Κεφάλαιο παραίτηση: Παραιτηθείτε αξιοπρεπώς και κρατήστε τις καλύτερες σχέσεις
Πώς να αφήσετε μία δουλειά χωρίς ευτράπελα!
Όλοι οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή στη ζωή τους βρίσκονται στη δύσκολη θέση να αφήσουν μία θέση εργασίας για κάτι καλύτερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παραίτηση από μία εργασία δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται εν βρασμώ ψυχής και όταν τα συναισθήματα ή η οργή μας είναι σε έξαρση. Για παράδειγμα, έπειτα από έναν μεγάλο τσακωμό με κάποιο συνάδελφο ή το αφεντικό σας, το καλύτερο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ηρεμήσετε και να επιβληθείτε στα συναισθήματά σας. Η παραίτηση θα πρέπει να γίνει έπειτα από πολλή σκέψη και ωριμότητα και φυσικά με ηρεμία. Εδώ σας έχουμε κάποια tips για να... παραιτηθείτε αξιοπρεπώς!
1. Ζητήστε κατ' ιδίαν συνάντηση. Το να συναντήσετε τον προιστάμενό σας στο γραφείο του και να του εξηγήσετε ακριβώς τους λόγους της παραίτησής σας είναι προτιμώτερο από μία απλή γραπτή επιστολή, χωρίς να σημαίνει ότι και αυτή δεν είναι απαραίτητη. Η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, μαρτυρά υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και κυρίως επαγγελματισμό. Οπότε αφήστε στην άκρη την πικρία και τα παράπονά σας και περιοριστείτε σε απλά γεγονότα.
2. Να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Σε περίπτωση που το αφεντικό σας θέλει να σας κρατήσει θα σας κάνει αντιπρόταση η οποία πιθανότατα να είναι πολύ δελεαστική. Εσείς έχετε έτοιμες τις απαντήσεις σας, έτσι ώστε να μην πιαστείτε απροετοίμαστοι και πάρετε κάποια απόφαση την οποία λίγο μετά θα μετανιώσετε.
3. Εφόσον η παραίτηση γίνει δεκτή, φροντίστε να ενημερώσετε και να κατατοπήσετε πλήρως τον συνάδελφο ο οποίος θα πάρει τη θέση σας. Μπορεί το αφεντικό να μη δώσει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη διαδικασία αλλά εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να κάνετε τα πάντα για να γίνει η μετάβαση των εργασιών όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Έτσι θα γλιτώσετε κι εσείς από μελλοντικές ενοχλήσεις!
4. Απαράβατος κανόνας. Οι σχέσεις με αφεντικό και συναδέλφους θα πρέπει να μείνουν καλές. Μπορεί τους συγκεκριμένους ανθρώπους να μην τους ξαναδείτε ποτέ στη ζωή σας, ωστόσο, επειδή αρκετά επαγγέλματα είναι κλειστά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα είτε να ξανασυναντηθείτε ως συνάδελφοι, είτε ως πελάτες είτε να τους χρειαστείτε για συστάσεις.
Διαβάστε επίσης:
Απόλυση: Πώς να την διαχειριστείτε