Για να μην δηλώσεις παραίτηση στην επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές, να τι πρέπει να κάνεις

Για να μην δηλώσεις παραίτηση στην επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές, να τι πρέπει να κάνεις
Pexels

Επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές και με το ζόρι μιλάς στους γύρω σου; Αν έχεις κάνει αυτά τα λάθη, φρόντισε να μην τα επαναλάβεις. 

Το γραφείο μετά τις διακοπές - και μάλιστα τις καλοκαιρινές - έχει κάτι το ενοχλητικό. Μια δυσφορία που σαν αυτή άλλη δεν υπάρχει. Είναι αυτή η επιστροφή στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν ξεκουράστηκες καθόλου, ακόμα κι αν η άδεια ήταν υπερ-αρκετή.

Αν επέστρεψες στη δουλειά μετά τις διακοπές, αυτό το άρθρο είναι για σένα. 5 λάθη που όλοι μας κάνουμε μόλις γυρίζουμε μετά από καιρό στο γραφείο. 5 πράγματα δηλαδή που πρέπει να προσέξεις και να μην επαναλάβεις, αν έχεις πέσει στην παγίδα να τα κάνεις.

Πριν πούμε τα λάθη, ας ξεκινήσουμε από την κατάθλιψη μετά τις διακοπές. Άλλοι το λένε κατάθλιψη και άλλοι άγχος. Όπως κι αν έχει, πρόκειται για την κατάσταση που βιώνεις κατά την επιστροφή στη δουλειά. Συνήθως έχεις αγχωτικές σκέψεις, ανησυχίες, προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους και άλλα.

Γιατί αισθάνεσαι έτσι; Η απότομη αλλαγή της ρουτίνας και το γεγονός ότι πρέπει να επιστρέψεις σε ένα αυστηρότερο σύνολο καθηκόντων αντί να κάνεις ό,τι θέλεις, κάνουν την επιστροφή στην εργασία αγχωτική. Το 31% των ανθρώπων τρέμουν να προλάβουν τις γραφειοκρατικές εργασίες, το 27% θεωρούν την πολυάσχολη εργασία δυσβάσταχτη και το 26% αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα αδιάβαστα μηνύματα και τα emails.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ανικανοποίητοι από τις διακοπές τους και να μετανιώνουν που επέστρεψαν χωρίς μια σωστή επανεκκίνηση. Άλλοι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα ανεπιθύμητο εργασιακό περιβάλλον.

Είναι φυσιολογικό το άγχος αυτό; Το να νιώθεις μελαγχολία και να μη θέλεις να επιστρέψεις στη δουλειά σου είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι προσωρινό και πιθανώς θα σταματήσει σε μία ή δύο εβδομάδες. Αν όμως η καταθλιπτική κατάσταση παραμένει, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι περισσότερο. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνεις τη δουλειά σου όσο παλιά και ότι ήρθε η ώρα να σκεφτείς κάποιες αλλαγές.

Αλλά ακόμη και αν επιστρέφεις στη δουλειά που σου αρέσει, η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ σκληρή. Τι πρέπει να αποφύγεις ώστε να μειώσεις το άγχος και να έχεις μια πιο ομαλή επάνοδο στη δουλειά;

Λάθος 1: Φεύγεις για διακοπές βιαστικά

Αυτό θα ήταν καλό να το ξέρεις πριν φύγεις για διακοπές. Ήσουν τόσο ενθουσιασμένος για τις διακοπές που έκλεισες το laptop σου χωρίς να προγραμματίσεις την επιστροφή; Αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να μην είναι πολύ ομαλή. Την πρώτη μέρα, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσεις νέες υποχρεώσεις, να θυμηθείς πού ακριβώς είχες μείνει και να προσπαθήσεις να τακτοποιήσεις κάποιες εκκρεμότητες, που μπορεί να απέφυγες την τελευταία μέρα στο γραφείο.

Τι μπορείς να κάνεις; Μια συμβουλή που λειτουργεί σε μένα είναι να έχω ένα πλάνο της πρώτης ημέρας - ή και εβδομάδας - στο γραφείο κατά την επιστροφή. Το να ξέρεις από πριν τι σε περιμένει και τι έχεις να ρυθμίσεις είναι κάπως πιο βοηθητικό.

