5 φράσεις που κάθε αφεντικό θέλει να σε ακούσει να λες
Έτσι θα αφήνεις καλή εντύπωση στη δουλειά.
Περνάς πολλές ώρες στη δουλειά σου. Πολύ πιθανό και περισσότερες απ’ όσες πίστευες. Αυτή αποτελεί ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής σου και ο,τι συμβαίνει εκεί είναι λογικό να σε επηρεάζει. Γι’ αυτό και οι σχέσεις που έχεις με τους συναδέλφους και το αφεντικό σου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία σου.
Όπως όλες οι ανθρώπινες συναναστροφές, βέβαια, όλα θέλουν τον τρόπο τους και υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που κάθε ανώτερος θα ήθελε να ακούσει και που θα του αφήσουν την καλύτερη εντύπωση.
- Το ‘χω.
Μία φράση που εμπνέει σιγουριά σε κάποιον και του δείχνεις ότι είσαι ένα άτομο, πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί και να μην έχει έγνοια για τη διεκπεραίωση του όποιου θέματος.
- Μπορώ να βοηθήσω;
Με το να προσφέρεις τη βοήθειά σου ανά πάσα στιγμή, το αφεντικό σου ξέρει ότι έχει έναν υπάλληλο που είναι εκεί για ο,τι χρειαστεί. Γίνεσαι ένα πολύτιμο χαρτί που μπορεί να τον/την διευκολύνει και να λύσει προβλήματα που υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν πολλή ώρα για να λυθούν.
- Εγώ φταίω.
Προφανώς δε λέμε να πάρεις την ευθύνη για κάτι που δε φταις, αλλά, αν όντως έχεις κάνει κάποιο λάθος που ήταν στη δική σου αρμοδιότητα, το πιο σωστό και ώριμο είναι να το παραδεχτείς. Έτσι, δείχνεις ότι αναλαμβάνεις τις ευθύνες κι ότι δεν είσαι ένα άτομο που τις αποφεύγει και δεν μπορεί να διορθώσει το όποιο λάθος προκύψει.
- Διαφωνώ, γιατί…
Ναι, δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα να εκφράσεις τη διαφωνία σου με κάτι που σου λέει το αφεντικό σου. Δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει και πώς θα εκληφθεί. Οι περισσότεροι ανώτεροι, όμως, δε θέλουν κάποιον που να συμφωνεί συνέχεια με όσα λένε. Θέλουν έναν υπάλληλο που να εκφράζει την άποψή του -εννοείται με ευγενικό τρόπο- και να λειτουργεί συμβουλευτικά, ώστε να υπάρχουν πολλές ιδέες, να προλαμβάνονται λάθη και να μπορεί να εξελιχθεί η εταιρεία. Αυτός είναι κι ένας τρόπος να δείξεις πόσο πολύτιμο asset είσαι για αυτήν.
- Προθυμοποιούμαι.
Το να δηλώνεις την προθυμία σου να κάνεις πράγματα που ενδεχομένως να μη βρίσκονται στο δικό σου job description, δείχνει τη διάθεσή σου να προσφέρεις στη δουλειά σου. Για άλλη μία φορά, δε, λύνεις προβληματισμούς που προκύπτουν κι αποδεικνύεις τη σημαντικότητα που έχεις για το γραφείο.