Νέα έρευνα αποκαλύπτει το κρυφό όφελος του συνδρόμου του απατεώνα στην εργασία

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Πάσχεις από το σύνδρομο απατεώνων στην καριέρα σου; Θα μπορούσε να σε κάνει πιο κοινωνική και συμπονετική, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Είναι η εξουθενωτική νοοτροπία του «φόβου της καριέρας» που επηρεάζει τα 2/3 των γυναικών στην Ευρώπη. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει μια κρυφή αιτία για το σύνδρομο του απατεώνα στην εργασία.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Basima Tewfik, επίκουρη καθηγήτρια στο MIT Sloan School of Management, το να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή στον ρόλο σου, έχει αντίστροφο αντίκτυπο στο να σε κάνει καλύτερη ομαδική παίκτρια.

Πάσχεις από το σύνδρομο του απατεώνα; 4 ερωτήσεις για να το διαπιστώσεις

«Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το σύνδρομο γίνονται πιο προσανατολισμένοι στον άλλον ως αποτέλεσμα αυτών των σκέψεων», λέει η Tewfik για την έρευνά της στο κολεγιακό ειδησεογραφικό site MIT News. «Καθώς προσανατολίζονται περισσότερο στον άλλον, θα αξιολογούνται ως πιο αποτελεσματικοί διαπροσωπικά». Η εργασία της ακαδημαϊκού έδειξε ότι τα άτομα που υποφέρουν από επαγγελματική αμφιβολία για τον εαυτό τους αναπτύσσουν έναν «προσανατολισμό προς τον άλλον» με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αντιληπτές ελλείψεις τους. Αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι όσοι υποφέρουν από σκέψεις ανασφάλειας είναι πιο ανοιχτοί και συνειδητοποιούν τους συναδέλφους γύρω τους. «Ήταν πιο ενσυναίσθητοι, άκουγαν καλύτερα και αντλούσαν πληροφορίες καλά», αναφέρει η Tewfik, προσθέτοντας ότι επίσης «επέδειξαν μεγαλύτερη επαφή με το βλέμμα, πιο ανοιχτές χειρονομίες και περισσότερες κινήσεις του σώματος» με τα μέλη της ομάδας τους.

Τα αποτελέσματα ακόμη 2 μελετών

Μια άλλη έρευνα από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Catalyst πέρυσι αποκάλυψε ότι η ενσυναίσθηση είναι ένα βασικό και υποτιμημένο χαρακτηριστικό για τους ανθρώπους που ηγούνται. Το 75% των γυναικών σε επίπεδο στελεχών έχουν βιώσει το σύνδρομο απατεώνων σε κάποιο σημείο της καριέρας τους, σύμφωνα με μια μελέτη από το KPMG, που δημοσιεύτηκε πέρσι. Και, παρόλο που αυτή η τελευταία έρευνα δείχνει ότι αυτοί οι ηγέτες μπορεί να αναπτύξουν περισσότερη ενσυναίσθηση ως αποτέλεσμα αυτής της αμφιβολίας για τον εαυτό τους, η συγγραφέας της μελέτης Tewfik τονίζει ότι τα ευρήματά της δεν σημαίνουν ότι το σύνδρομο του απατεώνα πρέπει να ενθαρρύνεται.

Παραδοσιακά, το σύνδρομο του απατεώνα πιστεύεται ότι επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες στην εργασία. Ένα ενδεικτικό στατιστικό της εταιρείας Hewlett Packard δείχνει ότι οι άνδρες κάνουν αίτηση για δουλειά όταν πληρούν μόνο το 60% των προσόντων, αλλά οι γυναίκες υποβάλλουν αίτηση μόνο εάν πληρούν το 100% αυτών. Ακόμη και από το σημείο της πρόσληψης, λοιπόν, οι γυναίκες έχουν την τάση να υποτιμούν τις δυνατότητές τους να μάθουν και να ευδοκιμήσουν σε κάθε δεδομένο ρόλο.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι το σύνδρομο του απατεώνα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της καριέρας μας, ανεξάρτητα από το πόσο ολοκληρωμένες, αντικειμενικά, είμαστε.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης