Θέλεις να αποταμιεύσεις χρήματα και να σταματήσεις τις ανούσιες σπατάλες; Όρισε «κατηγορίες αξίας»!

Ιωάννα Τζανή

Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα!

Όπως λέει το mantra, νέο έτος, νέοι στόχοι, νέα στρατηγική αποταμίευσης. Αν, λοιπόν, θέλεις να κάνεις μία νέα αρχή στα... οικονομικά σου και αναρωτιέσαι από πού να ξεκινήσεις, έχω να σου προτείνω ένα hack που θα σε βοηθήσει να δεις το πορτοφόλι και τον τραπεζικό σου λογαριασμό πιο γεμάτα από ποτέ!

2022's goals: Να μάθω να διαχειρίζομαι καλύτερα τα χρήματά μου! 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Μιας και έβαλα κι εγώ ως προτεραιότητα φέτος να αρχίσω να εξοικονομώ και να αποταμιεύω χρήματα (για πρώτη φορά στη ζωή μου!), άρχισα να διαβάζω διάφορες συμβουλές ειδικών και αυτή που μου τράβηξε περισσότερο την προσοχή είναι εκείνη που είδα στο TikTok από την Tori Dunlap, η οποία εξοικονόμησε 100.000 $ με αυτόν τον τρόπο! Τι συμβουλεύει η συγκεκριμένη TikToker; «Καθόρισε τις "κατηγορίες αξίας" σου». Και αν αυτή η φράση δε σου λέει τίποτα, εγώ είμαι εδώ για να σου τα εξηγήσω όλα!



Τι εννοεί ο ποιητής;

Αρχικά, προσδιόρισε το ευέλικτο εισόδημά σου. Σε κάθε προϋπολογισμό, υπάρχουν δύο κατηγορίες: πάγια και ευέλικτα έξοδα. Τα πάγια έξοδα είναι αυτά που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις (ενοίκιο, φαγητό, κοινόχρηστα κ.λπ.). Το ευέλικτο κόστος ή το διακριτικό εισόδημα είναι οτιδήποτε σου περισσεύει αφού εξοφλήσεις όλους τους λογαριασμούς σου. Η Dunlap υποστηρίζει ότι κάθε άτομο πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσα πρέπει να ξοδέψει σε έναν δεδομένο μήνα (σταθερά) και πόσα περισσεύουν (ευέλικτο).

Στη συνέχεια, βρες αυτές τις κατηγορίες τιμών. Μόλις προσδιορίσεις πόσα χρήματα σου περισσεύουν κάθε μήνα, η Tori Dunlap λέει ότι πρέπει να μηδενίσεiς τρεις τομείς δαπανών που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσένα.

Για εκείνη, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα! «Λατρεύω τα ταξίδια, να τρώω έξω και τα φυτά. Έχω περίπου 50 φυτά», λέει. Το δύσκολο κομμάτι; Πρέπει να αγνοήσεις τα υπόλοιπα. «Μου αρέσουν τα ρούχα, να πίνω περιστασιακά έναν καφέ και το μακιγιάζ, αλλά αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά για εμένα, επομένως δεν ξοδεύω τα χρήματά μου σε αυτά», υποστηρίζει, και ως εκ τούτου δεν είναι οι αξιακές της κατηγορίες.



Στη συνέχεια, ενέργησε και ξόδεψε ανάλογα. Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι έχεις πάει βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο. Οι πειρασμοί βρίσκονται παντού γύρω σου, αλλά αν γνωρίζεις τις κατηγορίες αξίας σου, είναι σαφές το τι θα αγοράσεις και δε θα προβείς σε ανούσιες σπατάλες. Αν για παράδειγμα ήσουν η Tori, θα έλεγες «ναι» σε ένα νέο φυτό, αλλά όχι σε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μην κατηγορείς τους άλλους! Δες πώς σαμποτάρεις μόνη σου τον εαυτό σου

Νέα χρονιά, νέα σχέδια! Οι καλύτερες πόλεις για να ζήσεις μόνιμα μέσα στο 2022

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης