Πώς να επιλέξουμε σωστά ένα laptop τώρα που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ
Τα μυστικά της σωστής αγοράς
Το πρώτο lockdown έδειξε σε όλους μας τη σημασία να έχεις έναν καλό υπολογιστή στο σπίτι. Το δεύτερο είναι μία ευκαιρία για να αποκτήσεις έναν υπολογιστή (φορητό κατά προτίμηση) που θα σε καλύψει τόσο τους επόμενους μήνες μέχρι να βρεθεί η λύση με την πανδημία του COVID-19 αλλά και στο απώτερο μέλλον που το μοντέλο της εργασίας εξ αποστάσεως δείχνει ότι θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.
Τι να προσέξει, όμως, κάποια όταν επιλέγει το επόμενο laptop της;
Τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο νομίζουν αρκετές. Απλά, θα πρέπει καταρχάς να καθορίσετε δύο πράγματα: τις πραγματικές ανάγκες σας (π.χ. το χρειάζεστε μόνο για email και για έγγραφα, θέλετε να κάνετε και conference calls αλλά και να βλέπετε ταινίες στο Netflix) και τα χρήματα που είστε διατεθειμένες να δαπανήσετε.
Γενικότερα, και στους φορητούς υπολογιστές ισχύει ότι «παίρνεις ό,τι πληρώνεις» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ουκ ολίγες ευκαιρίες. Απλά, χρειάζεται να είστε προσεκτικές στο να αγοράσετε ό,τι ακριβώς χρειάζεστε.
Ας ξεκινήσουμε από τον σχεδιασμό που έχει τη δική του σημασία. Ένα laptop δεν είναι πλέον ένα μηχάνημα που έχεις μόνο στο σπίτι σου. Το κουβαλάς μαζί σου στο γραφείο σου, δουλεύεις σε ένα καφέ, είναι και λίγο fashion statement πλέον. Οπότε ο σχεδιασμός έχει τη δική του σημασία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές, ιδίως στα μοντέλα που έχουν οθόνη 14 ιντσών και μικρότερη, δίνουν έμφαση στο συγκεκριμένο τομέα και το αποτέλεσμα κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Το «δύσκολο» κομμάτι είναι να βρείτε φορητούς υπολογιστές σε κάποιο χρώμα που είναι δεν μαύρο ή γκρι. Οι κατασκευαστές παρουσιάζουν κάποια μοντέλα σε διαφορετικά χρώματα αλλά, σύμφωνα με τις αλυσίδες λιανικής, δεν υπάρχει τελικά τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για χρωματιστά laptops όσο νομίζουμε.
Πέραν του σχεδιασμού, ένα βασικό κριτήριο πρέπει να είναι και η μορφή του laptop που θέλετε. Πλέον υπάρχουν μοντέλα όπου η οθόνη μπορεί να περιστραφεί 180ο ή ακόμη και 360ο και να μετατρέπονται εύκολα και γρήγορα σε tablets. Εξαιρετικά πρακτικό αν χρειάζεστε ένα μηχάνημα που δεν το έχετε διαρκώς πάνω στο γραφείο του σπιτιού σας και το χρησιμοποιείτε αρκετά και για παρουσιάσεις ή επιδείξεις.
Η οθόνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε. Καταρχάς, πρέπει να επιλέξετε μέγεθος. Τα laptops με οθόνη 15,6 ιντσών προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο εργασίας αλλά είναι σαφώς πιο δύσκολα στη μεταφορά τους. Ακόμη και μέσα στο ίδιο το σπίτι σου είναι δύσκολο να το μεταφέρεις.
Από την άλλη πλευρά, τα laptops με οθόνη 13,3 ή 14 ιντσών είναι πολύ πιο ελαφριά και εύκολα στη μεταφορά τους. Μικρότερη οθόνη σημαίνει και μικρότερος χώρος εργασίας αλλά για την πλειοψηφία των χρηστών οι οθόνες αυτού του μεγέθους καλύπτουν ανάγκες που σχετίζονται με το email, τα conference calls και τις εφαρμογές του Office.
Όσον αφορά για την οθόνη αφής, είναι αρκετά πρακτική αλλά μπορείς να «επιβιώσεις» και χωρίς αυτή.
Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι το πληκτρολόγιο και κατά πόσο σας βολεύει για να το χρησιμοποιήσετε. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο πληκτρολόγιο και σε γενικές γραμμές η ποιότητα είναι τέτοια που δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η σωστή προσέγγιση είναι η δοκιμή του πληκτρολογίου στο laptop που έχεις επιλέξει αλλά με τα καταστήματα κλειστά αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.
Τι γίνεται στο εσωτερικό
Εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, όμως, σημασία έχει και το εσωτερικό. Συνήθως, το μεγάλο μπέρδεμα είναι οι επεξεργαστές. Γενικότερα, ένα μηχάνημα με έναν επεξεργαστή είτε της σειράς Intel Core i5 ή i7 είτε εκείνης της AMD Ryzen 5 ή 7, καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών. Τα περισσότερα laptops έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που είναι μία χαρά για βασικές «ανάγκες» (π.χ. παρακολούθηση video, conference calls) αλλά αν παίζετε παιχνίδια ή χρησιμοποιείτε εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις σε γραφικά, τότε καλό θα ήταν να προτιμήσετε ένα laptop με ξεχωριστή κάρτα γραφικών.
Ένα βασικό κριτήριο είναι η μνήμη που έχει ένας υπολογιστής, η αποκαλούμενη και RAM. Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο. Με βάση τα δεδομένα αυτή, το ιδανικό μέγεθος είναι τα 16 GB αλλά και τα 8 GB μπορεί να αποδειχθούν αρκετά. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη η μνήμη τόσο θα μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα ανοικτές περισσότερες εφαρμογές και παράθυρα στον browser χωρίς το σύστημα να «κολλάει».
Για τον αποθηκευτικό χώρο, συνίσταται οι δίσκοι SSD με την ιδανική χωρητικότητα να ανέρχεται στα 512 GB ή στο 1 TB αν και τα 256 GB μπορεί να είναι αρκετά. Αποφύγετε μηχανήματα με «κλασικούς» σκληρούς δίσκους (HDD), όπως και εκείνα όπου ο SSD δίσκος είναι μόλις 128 GB.
Όσον αφορά στη μπαταρία, οι κατασκευαστές δηλώνουν συνήθως τι αυτονομία προσφέρει ο κάθε υπολογιστής. Και ενδεχομένως να διαβάσετε για αυτονομία 10 ωρών και να φανταστείτε ότι θα μπορείτε να έχετε τον υπολογιστή εκτός σύνδεσης με τον φορτιστή για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Όμως, αυτό είναι μόνο σε ιδανικές περιπτώσεις και για συγκεκριμένη χρήση. Υπολογίστε συνήθως το μισό χρονικό διάστημα για πραγματικές συνθήκες χρήσης. Και να γνωρίζετε ότι τα video conference calls έχουν ως αποτέλεσμα να τελειώνει πολύ πιο γρήγορα η μπαταρία.
Τέλος, προσέξτε ώστε το laptop σας να έχει τουλάχιστον 2 θύρες USB, εκ των οποίων μία τουλάχιστον να είναι USB 3.0. Και αυτό γιατί η ταχύτητα διακίνησης δεδομένων που προσφέρει το USB 3.0 είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του USB 2.0. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να περιμένεις για τη μεταφορά ενός φακέλου με αρχεία 1-2 GB από τον υπολογιστή σε ένα USB flash drive. περίπου 10-15 λεπτά
Περιφερειακά και αξεσουάρ
Ένας καλός φορητός υπολογιστής μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα σας αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να επιλέξετε και τα σωστά περιφερειακά. Για παράδειγμα, ένα ασύρματο ποντίκι είναι πάντα χρήσιμο και πρακτικό. Τα ποντίκια που συνδέονται με Bluetooth είναι καλύτερα γιατί δεν χρειάζεται να έχετε μία USB θύρα για το dongle που χρησιμοποιείτε στα «απλά» ασύρματα ποντίκια.
Ένα άλλο πρακτικό αξεσουάρ είναι μία βάση για laptop. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να «σηκώσει» το laptop, κάνοντας πιο εύκολη την πληκτρολόγηση. Επιπλέον, κάνει πιο εύκολη τη ρύθμιση του ύψους που είναι η κάμερα ώστε να μη χρειάζεται να βάζετε βιβλία κάτω από το laptop για να το σηκώσετε και να φαίνεστε καλύτερη σε ένα conference call.
Μιλώντας για conference call, αν σας ενδιαφέρει η ποιότητα, ίσως να χρειάζεστε μία εξωτερική web κάμερα, σε περίπτωση που η ποιότητα της εικόνας που βγάζει η κάμερα του laptop δεν σας ικανοποιεί. Αν και πολλές φορές η ποιότητα του video έχει σχέση τόσο με τον φωτισμό του δωματίου που είστε όσο και με την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση που έχετε. Αλλά και με το πόσα άλλα μέλη του νοικοκυριού είναι συνδεδεμένα στο Internet την ίδια ώρα.
Επίσης, για όσες χρειάζονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας αλλά επιλέξουν ένα laptop με οθόνη στις 13-14 ίντσες για λόγους εύκολης μεταφοράς, μία καλή πρόταση είναι η απόκτηση μίας εξωτερικής οθόνης.
Για το τέλος, ένα αξεσουάρ που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι τα… ακουστικά. Τα μεγάλα over the ear ακουστικά με μικρόφωνο ταιριάζουν περισσότερο σε gamers παρά σε μία γυναίκα (ή άνδρα) που κάνει ένα επαγγελματικό conference call. Προτιμήστε να επενδύσετε μερικές δεκάδες ευρώ και να αποκτήσετε ένα ζευγάρι ακουστικά αντίστοιχα με εκείνα για το smartphone σας (ή χρησιμοποιήστε αυτά του smartphone σας) που είναι πολύ πιο κομψά και αρκετά πιο πρακτικά.