Πέντε ανεπίσημοι «νόμοι» εργασίας για αρχάριους
Πέρα από τους κλασικούς κανόνες, υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν ξεκινάτε δουλειά για πρώτη φορά.
Βρήκατε την πρώτη σας δουλειά και ξεκινάτε από Δευτέρα. Υπέροχα. Όταν όμως δεν έχεις ξαναδουλέψει στη ζωή σου, πως ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις και πώς να συμπεριφερθείς σε έναν νέο και άγνωστο χώρο;
Η οικονομική ρεπόρτερ του CNN, Jeanne Sahadi, ζήτησε από πέντε επιτυχημένους μάνατζερ που γνωρίζει χρόνια, να της δώσουν μερικές βασικές συμβουλές για όσους ξεκινάνε τώρα στην πρώτη τους δουλειά και να της αποκαλύψουν ποιες συμπεριφορές δίνουν στους εργοδότες να καταλάβουν πως ο νέος τους εργαζόμενος ξέρει τι κάνει και έχει μέλλον στο επάγγελμα. Αυτή είναι η λίστα που της έδωσαν:
1.Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια, αλλά μην φοβηθείτε και να πάρετε πρωτοβουλίες: Οι εργοδότες το εκτιμούν όταν οι εργαζόμενοι έχουν απορίες και κάνουν ερωτήσεις. Είναι προτιμότερο να παραδέχεσαι πως θες βοήθεια παρά να κάνεις ότι νομίζεις χωρίς νόημα. Μόλις όμως σας δείξουν τον τρόπο, πρέπει να αναλάβετε εσείς και να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε. Επίσης καλό είναι να ενεργείτε προληπτικά. Το μεγαλύτερο λάθος ενός εργαζόμενου είναι να θεωρεί πως δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει μόλις τελειώσει με την προκαθορισμένη δουλειά του.
2.Γνωρίστε το αφεντικό: Καταλάβετε τις ανάγκες του αφεντικού σας. Μόλις συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό που εκτιμά το αφεντικό σας και τι θα τον βοήθησει να επιτύχει, τότε θα επιτύχετε κι εσείς μαζί του. Μάθετε πως ενεργεί και χρησιμοποιήστε αυτή τη γνώση για να πράξετε ανάλογα.
3.Δημιουργήστε καλές σχέσεις: Ακόμα κι αν είστε ο καλύτερος σε αυτό που κάνετε, αν συμπεριφέρεστε με άσχημο τρόπο δεν πρόκειται να πάρετε ποτέ προαγωγή. Πρέπει να είστε καλόβολοι, με σεβασμό απέναντι στους άλλους, ευπαρουσίαστοι και να μην ανακατεύεστε σε συναδελφικές δολοπλοκίες.
4.Μην κοιτάτε το ρολόι: Αν χρειάζεται να μείνετε λίγο παραπάνω στη δουλειά για να προλάβετε μια προθεσμία ή να δουλέψετε κάποιες επιπλέον ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυτό δείχνει την δέσμευση και την αφοσίωσή σας στη δουλειά. Μην ανησυχείτε, αυτοί που πρέπει να το εκτιμήσουν θα το εκτιμήσουν και θα σας το δείξουν με πράξεις.
5.Να ξέρετε πότε είναι ώρα να φύγετε: Μείνετε σε μια θέση εργασίας μέχρι να νιώσετε πως έχετε πάρει ότι μπορούσατε να πάρετε από αυτήν. Μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε την καριέρα σας στην ίδια εταιρεία αλλά σε άλλο τομέα ή σε κάποια άλλη εταιρεία. Το βασικό, όμως, είναι να συνεχίσετε να πηγαίνετε μπροστά και να μαθαίνετε νέα πράγματα στον δρόμο σας για την κορυφή. Όταν τα πράγματα μένουν στάσιμα και βλέπετε πως δεν μπορείτε να κερδίσετε τίποτα περισσότερο, είναι καιρός να φύγετε.