Θα έδινες τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο παιδί σου, χωρίς να το έχεις μάθει πρώτα να οδηγεί;

Αν η προφανής απάντηση είναι όχι τότε η επόμενη ερώτηση είναι γιατί του δίνεις τη δυνατότητα online gaming χωρίς να του έχεις πρώτα μιλήσει για τους κινδύνους;

Οι μέρες των εορτών πλησιάζουν, τα σχολεία κάνουν το διάλειμμα τους και τα παιδιά κάθε ηλικίας έρχονται αντιμέτωπα με πολλές ώρες ελεύθερου χρόνου. Ένα σύνηθες καταφύγιο αξιοποίησης του χρόνου αυτού είναι τα on line παιχνίδια σε κινητά, tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κανείς μάλλον δεν θα διαφωνούσε με το γεγονός πως τα παιχνίδια στο διαδίκτυο μπορούν ακόμα και να προσφέρουν κοινωνικά και γνωστικά οφέλη στα παιδιά καθώς τα συγκεντρώνουν σε ομάδες και τα βοηθούν να συνεργάζονται μεταξύ τους, τους δημιουργούν τρομερές προκλήσεις στις πνευματικές τους ικανότητες και ενισχύουν την νοητική τους ανάπτυξη.

Η δυνατότητα για επικοινωνία με παίκτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, η αλληλεπίδραση, ο μελετημένος σχεδιασμός και ο μαγικός εικονικός κόσμος, που δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται, ασκούν σαγηνευτική επιρροή στα παιδιά. Παράλληλα όμως δημιουργούν και ένα πλέγμα απειλών, οι οποίες μπορούν να το εκθέσουν σε κινδύνους.

Τα διαδικτυακά παιχνίδια κρατάνε το ενδιαφέρον των παιδιών μέσα από δύσκολες ή εύκολες αποστολές, που θέλουν αρκετό χρόνο για να τελειώσουν, ανταμείβουν εκείνον που ασχολείται πολλές ώρες και συχνά δεν έχουν τέλος. Είναι, δηλαδή, σχεδιασμένα να λειτουργούν σαν μαγνήτης και, από αυτήν την άποψη, μπορεί να συμβάλλουν στον εθισμό στο διαδίκτυο.

Ακόμα, η επαφή με αγνώστους εμπεριέχει κρυφούς κινδύνους. Για παράδειγμα, χρήστες που διαμορφώνουν τον εικονικό χαρακτήρα τους, έτσι ώστε να δείχνει τρομακτικός και βίαιος, βάζοντας τον να στέκεται με προκλητικό τρόπο μπροστά σε άλλες ψηφιακές αναπαραστάσεις παικτών. Το online gaming μπορεί να εκθέσει το παιδί σε κίνδυνο εκφοβισμού, να το φέρει σε επαφή με την ιδέα του αυτοτραυματισμού και, κυρίως, να το εκθέσει σε βίαιο ή σε σεξουαλικό περιεχόμενο.

Επιπλέον κάποια παιχνίδια δίνουν δωρεάν δοκιμή περιορισμένου χρόνου ή περιεχομένου, απαιτούν όμως στη συνέχεια πληρωμή για την πρόσβαση στην πλατφόρμα. Άλλες εφαρμογές ζητούν πληρωμές με πραγματικά χρήματα, για να αγοραστούν ψηφιακά αντικείμενα ή υπηρεσίες, που είναι απαραίτητα για το παιχνίδι. Έτσι το παιδί μπορεί να προβεί σε άσκοπες και ακριβές αγορές.

Για να ελέγξουν οι γονείς τα απρόοπτα και να αποφύγουν κακοτοπιές χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Η μεθοδευμένη επικέντρωση σε βασικά σημεία θα κάνει την προσπάθεια πιο αποτελεσματική. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του παιδιού και προσέξτε τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν υπερενασχόληση με το online gaming. Μήπως έχει την τάση να δίνει μεγαλύτερη αξία στο παιχνίδι, παρά στην πραγματική του ζωή; Μιλάει συνέχεια γι’ αυτό και απομονώνεται στο δωμάτιό του με τις ώρες για να παίξει; Δείχνει να υπολειτουργεί σε τομείς που πριν ήταν δραστήριο ή μήπως προτιμά σταθερά το διαδικτυακό παιχνίδι αντί του παιχνιδιού με τους φίλους του ή μιας βόλτας;

Πονοκέφαλοι, αϋπνία και απώλεια όρεξης είναι επίσης σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν. Αν παρατηρήσετε παρόμοιες συμπεριφορές, ανοίξτε διάλογο με το παιδί και μιλήστε του αναλυτικά για τις ανησυχίες σας και τους κινδύνους.

Η χρήση του διαδικτύου έχει κανόνες στους οποίους πρέπει τα παιδιά να εκπαιδευτούν από τους γονείς τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους σε αυτό. Επισκεφτείτε τώρα την πλατφόρμα του kids@safety και μάθετε περισσότερα για το πως να προστατεύσετε το παιδί σας από την υπερέκταση στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, και μιλήστε του για τη σωστή και αποτελεσματική χρήση αυτού.

Tags
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης