Πόσες ώρες πρέπει τελικά να ξοδεύουμε στα social media ημερησίως;

Ιωάννα Τζανή

Η πολύωρη χρήση των social media, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία.

Τα social media αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Από το Instagram και το Facebook μέχρι το Twitter και το TikTok, πολλές από εμάς εναλλασσόμαστε μεταξύ των εφαρμογών μέσα στην ημέρα για να δούμε τι ανεβάζουν οι φίλοι μας, τα άτομα που μας ενδιαφέρουν, αλλά και τι συμβαίνει στον ευρύτερο κόσμο γύρω μας.

Τις περισσότερες φορές, αυτή η συνήθεια συμβαίνει ασυναίσθητα. Αν έχεις λίγα λεπτά ενώ περιμένεις το τρένο ή είσαι σταματημένη σε κόκκινο φανάρι, παίρνεις ενστικτωδώς το κινητό σου και αρχίζεις να σκρολάρεις.

Γνωρίζεις τι είναι το FOMO; Ίσως το βιώνεις κι εσύ και δεν το ξέρεις

Στα καλά νέα της υπόθεσης, η ενασχόληση με τα social media ανεβάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και σε βοηθά να επικοινωνήσεις με άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος ξοδεύει παραπάνω από τον συνιστώμενο χρόνο σε αυτές τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, γεγονός που τελικά κάνει αυτή την ενασχόληση περισσότερο επιζήμια παρά ωφέλιμη.

Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα social media επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική σoυ υγεία, ειδικά εάν αφιερώνεις αρκετές ώρες την ημέρα σε αυτές τις εφαρμογές.

Πόσο χρόνο, λοιπόν, πρέπει να αφιερώνεις στα social media την ημέρα; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι προτείνουν οι ειδικοί!

Μην ξοδεύεις περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα social media

Αν και θεωρείς κάτι ακίνδυνο το να σκρολάρεις στο Instagram και το Facebook με τις ώρες, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο υποδηλώνουν το αντίθετο. Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το JAMA Psychiatry, οι έφηβοι των ΗΠΑ που περνούσαν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τους έφηβους που δεν ασχολούνταν καθόλου με τις εφαρμογές.

Αυτό το όριο των τριών ωρών θεωρείται γενικά το προτεινόμενο όριο για όλους τους χρήστες των social media, καθώς οτιδήποτε πέρα ​​από αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζει να βλάπτει πολύ τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι το άγχος και τα προβλήματά σου.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάς στα social media, τόσο περισσότερο εσωτερικεύεις συναισθήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά.



Η υπερβολική χρήση των social media οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα

Εάν αφιερώνεις περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα social media, κινδυνεύεις να προκαλέσεις πολλές επιπτώσεις στην υγεία σου. Αυτό όχι μόνο γιατί αυξάνονται τα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και απομόνωσης, αλλά και γιατί ο χρόνος που αφιερώνεις στο σκρολάρισμα, μπορεί να έχει αρνητικές επίδρασεις στο σώμα σου.

Σύμφωνα με το Forbes, οι άνθρωποι που ασχολούνται πιο συχνά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - και που γενικά περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη - είναι πιο πιθανό να βιώσουν αύξηση βάρους και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερο χρόνο περνάς μπροστά σε μια οθόνη, τόσο περισσότερο κάθεσαι. Μελέτες υποδεικνύουν ότι όταν υιοθετείς αυτόν τον οκνηρό τρόπο ζωής, αρχίζεις να αναπτύσσεις μια σειρά από σωματικές αναπηρίες.

Τρεις ώρες την ημέρα είναι ο μέγιστος χρόνος που πρέπει να αφιερώνεις στα social media προκειμένου να αποφύγεις αυτά τα ζητήματα, αλλά οι ειδικοί της ψυχιατρικής πιστεύουν ότι ο πραγματικός χρόνος που πρέπει να σπαταλάς σε αυτές τις εφαρμογές είναι πολύ λιγότερος.



Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αφιερώνεις μόνο 30 λεπτά την ημέρα στα social media

Σύμφωνα με το Journal of Social and Clinical Psychology, ο περιορισμός της ενασχόλησής σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε 30 λεπτά την ημέρα, οδηγεί σε καλύτερη ψυχική υγεία και επηρεάζει θετικά τη συνολική σου ευεξία. Η μελέτη προτείνει να αφιερώνεις περίπου 10 λεπτά την ημέρα σε τρεις ξεχωριστές εφαρμογές social media.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που συμμορφώθηκαν με αυτόν τον κανόνα των 30 λεπτών, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και στρες.

Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να αφιερώνεις μόνο 30 λεπτά σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ακόμη και ένα προσωρινό διάλειμμα για να το δοκιμάσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη για την ψυχική σου υγεία.

Απόφυγε τη σύγκριση με άλλους ανθρώπους

Η Melissa Hunt, μία από τις επικεφαλής ψυχολόγους στη μελέτη για τα social media, εξήγησε τα ευρήματα στην Science Daily. «Όταν κοιτάς τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνεις ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ευχάριστη και καλύτερη από τη δική σου».

Όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης