Η Υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα τονίζει πως «Καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή»
Ποιο είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τι περιλαμβάνει.
Με τις -προ ημερών- καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας αλλά και με τις πρόσφατες καταγγελίες της ηθοποιού Ζέτας Δούκα για τη σωματική και λεκτική βία που δέχτηκε από τον συμπρωταγωνιστή της Γιώργο Κιμούλη, έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με τα περιστατικά -επώνυμων αλλά και ανώνυμων- γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, να μην έχουν τέλος.
Όπως τόνισε σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
Η είδηση της συζήτησης για τις προσπάθειες της εξάλειψης βίας παντός χώρου και την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας είχε γίνει από την Μαρία Συρεγγέλα και στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Queen Plus και στη Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου τον περασμένο Οκτώβριο. Η Υπουργός είχε τονίσει τότε για τις κρατικές δομές στήριξης που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της χώρα μας καθώς και για το πώς μπορεί μια γυναίκα να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας που βιώνει η ίδια στο επαγγελματικό ή ενδοοικογενειακό της περιβάλλον.
«Είναι σημαντικό να σπάσει αυτή η αλυσίδα του φόβου, της ενοχής που μπορεί να αισθάνονται μερικές φορές οι γυναίκες και σαφώς να δώσουμε το μήνυμα πως σε καμία περίπτωση δεν ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα, είτε είναι σεξουαλικής, είτε σωματικής, είτε λεκτικής βίας. Τη σωματική είναι πολύ πιο εύκολο να την αντιληφθεί μια γυναίκα, η ψυχολογική και λεκτική βία όμως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της συνειδητοποίησης και της αποδοχής», τόνισε η Υφυπουργός σήμερα στην συνέντευξή της στο Mega.
«Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στον τομέα της πρόληψης», συνέχισε τονίζοντας πως «πρέπει να μαθαίνουμε και εμείς στα παιδιά μας τον σεβασμό που πρέπει να έχουν απέναντι στα άτομα του ίδιου αλλά και του αντίθετου φύλου».
Αυτές τις ημέρες, το Υπουργείο Εργασίας επίσημα ανακοίνωσε την απόφαση αυτή στην Έκτακτη Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.
Τα κράτη - μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.
Διαβάστε περισσότερα στο Plus.queen.gr