Λάθος 2: Απότομη μετάβαση

Όταν φεύγουμε για διακοπές, όλοι θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό που έχουμε. Αν ταξιδεύεις, μπορεί ακόμη και να θέλεις να αναβάλεις την επιστροφή μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλά το να βρίσκεσαι στον δρόμο μερικές ώρες πριν από την αρχή της δουλειάς σου δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να δώσεις χρόνο στο μυαλό και το σώμα σου να ανακάμψουν.

Τι μπορείς να κάνεις; Προσπάθησε να προγραμματίζεις τα ταξίδια σου έτσι ώστε να έχεις τουλάχιστον μία ημέρα για να αποφορτιστείς, να ξεπακετάρεις και να επιστρέψεις στη δουλειά με καθαρό μυαλό.

douleia_grafeio.jpg

Λάθος 3: Βάζεις τρικλοποδιά στον ίδιο σου τον εαυτό

Πας στο γραφείο και ανοίγεις τον υπολογιστή σου. Τσεκάρεις τα εισερχόμενά σου και αρχίζεις να ασχολείσαι με τις υποχρεώσεις σου με τη σειρά που έφτασαν ή ίσως και χωρίς συγκεκριμένη σειρά, απλά με ό,τι σου πέφτει πρώτο στο μάτι. Σωστά;

Αν αρχίσεις να δουλεύεις αμέσως, χωρίς να καταλαβαίνεις όλα όσα πρέπει να γίνουν, ίσως χάσεις χρόνο και δεν καταφέρεις να ασχοληθείς με τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις. Αντ' αυτού, αφιέρωσε χρόνο για να αξιολογήσεις τις δουλειές που συσσωρεύτηκαν όσο έλειπες και να τις ιεραρχήσεις.

Λάθος 4: Πέφτεις με τα μούτρα στη δουλειά

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σου πήγες για μπάνιο στη θάλασσα, βόλτα στην εξοχή, σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι ή απλά χαλάρωσες στο κρεβάτι. Γιατί άραγε να θες να γυρίσεις στη δουλειά και κατά συνέπεια η επιστροφή στη δουλειά να είναι ομαλή;

gynaika_ypologistis.jpg

Αν με το που επιστρέψεις στο γραφείο πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά και ξεχάσεις τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει και σε βοηθά να περνάς καλά, τότε αυτό σίγουρα δε θα πάει καλά. Μια καλή συμβουλή είτε γύρισες από διακοπές είτε όχι είναι η σωματική άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα είναι μια μεγάλη αλλαγή τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Επιπλέον, θα σε βοηθήσει να απελευθερώσεις όλη την αρνητική ενέργεια. Και όταν διασκεδάζεις και περνάς καλά, αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι και να αγχώνεσαι λιγότερο για τη δουλειά. Δοκίμασέ το.

Δουλειά γραφείου: Χάσε βάρος και βελτίωσε την υγεία σου με μία μόνο άσκηση την ώρα που εργάζεσαι

Λάθος 5: Επιστρέφεις στην παλιά σου ρουτίνα

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σου, σου άρεσε ίσως να ξυπνάς νωρίς και να έχεις τον προσωπικό σου χρόνο να κάνεις πράγματα για εσένα. Αλλά όταν επιστρέφεις στο σπίτι και στη δουλειά, σηκώνεσαι αφού έχεις πατήσει αναβολή στο πρωινό ξυπνητήρι, όπως ακριβώς έκανες και πριν; Για να ακρίβεια, πετάγεσαι από το κρεβάτι. Λοιπόν, ένα από τα πιο ύπουλα λάθη που μπορείς να κάνεις είναι να αγνοήσεις την εμπειρία των διακοπών σου και να ακολουθήσεις τη συνήθη ρουτίνα σου χωρίς αλλαγή.

Οι διακοπές είναι κάτι πολύ περισσότερο από περιόδους ξεκούρασης. Μπορούν να σε βοηθήσουν να προβληματιστείς για τη ζωή σου, να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο και να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου. Όλα αυτά πάνε χαμένα αν δεν εφαρμόσεις όσα ανακάλυψες στην πράξη.

Στην πραγματικότητα, είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να δοκιμάσουμε πράγματα διαφορετικά όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές. Και ποιος ξέρει, ίσως μια διαφορετική ρουτίνα να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι και να σε κάνει να δεις την επιστροφή στη δουλειά με άλλο μάτι.