Όσοι δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας μένουν το ίδιο παραγωγικοί με εκείνους που πάνε στο γραφείο

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως ακόμη και με τηλεργασία μπορούμε ν' αγγίξουμε το maximum της παραγωγικότητάς μας. Δες πώς.

Η εξ αποστάσεως εργασία συνοδεύεται από ορισμένα επιτακτικά οφέλη, δηλαδή την ελευθερία να επιλέγεις πού θα εργαστείς, πότε θα εργαστείς και την ευκαιρία να περάσεις περισσότερο χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Όμως, έχοντας όλη αυτή την ελευθερία, είναι οι εργαζόμενοι που εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας τόσο παραγωγικοί όσο αυτοί στο γραφείο;

Καλά νέα για τους λάτρεις της εξ αποστάσεως εργασίας έρχεται με μια μελέτη της Texas A&M, η οποία διαπίστωσε πρόσφατα ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένα ηχηρό ναι.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δουλεύεις διαρκώς από το σπίτι

Από το 2020, ο COVID-19 και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης αποτελούν την αιτία της αποδοχής της τηλεργασίας ως έναν παραγωγικό τρόπο για τους εργαζομένους. Αυτό κατέστη και, πιο πρόσφατα, η πηγή συζητήσεων σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας. Η μελέτη διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα από το Texas A&M School of Public Health. Για τη συλλογή των δεδομένων, συνεργάστηκαν με μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Χιούστον, αναλύοντας τα δεδομένα εργονομικού λογισμικού 264 υπαλλήλων τους. Κατά την περίοδο της μελέτης, η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία της λόγω πλημμύρας από τον τυφώνα Χάρβεϊ. Αυτό οδήγησε τους εργαζόμενους να μην έχουν άλλη επιλογή από το να εργάζονται εξ αποστάσεως για έως και 7 μήνες, για ορισμένους.

Tα στοιχεία της έρευνας

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο IOS Press τον Φεβρουάριο του 2022, εξέτασε δεδομένα τεχνολογίας των εργαζομένων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τυφώνα. Τα στοιχεία από την περίοδο «πριν», Ιανουάριος–Αύγουστος 2017, καθόρισαν τη βασική γραμμή δραστηριότητας. Τα δεδομένα «κατά τη διάρκεια» συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια πλήρους μετατόπισης καταιγίδων, μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2017 και τα δεδομένα «μετά» συλλέχθηκαν κατά την περίοδο της σταδιακής επιστροφής στο γραφείο (Σεπτέμβριος 2017–Μάρτιος 2018) και, τέλος, την πλήρη επιστροφή στο γραφείο (Απρίλιος–Δεκέμβριος 2018).

Αυτό που βρήκαν υποδηλώνει έντονα ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας. Παρόλο που η συνολική χρήση υπολογιστή μειώθηκε κατά τη διάρκεια του τυφώνα ως άμεση απάντηση στην εργασία από το σπίτι, οι ώρες των εργαζομένων αυξάνονταν σταθερά με τον καιρό και οι εργασιακές τους συμπεριφορές επέστρεψαν γρήγορα στα επίπεδα πριν από τον τυφώνα, πριν από την περίοδο που αναγκάστηκαν να εργάζονται από το σπίτι. Καθώς οι εργοδότες σε όλη τη χώρα συζητούν για την πρακτικότητα και την αποτελεσματικότητα των απομακρυσμένων και υβριδικών χρονοδιαγραμμάτων, αυτή η ανάλυση παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πραγματικότητα των εξ αποστάσεως εργαζομένων και την απόδοσή τους.

Η μελέτη επικεντρώθηκε και στο γραφείο του σπιτιού

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης το εργονομικό περιβάλλον στα γραφεία των εργαζομένων στο σπίτι, με στόχο την κατανόηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των εργαζομένων από απόσταση. Αυτά τα ζητήματα περιλάμβαναν το άγχος, την κατάθλιψη και την κατάχρηση ουσιών, καθώς και μικρότερα ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου, όπως η κακή στάση του σώματος και οι ώρες εργασίας στον υπολογιστή που μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. «Η έρευνα υποστηρίζει ότι εάν εργάζεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο με συγκεκριμένο ρυθμό για μια συγκεκριμένη διάρκεια, είναι πιο πιθανό να τραυματιστείς από αυτή την εργασία», λέει ο Benden, ένας από τους ερευνητές. «Αλλά αν εργάζεσαι λίγο λιγότερο ή λίγο συχνά ή διακόψεις τη διάρκεια, τότε είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσεις προβλήματα όταν κάνεις δουλειά γραφείου». Για να το ελέγξουν αυτό, συνέστησαν περιοδικά διαλείμματα στους υπαλλήλους και διαπίστωσαν, πάλι, ότι η θετική άσκηση βελτίωσε τόσο την ποιότητα όσο και την απόδοση της εργασίας τους.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης