Οι ΗΠΑ ένα βήμα πριν την απαγόρευση του TikTok - Είναι τελικά επικίνδυνο;

Τζένη Ντεμιράι

Γιατί οι ΗΠΑ βρέθηκαν ένα βήμα πριν την απαγόρευση του TikTok και ποιες άλλες χώρες το έχουν ήδη απαγορεύσει στην επικράτειά τους; 

Με μία σαρωτική πλειοψηφία ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ νομοσχέδιο που θέτει στο TikTok ένα δίλλημα. Η εταιρεία στην οποία ανήκει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ByteDance, είτε θα εκποιήσει εντός εξαμήνου όλα τα περιουσιακά της στοιχεία εντός αμερικανικής επικράτειας, είτε το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θα απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κι ενώ οι αποφάσεις εκκρεμούν και η εξέλιξη του ζητήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ψηφοφορία της Γερουσίας ένα κοινό ερώτημα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά: Μα γιατί οι ΗΠΑ βρέθηκαν ένα βήμα πριν την απαγόρευση του TikTok;

Αυτό το διάσημο TikTok hack υπόσχεται να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα

Γιατί;

Ο βασικός λόγος που οι Αμερικανοί βουλευτές επιθυμούν να διακόψουν την πρόσβαση στο TikTok όσων βρίσκονται εντός αμερικανικής επικράτειας αποτελεί το γεγονός ότι θεωρούν πως αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της Κίνας εντός Ηνωμένων Πολιτειών. Ταυτόχρονα, εκφράζουν φόβους για εκχώρηση προσωπικών στοιχείων εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών αλλά και πιθανή απόπειρα κινεζικής ανάμειξης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Είναι τελικά επικίνδυνο το TikTok;

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κινεζική κυβέρνηση πράγματι ελέγχει σε μεγάλο βαθμό στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται υπό τη δικαιοδοσία της. Έχει, λοιπόν, τη δυνατότητα να τις εξαναγκάσει να παραχωρήσουν οποιαδήποτε δεδομένα επιθυμεί και να λάβει δεδομένα και πληροφορίες που αφορούν το εξωτερικό. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεωρηθούν απτό επιχείρημα.

Απτό επιχείρημα, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθούν τα ευρήματα εμπειρογνωμόνων σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Έχει εντοπιστεί ότι το TikTok έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τις τοποθεσίες όσων το χρησιμοποιούν, τις λίστες επαφών τους, τα προσωπικά τους στοιχεία και τις διευθύνσεις IP. Επιπλέον, το επιτρέπεται να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αποτυπωμάτων προσώπου και φωνής.

Βέβαια, φαίνεται ότι ερευνητές που θέτουν στο επίκεντρο ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής επισημαίνουν ότι το TikTok στην πραγματικότητα δεν συλλέγει περισσότερα δεδομένα από αυτά που συλλέγουν άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι αλγόριθμοι του TikTok φαίνεται ότι είναι γνωστοί στην κινεζική ηγεσία, με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα (εάν το επιδιώξει) να ασκήσει επιρροή ή να προωθήσει την παραπληροφόρηση, προωθώντας τα δικά της πολιτικά συμφέροντα.

Γιατί το trend του «τι τρώω κάθε μέρα» μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σου

Ποια η στάση της Bytedance;

Η TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Bytedance, αλλά επιμένει ότι λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν μοιράζεται δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση. Επί του παρόντος εκτελεί ένα σχέδιο για την αποθήκευση δεδομένων χρηστών των ΗΠΑ στο Τέξας, το οποίο, όπως λέει, θα το θέσει εκτός της εμβέλειας της Κίνας.

Ωστόσο, πολλές χώρες παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά την πλατφόρμα και τους δεσμούς της με την Κίνα. Δυτικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Airbnb, η Yahoo και η LinkedIn, έχουν επίσης εγκαταλείψει την Κίνα ή έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους εκεί λόγω του αυστηρού νόμου του Πεκίνου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο οποίος καθορίζει πώς οι εταιρείες μπορούν να συλλέγουν και να αποθηκεύουν δεδομένα.

Άλλες χώρες που έχουν απαγορεύσει το TikTok;

Η Αυστραλία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Δανία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, η Ταιβάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι οι χώρες που μέχρι στιγμής έχουν δείξει την «πόρτα εξόδου» στο TikTok, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, τα τρία κορυφαία όργανα της ΕΕ, έχουν απαγορεύσει από το προσωπικό να έχει το TikTok σε προσωπικές συσκευές, επικαλούμενα ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pixabay

Tags
© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης