Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι μια ανάσα ανακούφισης για κάθε εργαζόμενη γυναίκα

Τσακιρίδου Χριστίνα

Για πρώτη φορά στα χρονικά ενισχύεται η εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ενώ μπαίνει επιτέλους «φρένο» σε κακοποιητικές συμπεριφορές οποιασδήποτε μορφής.

Ο εργασιακός χώρος είναι το μέρος όπου περνάμε καθημερινά τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας. Η φετινή χρονιά αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Μετά τις πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ήρθε η ώρα κάποια πράγματα να αλλάξουν για πάντα. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα βασικά σημεία του νέου εργασιακού, που έρχεται για να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος και παράλληλα να φέρει αέρα αλλαγής και ισότητας για κάθε εργαζόμενη γυναίκα.

Ο ρόλος μας εν έτη 2021 είναι πολυσύνθετος αφού καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε πλήρως στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντά μας στην οικογενειακή εστία και στην ανατροφή των παιδιών. Αυτό αποτελεί άλλωστε και το σπουδαιότερο επίτευγμα της σύγχρονης γυναίκας που μάχεται να συνδυάσει επαγγελματική καταξίωση με ευτυχισμένη προσωπική ζωή, θέλοντας να ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος.

Το νέο εργασιακό θα λέγαμε ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ αφού φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που οι εταιρείες έθεσαν τους υπαλλήλους τους σε καθεστώς τηλεργασίας. Την ίδια ώρα μπαίνει επιτέλους «φρένο» σε κακοποιητικές συμπεριφορές οποιασδήποτε μορφής εντός του εργασιακού περιβάλλοντος. Οι παραβάτες θα καλούνται να αντιμετωπίσουν αυστηρές συνέπειες ενώ τα θιγόμενα πρόσωπα θα προστατεύονται πλήρως από τον νόμο, γεγονός που αποτελεί ανάσα ανακούφισης για όλες μας.

Τι προβλέπει συγκεκριμένα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο:

Εναρμόνιση οικογενειακής & επαγγελματικής ζωής
► Οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο συνταγματικό νομοσχέδιο, συμβάλλουν καθοριστικά ώστε οι εργαζόμενες γυναίκες να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους, να διευθετήσουν τον χρόνο τους για να μπορέσουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους.
► Με τις διατάξεις του συνταγματικού νομοσσχεδίου θεσπίζεται άδεια πατρότητας 14 ημέρες με αποδοχές και προβλέπεται προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.
► Θεσπίζεται γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.
► Εισάγεται δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (π.χ. τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση) για γονείς και φροντιστές παιδιών ηλικίας έως 12 ετών, στην κατεύθυνση των προβλέψεων της Οδηγίας 2019/1158.
► Επεκτείνεται το τμήμα της άδειας μητρότητας μετά τη γέννα (9 εβδομάδες) στην υιοθεσία αλλά και η άδεια προστασίας της μητρότητας (6 μήνες με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ) στην υιοθεσία.

Τηλεργασία
► Μετά από συμφωνία εργαζόμενου - εργοδότη, με τον εργοδότη να αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού.
► Απαγορεύεται η χρήση της κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης του τηλεργαζομένου.
► Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.
► Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζομένους εντός της επιχείρησης.

Σεξουαλική Παρενόχληση
► Διευρύνεται η υφιστάμενη προστασία (που αντιμετωπίζει την παρενόχληση ως μορφή διάκρισης) και προστίθεται η βία στις συμπεριφορές που τιμωρούνται.
► Τα θιγόμενα πρόσωπα θα προστατεύονται από απόλυση, ενώ ο καταγγελλόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν διέπραξε την παράβαση.
► Αναφέρονται ως προστατευόμενα πρόσωπα ακόμα και οι αιτούντες εργασία και εθελοντές, καλύπτοντας πλέον όλες τις έννομες σχέσεις απασχόλησης (συμπεριλαμβάνονται μπλοκάκια, προσωπικό μέσω τρίτων, δικηγόροι, μαθητευόμενοι).
► Υιοθετείται ο διευρυμένος ορισμός της έννοιας «εργασία», ο οποίος περιλαμβάνει εκτός των χώρων εργασίας και τις σχετικές μετακινήσεις και επικοινωνίες.
► Για να υπάρξει περιστατικό παρενόχλησης αρκεί να υπάρξει ακόμα και απειλή αυτής, η οποία σκοπεύει ή ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε ψυχολογική βλάβη.
► Όταν ο δράστης είναι εργαζόμενος θα γίνεται άμεση λήψη μέτρων από τον εργοδότη που ξεκινούν από σύσταση και αλλαγή θέσης και φθάνουν μέχρι απόλυση.
► Όταν ο δράστης είναι εργοδότης θα δέχεται πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και στη διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση υποτροπής.
► Σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Πιο συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις:
► Θεσμοθετείται η υποχρέωση του εργοδότη (και μπορεί να ελέγχεται για αυτά):
-Να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης.
-Να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τα μέτρα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
-Να συντρέχει τις δημόσιες αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.
► Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα να υιοθετήσουν εταιρική πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης, στην επιχειρησιακή ΣΣΕ, ή πάντως με απόφαση του εργοδότη.
► Θεσμοθετείται η υποχρέωση οι επιχειρήσεις αυτές να ορίζουν έναν «σύνδεσμο» για θέματα βίας και παρενόχλησης με ρόλο να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τον εργαζόμενο σχετικά.
► Υποχρεούνται οι ίδιες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν εταιρική πολιτική διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών με τήρηση εμπιστευτικότητας και ελάχιστα εχέγγυα αμεροληψίας.

Για συγκεκριμένο περιστατικό:
► Σε περίπτωση που λάβει χώρα περιστατικό, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει μέτρα στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ώστε να το σταματήσει (πχ μετακίνηση, καταγγελία σχέσης εργασίας).
► Εφόσον ο εργοδότης δεν λάβει μέτρα ή αυτά είναι ανεπαρκή, ο/η θιγόμενος/-η μπορεί να ενημερώσει τον εργοδότη και να αποχωρήσει από την εργασία για εύλογο χρόνο, εάν αντιμετωπίζει κίνδυνο ζωής ή υγείας.
► Η απόλυση καθώς και οποιαδήποτε δυσμενής μεταχείριση του καταγγέλλοντος ή μάρτυρα απαγορεύεται.
► Στη διοικητική και δικαστική διαδικασία (πλην ποινικών δικαστηρίων) αντιστρέφεται το βάρος απόδειξης και ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις.
► Ενισχύεται το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις – επεκτείνεται στις πολιτικές καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Απολύσεις
► Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, η οποία οδηγεί σε επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του και καταβολή των μισθών υπερημερίας .
► Προστίθενται με συγκεκριμένες διατάξεις οι εξής: η άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχληση, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

«Καμία εργαζόμενη γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται αδύναμη απέναντι σε συμπεριφορές παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Είναι χρέος μας ως βουλευτές να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που δυναμώνει συνολικά τη θέση της γυναίκας αλλά και της νέας μητέρας στην αγορά εργασίας», μας είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βουλευτής Νότιας Αθήνας και τον ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες και τον χρόνο που μας διέθεσε.

Δες επίσης: Τι είναι η ευκαιρία δεύτερης καριέρας και γιατί την δικαιούσαι

Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης