Tips για το νέο σου (φοιτητικό) σπίτι

Νικολέττα Ράλλη

Καταρχάς συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους! Μια νέα ζωή ξεκινά, που δεν είναι άλλη από την φοιτητική, και αν η Άννα Βίσση τραγούδαγε, "Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζω με τίποτα", εγώ, ένα άτομο που είχα την τύχη να βιώσω την φοιτητική ζωή, αλλάζω τους στίχους.

Το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται σε όσους θα αφήσουν το οικογενειακό σπιτικό τους και θα μετεγκατασταθούν σε μια άλλη πόλη και πιθανότατα για πρώτη φορά να μείνουν μονοί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν είχα περάσει στο Γεωλογικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και είχαμε μεταβεί με την μαμά μου στην συμπρωτεύουσα για την εγγραφή στην Σχολή, αλλά και για την αναζήτηση της νέας μου κατοικίας. Επειδή το έχω ζήσει λοιπόν, σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας, κάποια tips για την εύρεση και την επιλογή του νέου σας σπιτικού, για να γλιτώσετε και χρόνο, αλλά και χρήμα.

Προετοιμασία
Αφού έχεις μάθει σε ποια σχολή περνάς και σε ποια πόλη, και έχετε κάνει το απαραίτητο οικογενειακό συμβούλιο, κάνε την απαραίτητη ερευνά σε site ενοικιάσεων διαμερισμάτων, για να πας προετοιμασμένη. Μην δίνεις προσοχή μόνο στις αγγελίες για φοιτητές, αλλά βαλέ στην λίστα σου και αυτές που σου κάνουν κλικ και έχουν απαραιτήτως φωτογραφίες. Μην παραλείψεις να ρωτήσεις και γνωστούς σου, που ίσως έχουν κάποια κατάλληλη γνωριμία εκεί.

Τοποθεσία
Αφού έχεις επιλέξει τις αγγελίες σου, έχεις φτάσει πλέον στην νέα σου πόλη, συνήθως με την συνοδεία κάποιου γονιού και ξεκινάτε το ψάξιμο. Αν έχεις «περάσει» σε μια μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, λογικό είναι να θέλεις να είσαι κοντά στην σχόλη. Μην αυταπατάσαι όμως. Να ξέρεις ότι τα περισσότερα σπίτια κοντά στις σχολές είναι και τα πιο απεριποίητα, αλλά και τα πιο ακριβά. Κάνε το ψάξιμο σου, ακόμα και σε περιοχές στα προάστια της πόλης, που θα έχει σίγουρα πιο καινούργια σπίτια, αλλά και οικονομικά. Ειδικά αν είσαι από την Αθηνά, πίστεψε με οι επτά στάσεις με το λεωφορείο, που για τους ντόπιους φαντάζει ολόκληρο ταξίδι, εσένα θα δεν θα σου φανούν τίποτα. Επίσης πέρα από στάση μεταφορικών μέσων κοντά στο σπίτι, αν και εφόσον αυτό απαιτείται, φρόντισε να έχεις σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικο ή περίπτερο και φαρμακείο και όσο μπορείς να μην είναι απόμερα.

Τετραγωνικά

Μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι είναι ότι πρέπει για μια φοιτήτρια. Μην αγχώνεσαι αν σου φαντάζει μικρό και είχες μάθει σε κάτι παραπάνω από 75τμ.. Ένα σπίτι θέλει να γεμίσει με τα απολύτως απαραίτητα και σου αρκεί ένας καναπές κρεβάτι, για κάποιον καλεσμένο. Άσε που, μεταξύ μας, όταν θα αρχίσεις τα πάρε δώσε με τις νέες σου κολλητές, ζήτημα αν θα πηγαίνεις έστω για ένα μπάνιο.

Όροφος
Δώσε προσοχή στον όροφο ανάλογα με την περιοχή που θα βρίσκεται το σπίτι σου. Προτίμησε, αν σε παίρνει, από 2ο και πάνω, για λόγους ασφάλειας, αλλά και για την αποφυγή θορύβων. Δεν θα ξεχάσω, όταν έμενα Θεσσαλονίκη, είχα νοικιάσει ένα σπίτι στο 1ο όροφο μιας πολυκατοικίας και το πρώτο πρωί, ξύπνησα από ποντιακή λύρα. Υπήρχε από κάτω ένας σύλλογος Ποντίων... Να ναι καλά οι άνθρωποι!

Θέρμανση
Είτε που θα είσαι τυχερή και θα έχει το διαμέρισμα σου φυσικό αέριο, είτε προτίμησε μία σόμπα Κουμελή. Το να ανάβεις το καλοριφέρ όλη μέρα ξέχνα το, γιατί τα κοινόχρηστα σου θα περάσουν ακόμα και την τιμή του ενοικιου. Άσε που για ένα άτομο δεν χρειάζεται να ανάβεις καλοριφέρ σε 4 δωμάτια. Φύλα τα χρήματα σου, για τους ατέλειωτους καφέδες που δεν θα βαρεθείς ποτέ να πίνεις. Τώρα αν τα έφερε ή ζωή, να σπουδάσεις στην Φλώρινα, πρόσεξε πολύ καλά το σπίτι που θα επιλέξεις, όσον αφορά και την θέρμανση και την μόνωση.

Έπιπλα
Πριν αρχίσεις να ξεφυλλίζεις καταλόγους του ΙΚΕΑ, μιας και πάντα περίμενες να διακοσμήσεις το δικό σου σπιτικό, κάνε την εξής έρευνα: Ρωτά φίλους και συγγενείς για έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρειάζονται, ούτως ή άλλως μετα το πέρας των σπουδών σου θα τα επιστρέψεις. Επίσης υπάρχουν διαφορά sites με αγγελίες μεταχειρισμένων επίπλων, που πραγματικά είναι σαν καινούργια. Σε πολλές φοιτητουπολεις, απόφοιτοι των σχολών πουλάνε τα έπιπλα τους για πολύ λίγα ευρώ. Εννοείτε ότι το στρώμα του ύπνου σου θα είναι ολοκαίνουργιο, ενώ αν επιλέξεις used καναπέ, φρόντισε για έναν βιολογικό καθαρισμό.

Συσκευές
Θα χρειαστείς: κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση και πλυντήριο. Αυτά και τίποτα άλλο. Μην τσιγκουνευτείς τα χρήματα σου εδώ, γιατί αν δεν είσαι και πολύ νοικοκυρά, σε βλέπω να πληρώνεις μετρά ζημίες που δεν είναι στην εγγύηση. Υπάρχουν αποθήκες ολοκαίνουργιων, επωνύμων ηλεκτρικών συσκευών, που μπορεί να είναι σε έκπτωση έως και 50% λόγω μια μικρής γρατζουνιάς.

Προσοχή
Σε περίπτωση που δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα για το νέο σου φοιτητικό σπίτι, μην αφήσεις τα όνειρα σου για φοιτητική ζωή και γνώση να καταστραφούν. Υπάρχουν τρεις δυνατές επιλογές.
1) Αγγελία για συγκάτοικο, αν δεν έχεις ήδη κάποιον φίλο που θα μπορούσες να μείνεις μαζί του.
2) Αίτηση για διαμονή και σίτιση (απαιτούνται δικαιολογητικά), στην φοιτητική εστία του ιδρύματος που έχεις πετύχει.
3) Αίτηση για μεταγραφή στην αντίστοιχη σχολή της περιοχής που διαμένεις.

Να ήξερες πόσο πολύ σε ζηλευω!!! 'Αντε και καλή αρχή

Επικοινωνείτε μαζί μου στο Facebook

Με ακολουθείτε στο Twitter

Θαυμάζετε τις φανταστικές μου φωτογραφίες στο Instagram

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης