Κωνσταντινούπολη: Turkish Delight

Istanbul, Κωνσταντινούπολη ή Πόλη; Όπως κι αν την προφέρεις, η πόλη των δέκα και κάτι εκατομμυρίων κατοίκων περνά με νέο λούστρο την παλιά, καλή αίγλη της.

Αν εκείνο που γνωρίζεις για την Κωνσταντινούπολη είναι πως στο περίφημο παζάρι της θα βρεις τις πιστότερες απομιμήσεις –σε τσάντες κυρίως- των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οίκων, τότε σου έχουν πει τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως η Κωνσταντινούπολη, Ιστανμπούλ, Πόλη –πες την όπως θες- έχει καταφέρει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πόλεων που πρέπει να δεις τώρα (τουλάχιστον σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς που σέβονται τα μίλια που έχουν «γράψει» στην πλάτη τους οι συντάκτες τους).

Σύγχρονη τέχνη με το καντάρι, γκαλερί που ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, νέοι, φιλόδοξοι σχεδιαστές με βερολινέζικης κοπής μπουτίκ, γειτονιές που σφύζουν από vintage καταστήματα, μικρά καφέ, μπαρ, gourmet εστιατόρια και ένα σχεδόν «πυρηνικό μανιτάρι» πελώριων εμπορικών κέντρων μαζί με το αιώνιο άλλοθι μιας ιστορίας πολλών αιώνων συνθέτουν το προφίλ μιας πόλης που αλλάζει διαρκώς, αποτυπώνοντας τους φρενήρεις ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας.

Με άξονα το Beyoglu (Πέρα, κατά το ελληνικότερο) στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης η πόλη των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων ανακαλύπτει το νέο της, δυτικό πρόσωπο, χωρίς να λεηλατεί την ιστορία αλλά κι εκείνη την παλιά αίγλη που τόσο γοητεύει το δυτικό ταξιδιώτη.

Μπείτε στη χρονομηχανή, περπατώντας το Sultanahmet –από την Αγία Σοφία και το Τοπ Καπί μέχρι το Μπλε Τζαμί-, χαθείτε στο περίφημο Μεγάλο Παζάρι, μυρίστε πρωτόγνωρα αρώματα στην αγορά των μπαχαριών, διασχίστε την Ιστικλάλ με τα δεκάδες καταστήματα και το αφόρητα ρετρό κόκκινο τραμ που φτάνει ως την πλατεία Ταξίμ, αναμιχθείτε με τα πλήθη της ανερχόμενης μεσαίας τάξης στην περιοχή-επιτομή του πλαστικού χρήματος και του SUV, το Νισάντασι, χαζέψτε με τη θέα από τον Πύργο του Γαλατά, δείτε την Πόλη από τη θάλασσα διασχίζοντας τις ακτές του Βοσπόρου με πλοιάριο, πεταχτείτε στο αγαπημένο θέρετρο των Κωνσταντινοπολιτών, τα Πριγκηπόνησα και στο τέλος της μέρας χαλαρώστε σε ένα παραδοσιακό χαμάμ (τα γνωστότερα είναι τα Cemberlitas και Cagaloglu).

Έτσι μόνο θα καταλάβετε τι κάνει σκηνοθέτες, όπως τον Φατίχ Ακίν, να επιστρέφουν πάντα μέσω των ταινιών τους στην Κωνσταντινούπολη και ίσως σας οδηγήσει σ' εκείνη τη γλυκιά ερωτοτροπία με την πόλη που μαθαίνει –νύχτα τη νύχτα- να μην κοιμάται ποτέ.

Διαμονή

The House Hotel Galatasaray
Firuzaga Mah. Bostanbasi Cad. No:19, Beyoglu, www.thehousehotel.com
Ιδανικός συγκερασμός πατίνας του χρόνου και δυτικών ανέσεων δημιουργούν την πλήρη ενσάρκωση του όρου «φουτουρετρό». Σε κομβική θέση, πέντε λεπτά με τα πόδια από την –πάντα κάτι συμβαίνει- Istiklal και με ολοκαίνουριο «αδελφάκι» πάνω στο Βόσπορο.


Pera Palace
Mesrutiyet Caddesi Νο: 52, www.perapalace.com
Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο για τη μοντέρνα Κωνσταντινούπολη. Φιλοξένησε την ευρωπαϊκή crème de la crème από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενέπνευσε στην Αγκάθα Κρίστι το περίφημο «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», ήταν το αγαπημένο κατάλυμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Άνοιξε ξανά το Σεπτέμβριου του 2010, προσφέροντας απίστευτη θέα στο Βόσπορο και διδάγματα παλιάς καλής αίγλης.


Swisshotel
Bayıldım Caddesi, No:2 Maçka, Beşiktaş, www.swissotel.com
Κλασική επιλογή –οι αιώνια ερωτευμένοι με την Πόλη το γνωρίζουν καλά- για διαμονή στα όρια του Besiktas. Πανοραμική θέα στους κήπους του Domabahce και στο Βόσπορο, «πολυτραγουδισμένο» spa, κάπως βαρετή διακόσμηση στα δωμάτια, αλλά, είπαμε, εδώ πληρώνεις θέα, θέα, θέα.



W Istanbul
Suleyman Seba Cad No. 22 • Akaretler, Beşiktaş, www.wistanbul.com.tr
Κοσμοπολίτικο και glamorous, το παράρτημα της αγαπημένης αλυσίδας ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη ερωτοτροπεί με τη «ζεν» λογική, αφήνοντας στην άκρη τον οθωμανικό πλουαρλισμό. Δωμάτια βγαλμένα από σελίδες σκανδιναβικού περιοδικού για το design, ένα θεσπέσιο spa με ό,τι υπηρεσίες μπορείς να φανταστείς αφού έχεις λιώσει τις σόλες σου στους δρόμους της Πόλης και στρατηγική θέση για επιδρομή στις μπουτίκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οίκων.



Miapera Hotel
Kamer Hatun Mah. Meşrutiyet Cad. No 34, Beyoglu, www.miapera.com
Cheap n chic ξενοδοχείο του κουτιού, ένα δρόμο πίσω από την Istikal. Κάποια δωμάτια έχουν θέα στον κήπο της παρακείμενης Βρετανικής Πρεσβείας ενώ το πραγματικό αριστούργημα είναι το πρωινό που τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες σερβίρεται στην ταράτσα.


Shopping

Cevahir
Buyukdere Cad. No: 22, Sisli, www.istanbulcevahir.com
Διαφημίζει τον εαυτό του ως το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης. Μπορεί και να είναι αλήθεια. Μερικές εκατοντάδες καταστήματα με όλες τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες mainstream φίρμες σε έκταση 420.000 τετραγωνικών θα σου φέρουν στο νου τη φράση «Opos Ameriki».



Kanyon
Buyukdere Caddesi No:185 Levent, www.kanyon.com.tr
Άλλος ένας Τιτάνας στη μάχη του ξεδιάντροπου shopping therapy της τουρκικής μεσαίας τάξης. Θυμίζει πιο πολύ το δικό μας Golden Hall στη λογική του. Στους φουτουριστικούς διαδρόμους του που θυμίζουν φιδάκι μπορείς να βρεις απλώς τα πάντα.



Design Zone
Nuruosmaniye Caddesi, Ali Baba Türbe Sokak, Feyzullah Is Hani No. 21/4, Nuruosmaniye
Γκαλερί –η πρώτη που άνοιξε στην ασιατική πλευρά της Πόλης- και μπουτίκ δύο σε ένα με την υπογραφή της Τουρκάλας εικαστικού και σχεδιάστριας κοσμημάτων Ozlem Tuna που δημιουργεί από πίνακες μέχρι περίτεχνες καρφίτσες, δαχτυλίδια αλλά και είδη για το σπίτι.



Kumpanya 62
Dr Orhan Ersek Sok. No: 53, Topagaci/Nisantaci, www.kumpanya62.com
Δώδεκα νέοι Τούρκοι σχεδιαστές σε ένα μαγαζί/εικαστικό project που αλλάζει διακρώς θεματικές (όταν άνοιξε πέρσι το concept ήταν εμπνευσμένο από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»).



Levanten
Aga Hamam Sokak 33, Cukurcuma
Χαμένο ανάμεσα στα χιλιάδες vintage shops της περιοχής πίσω από το Galatasaray το συγκεκριμένο μαγαζί κρύβει μικρούς θησαυρούς χάρη στο γούστο του –κάπως στριφνού είναι η αλήθεια- ιδιοκτήτη του.

