάνω από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνάντησής σας.
- Κοίταξε στα μάτια τον συνεντευξιαστή σου μέχρι το τέλος και προσπάθησε η πλάτη σου να είναι στητή. Δεν πρέπει να φαίνεσαι ούτε στημένη αλλά ούτε και να αράξεις στην καρέκλα. Φρόντισε να δείξεις ενδιαφέρον για όλα όσα σου εξηγεί και αν τυχόν έχεις κάποια απορία, μη ντραπείς να την εκφράσεις. Σίγουρα θα εκτιμήσει αρκετά το ενδιαφέρον σου για αυτά που σου είπε και αν έχεις τα κατάλληλα προσόντα, η θέση είναι πολύ κοντά σου.
- Ακόμη και αν έχεις στείλει το βιογραφικό σου μέσω e-mail, έχε το μαζί σου μέσα σε ένα λευκό φάκελο και δείξε πόσο οργανωτικός άνθρωπος είσαι. Αν έχεις εργαστεί στο παρελθόν και υπάρχουν και κάποιες συστατικές επιστολές, εννοείται πως μπορείς να τις παρουσιάσεις.
Dont's
-Την ώρα που μιλάς και απαντάς στις ερωτήσεις που σου έχουν γίνει, δείξε προσοχή στα χέρια σου. Όσο παραστατική και αν θες να γίνεις, κράτα τα σε χαμηλή θέση(κάτω από το ύψος των ματιών) και απέφυγε τις νευρικές κινήσεις. Μην κρατάς θέση άμυνας και προσπάθησε να δείχνεις χαλαρή (όσο μπορείς).
-Μην επικρίνεις κανέναν και τίποτα. Όσο «μαζεμένα» και αν τα έχεις σε κάποιον, πίστεψέ μας δεν είναι η ώρα και ο τόπος να τα... πεις. Αν, για παράδειγμα, κατηγορήσεις κάποιον άνθρωπο που έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν, ο συνεντευξιαστής σου θα καταλάβει πως αργά ή γρήγορα θα κάνεις το ίδιο και με τους νέους σου συνεργάτες. Η σιωπή άλλωστε είναι χρυσός και το ρητό αυτό ταιριάζει απόλυτα εδώ.
-Μην εμφανιστείς με τζιν. Η εξωτερική σου εμφάνιση είναι και η πρώτη εντύπωση που δίνεις σε κάποιον. Ανάλογα, λοιπόν, με τη θέση που διεκδικείς προσπάθησε να έχεις και το ανάλογο στυλ. Ένα περιοδικό μόδας θα εκτιμούσε μία κοπέλα που ακολουθεί τις τάσεις ενώ μία εταιρεία ορκωτών λογιστών απαιτεί τις κυρίες με τα κουστούμια τους.
-Μη φας και μην καπνίσεις την ώρα της συνέντευξης, ακόμη και αν σου δώσουν το ελεύθερο. Μπορεί το περιβάλλον να είναι πολύ φιλικό και για να σε κάνουν να αισθανθείς ακόμη πιο άνετα, να σε αφήσουν να καπνίσεις.Εσύ δείξε αυτοσυγκράτηση. Σε 10-15 λεπτά όλα θα έχουν τελειώσει και θα μπορείς να φας και να καπνίσεις όσο θες. Αντίθετα, μη ντραπείς να δεχτείς ένα καφέ, χυμό ή νερό.
Συγχαρητήρια, λοιπόν, πήρες τη θέση!
Διαβάστε ακόμα:
Επικοινωνείτε μέσω email; Οι κανόνες που πρέπει να τηρείτε
9 μικρά αλλά αγχωτικά λάθη που όλες έχουμε κάνει στην καριέρα μας