Το 4ήμερο, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και 3 ακόμα trends που αλλάζουν τα δεδομένα εργασίας

Το 4ήμερο, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και 3 ακόμα trends που αλλάζουν τα δεδομένα εργασίας

Tα δεδομένα και τα trends φαίνεται να αλλάζουν και να διαμορφώνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής.

Το εργασιακό τοπίο αρχίζει με τον καιρό να αλλάζει. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα συρρικνώνονται και οι εργαζόμενοι αναζητούν συνεχώς νέες δεξιότητες και προσόντα. Η τεχνιτή νοημοσύνη, οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η τηλεργασία αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής εξέλιξης.

Διανύοντας το 2024 βλέπουμε ότι έχουν έρθει σημαντικές αλλαγές αλλά και καινοτόμα «εργασιακά» trends. Μια νέα έρευνα της Gartner έχει εντοπίσει τις τάσεις που θα διαμορφώσουν την εργασία τα επόμενα χρόνια και τις οποίες θα δεις κι εσύ ευθύς αμέσως:

Τρεντάρει η τηλεργασία

Οι εργαζόμενοι που έχουν μετατοπιστεί στην τηλεργασία έχουν βιώσει τι σημαίνει να εργάζεσαι χωρίς κόστος. Κόστος χρονικό, ενέργειας και πολλές φορές χρηματικό. Κόστος που έχει κάποιος με την καθημερινή επίσκεψη σε ένα γραφείο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των εργαζομένων λέει ότι το κόστος της δουλειάς στο γραφείο υπερτερεί των οφελών, ενώ το 67% πιστεύει ότι η δουλειά από το γραφείο απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και είναι πιο χρονοβόρο.
Μάλιστα πολλοί Οργανισμοί, ειδικά στο εξωτερικό, που θέλουν οι εργαζόμενοι να έρχονται στο γραφείο επιδιώκουν να τους βοηθήσουν από θέμα χρόνου και χρήματος, καλύπτοντας στέγαση σε κοντινή απόσταση από το γραφείο.

Ποια είναι τα επαγγέλματα με τις καλύτερες προοπτικές απορρόφησης στην Ελλάδα της κρίσης;

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τελικά να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας

Είμαστε στην εποχή της τεχνιτής νοημοσύνης και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Μέσα από την έρευνα της Gartner, διαπιστώθηκε ότι το 22% των εργαζομένων περίμεναν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τη δουλειά τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάτι τέτοιο φαίνεται βέβαια σε πολλούς αρκετά ανησυχητικό. Όμως παρά αυτό το άγχος, βραχυπρόθεσμα η GenAI δεν θα αντικαταστήσει πολλές θέσεις εργασίας, αλλά θα οδηγήσει στον επανασχεδιασμό τους που θα περιλαμβάνουν νέες ευθύνες και αρμοδιότητες σε κάθε κλάδο.

pexels-polina-zimmerman-3746932.jpg

Η τετραήμερη εργασία στα trends

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι με τον όγκο δουλειάς που αναλαμβάνουμε οι περισσότεροι, οι 24 ώρες δεν μας φτάνουν. Πως θα σου φαινόταν ωστόσο αν δούλευες τέσσερις μέρες την εβδομάδα;

Πολλές χώρες αρχίζουν να υιοθετούν αυτό το μοντέλο εργασίας και έχουμε να σου πούμε ότι έγινε η προτίμηση πολλών εργαζομένων. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα το 63% των υποψηφίων βαθμολόγησε την τετραήμερη εργασία ως κορυφαία και καινοτόμα η οποία πολλές φορές έχει και καλύτερα αποτελέσματα στην απόδοση των εργαζομένων.

Αρκετές εταιρίες το 2024 χρησιμοποιούν τετραήμερη εργασία για να βελτιώσουν τόσο τα αποτελέσματα της παραγωγικότητας των υπαλλήλων όσο και την ποιότητα ζωής τους.

Οι δεξιότητες και τα προσόντα υπερτερούν

Αν και η γνώση είναι πολύτιμη και τα πτυχία απαραίτητο προσόν η εποχή αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι αν πριν κάποια χρόνια ένα πτυχίο ήταν δεδομένο για μια θέση εργασίας αύριο μπορεί και να μην είναι. Πολλοί κλάδοι εργασίας πλέον δεν θεωρούν εμπόδιο να προσλάβουν έναν υπάλληλο χωρίς πτυχίο. Αντίθετα τους αγκαλιάζουν και τους προσλαμβάνουν βάσει των δεξιοτήτων τους. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και για ορισμένες θέσεις που θεωρούνται εξαρτώμενες από κάποιο πτυχίο.

Συγκεκριμένα, μεγάλες εταιρείες, όπως η Google, η Delta Airlines, η Accenture και η Zoho, έχουν ήδη αφαιρέσει πολλές από τις απαιτήσεις πτυχίου από τις αγγελίες εργασίας για να προσελκύσουν εξειδικευμένα άτομα βάση την εμπειρία τους.
Αυτή η αλλαγή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να εξετάσουν νέους δρόμους για να βρουν ή να αναπτύξουν τον υπάλληλο που χρειάζονται. Στα σημερινά δεδομένα λοιπόν η εμπειρία και οι δεξιότητες κερδίζουν.

Δείτε ποια είναι τα πιο «χαλαρά» επαγγέλματα

Εργασία χωρίς όριο ηλικίας

Τα παραδοσιακά μοντέλα σταδιοδρομίας αρχίζουν να καταρρίπτονται. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ίσως εργαζόμενοι που φτάνουν στο απόγειο της καριέρας τους και επόμενο βήμα είναι να συνταξιοδοτηθούν μπορούν απλά συνεχίσουν ή ακόμα και να μεταπηδήσουν σε νέο κλάδο.

Για παράδειγμα, η έρευνα του Pew διαπίστωσε ότι το 19% των Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και άνω εργάζονταν το 2023, ένα ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο από ό,τι πριν από 35 χρόνια. Περισσότεροι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους στα μέσα της καριέρας τους, μετατοπίζονται σε άλλους κλάδους ή υιοθετούν άλλα μη παραδοσιακά μοντέλα απασχόλησης.

Όπως όλα δείχνουν τα δεδομένα και τα trends αλλάζουν και διαμορφώνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον της εργασίας από το 2024 και μετά αλλάζει και τις περισσότερες φορές είναι για καλό.