Food&Drink

Kapali Carsi
Sultanahmet, www.kapalicarsi.org.tr
Δεν υπάρχει τίποτα πιο τουριστικό (ίσως και πιο παρωχημένο) από το περίφημο «Μεγάλο Παζάρι» της Κωνσταντινούπολης και των γύρω υπαίθριων αγορών. Είναι, ωστόσο, και άρκως διασκεδαστικό. Εκείνο που συμβαίνει στους χαοτικούς διαδρόμους του είναι απλά κοσμογονικό –ειδικά αν στο υποσυνείδητό σου η έννοια παζάρι είναι ταυτισμένη με το λήμμα εκείνου του Μοναστηρακίου και των Μικροπωλητών στο Θησείο.


Mısır Çarşısı
Eminonu
Η ιστορία του κατά κόσμον «Spices Bazaar» (Αγορά των Μπαχαρικών) είναι τόσο παλιά όσο και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Λιγότερο χαοτική από το «Μεγάλο Παζάρι» ειδικεύεται σε ό,τι είδους τσάι και μπαχαρικό μπορείς να φανταστείς με πωλητές που μιλούν μάλιστα απταίστως την ελληνική (για έκπτωση προσφώνησέ τους «μπατζανάκη»).



360
32/309 İstiklal Caddesi, Mısır Apt., 8th floor, Beyoğlu, www.360istanbul.com
Δεν πας για να γευτείς τη fusion κουζίνα του Νοτιοαφρικανού σεφ (που και ακριβά θα την πληρώσεις και δεν είναι δα και η καλύτερη του κόσμου) αλλά για κοκτέιλ με πανοραμική θέα στον Κεράτειο Κόλπο και φυσικά όλους τους trendsetters της Κωνσταντινούπολης.



Antiochia
Minare Sokak, Asmalimesict, www.antiochiaconcept.com
Μικρό και cosy μιλά στο μαλακό υπογάστριο των Τούρκων hipsters με την παραλλαγή του παραδοσιακού κεμπάπ που σερβίρει. Busy όλες τις ώρες, αλλά έτσι συμβαίνει όταν είσαι ο ορισμός του «cheap eat».



Ciya
Caferağa Mahallesi, 43–48 Güneşlibahçe Sokak, Kadıköy
Στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης (θα χρειαστεί να πάρεις το πλοιάριο για μια διαδρομή 10 ή και λιγότερο λεπτών) καταφέρνουν να σερβίρουν τη φιλοσοφία της τουρκικής κουζίνας σε ένα πιάτο. Ιθύνων νους ο διάσημος στην Τουρκία σεφ Musa Dağdeviren που έστησε ένα χαλαρό (και θορυβώδες) περιβάλλον, ιδανικό για το hangover, μια και δε σερβίρεται αλκοόλ.



Asitane
Kariye Camii Sokak No: 6, Edirnekapi, www.asitanerestaurant.com
Ό,τι έτρωγαν οι σουλτάνοι και οι συν αυτώ -μισό αιώνα και βάλε- πριν σε αναβαπτισμένη gourmet εκδοχή που έχει επικρατήσει να αποκαλείται «νέα οθωμανική κουζίνα». Αξίζει και μόνο για τον υπέροχο κήπο του τους καλοκαιρινούς μήνες.



The House Café
www.thehousecafe.com
Ξεκίνησαν από την ανακαίνιση και τη μετατροπή ενός μικρού διαμερίσματος στο Nisantasi σε καφέ το 2002, για να έχουν σήμερα παρακλάδια σε δέκα σημεία της πόλης. All day cafes με «εξευρωπαϊσμένους» θαμώνες και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικό χαρακτήρα από την ομάδα Autoban (έχει φιλοξενηθεί πολλάκις στο περιοδικό Wallpaper).



The Hall
Kucuk Bayram Sok. No: 7, Beyoglou, www.thehallistanbul.com
Πολυχώρος/club στην καρδιά του Beyoglu που ισορροπεί μεταξύ mainstream χαρακτήρα και προχώ άλλοθι με πολλά live, DJ gigs, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, κλπ.



Kubbeli Saloon-Tea Lounge
Mesrutiyet Caddesi Νο: 52, www.perapalace.com
Η ιεροτελεστία του τσαγιού βρίσκει ξανά το νόημά της. Στο Tea Lounge του Pera Hotel που δημιουργήθηκε το 1892 o πιανίστας θα παίζει κάτι διακριτικό στο πιάνο ενώ εσύ θα βυθίζεσαι στην ακολασία των κέικ, των macarons και στις αμέτρητες ποικιλίες τσαγιού. Κάνε οπωσδήποτε κράτηση.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης