5 τρόποι για να σταματήσεις να αγχώνεσαι για τα χρήματα και να μπεις σε ένα πρόγραμμα

Ιωάννα Τζανή

Relax, take it easy...

H διαχείριση των χρημάτων μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα άγχη που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη, καθώς πολλές από εμάς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις εργασίας, την οικονομία, τις αποταμιεύσεις, αλλά και τις επενδύσεις μας.

Η πανδημία έχει επηρεάσει την οικονομία ολόκληρης της γης, με τις συνέπειες στο πορτοφόλι μας να είναι εμφανείς.

Θέλεις να αποταμιεύσεις χρήματα και να σταματήσεις τις ανούσιες σπατάλες; Όρισε «κατηγορίες αξίας»!

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς το στρες σου, αλλά και τις οικονομικές σου απολαβές, αρκεί να ακολουθήσεις μερικά απλά tips.

#1. Ο προϋπολογισμός είναι το παν

Δημιούργησε μία λίστα με όλες τις υποχρεώσεις και τις δαπάνες που σχεδιάζεις να κάνεις μέσα στον μήνα και όρισε τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις περιορίσεις. Εάν κάτι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο για εσένα, αφαίρεσέ το από τη λίστα και βάλε στην άκρη αυτά τα χρήματα.

#2. Εξέτασε τις ευκαιρίες αναχρηματοδότησης

Η αναχρηματοδότηση του χρέους μπορεί να είναι μια επιλογή για τη συρρίκνωση των μηνιαίων πληρωμών, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς αυτό θα επηρεάσει το συνολικό ποσό που έχεις αποπληρώσει (μερικές φορές, μια αναχρηματοδότηση μπορεί να παρατείνει το χρονικό διάστημα που ενδέχεται να αποπληρώσεις ένα συνολικό χρέος).

#3. Επανεξέτασε τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια αποταμίευσης

Η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πρέπει να είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: μακροπρόθεσμη. Όταν επενδύεις για μακρινούς στόχους, όπως η συνταξιοδότηση, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τόσο τη διαχρονική αξία του χρήματος όσο και την ικανότητά σου να αντιμετωπίσεις διάφορα οικονομικά σκαμπανεβάσματα. Αυτός ο τύπος επένδυσης είναι χρήματα στα οποία ιδανικά δε θα έχεις πρόσβαση και δε θα αποτελούν μέρος ενός έκτακτου οικονομικού σχεδίου. Τα κεφάλαια ανάκαμψης θα πρέπει να αντλούνται από τις βραχυπρόθεσμες αποταμιεύσεις και να διατηρούνται σε επιλογές προϊόντων αποταμίευσης που είναι πολύ πιο ρευστοποιήσιμες και εύκολα προσβάσιμες σε δύσκολες οικονομικές περιόδους.



#4. Αφιέρωσε χρόνο για οικονομικές συζητήσεις με τον σύντροφό σου

Ένας ακόμη σημαντικός τρόπος για να μετριάσεις το οικονομικό άγχος είναι να ορίσεις συγκεκριμένες ώρες για να συζητήσεις με τον σύντροφό σου περί οικονομικών υποχρεώσεων, ώστε να βρείτε μαζί λύσεις και να μοιραστείτε τα πάγια έξοδά σας. Προγραμμάτισε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα μέσα στην εβδομάδα για να κάνετε αυτή τη συζήτηση και να ορίσετε, επίσης, έναν ή δύο οικονομικούς στόχους.

#5. Διοχέτευσε το άγχος σου σε πράξεις που θα σε βοηθήσουν να το αποβάλλεις

Όταν αισθάνεσαι ότι το οικονομικό άγχος σε πνίγει, μίλα στον εαυτό σου ή πάρε χαρτί και στυλό και γράψε. Ποιο είναι το επόμενο άμεσο σχέδιο που θα μπορούσες να εφαρμόσεις για να διορθώσεις την οικονομική σου κατάσταση; Σε ποιον πρέπει να απευθυνθείς για βοήθεια; Μιλώντας στον εαυτό σου μέσα από ένα δομημένο σύνολο ερωτήσεων που θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν σε ένα θετικό επόμενο βήμα, μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψεις μία κρίση άγχους σε λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2022's goals: Να μάθω να διαχειρίζομαι καλύτερα τα χρήματά μου! 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Νέα χρονιά, νέα σχέδια! Οι καλύτερες πόλεις για να ζήσεις μόνιμα μέσα στο 2022

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης