Fukushima: Τέλος η διαρροή ραδιενεργού νερού στη θάλασσα
Βέβαια θα μας πείτε πως η γύρω θάλασσα έχει ήδη μολυνθεί, αλλά θα σας απαντήσουμε πως δεν χρειάζεται να μολυνθεί κι άλλο.
Μέσα στον πυρετό της Fukushima ήρθε επιτέλους και ένα καλό μαντάτο, το οποίο ανακοινώθηκε από την Tepco, τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού και άρα είναι αμφισβητήσιμο ως ένα (μικρό) βαθμό.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το ρήγμα είκοσι εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2, από το οποίο γινόταν διαρροή ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, σφραγίστηκε. Αρχικά οι μηχανικοί είχαν προσπαθήσει να το κλείσουν με τσιμέντο αλλά δεν τα κατάφεραν, στη συνέχεια με χημικό υδρόφιλο πολυμερές, φαίνεται όμως πως η συνταγή της επιτυχίας ήταν κάποιο υαλινομερές υλικό, με το οποίο τελικά η τρύπα έκλεισε.
Η θαλάσσια περιοχή κοντά στη διαρροή πάντως, διαθέτει επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές πάνω από το νόμιμο όριο, ενώ όσο απομακρυνόμαστε από το σημείο τα επίπεδα ελαττώνονται, παραμένουν ωστόσο τρομερά υψηλά. Το νόμιμο όριο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην Ιαπωνία είναι 0,04 μπεκερέλ ιωδίου-131 ανά κυβικό εκατοστό, οπότε κάντε τους υπολογισμούς σας.