Η Ημέρα της Γυναίκας και... το πόσο βαρετό είναι να είσαι άντρας
Χρόνια Πολλά σε όλες μας
Καταρχήν Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες! Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος του τίτλου ήταν το μότο μιας παλαιότερης διαφήμισης καλλυντικών, όπου στο τέλος το super model έλεγε κοιτώντας τον φακό «Τι βαρετό να είσαι άντρας» (ναι καλά θυμάστε, το είχε πει και η Βίκυ Καγιά). Θα μου πείτε τώρα πού κολλάνε αυτά τα δύο και γι’ αυτό θα σας εκφράσω τον τρόπο σκέψης μου, ευθύς αμέσως. Εκείνα τα χρόνια που προβαλλόταν η διαφήμιση, αυτό που ήθελε να επικοινωνήσει ήταν ότι εμείς οι γυναίκες όχι μόνο μπορούμε να βαφόμαστε, να αλλάζουμε λουκ, να έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες ήδη καλλωπισμού και ρουχισμού, αλλά ένας άντρας που δεν έχει καμία τέτοια έγνοια ή ανάγκη για επιλογή η ζωή του είναι βαρετή!
Θα μπορούσε κανείς εν έτη 2019, να χαρακτήριζε τη διαφήμιση αυτή να είναι έως και σεξιστική και πολλές από εμάς να σκεφτόμασταν οι το τελευταίο πράγμα που δεν κάνει την ζωή μας βαρετή είναι ότι μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα κραγιόν. Επίσης οι εποχές έχουν αλλάξει και αν στα 90s άντρες και καλλυντικά «κοίταζαν» σε διαφορετική κατεύθυνση, τώρα η αγορά έχει άνοιξη, ταμπού σε τέτοια θέματα δεν υπάρχουν και η πορεία είναι κοινή. Με αφορμή τη σημερινή μέρα λοιπόν θέλω να εκφράσω όλα εκείνα τα γεγονότα που κάνουν την ζωή μας να μην είναι βαρετή:
1. Το γεγονός ότι κάθε μέρα διεκδικούμε την θέση μας που μας αξίζει σε ένα γραφείο ή μια επιχείρηση ανάμεσα σε ένα κλίμα άκρως φαλλοκρατικό, με τους άντρες ακόμα και σήμερα να κατέχουν τις υψηλόβαθμες θέσεις και μεγαλύτερο μισθό (πολύ μα παρά πολύ λίγες εξαιρέσεις).
2. Ότι ζούμε σε μια κοινωνία που εάν θέλεις να γίνεις μάνα πρέπει να κάθεσαι να παρακαλάς ή να περιμένεις το ποιος απλά θα το πάρει απόφαση ενώ θα έπρεπε να θυμάσαι ότι σε αυτό έχεις κυρίως δικαίωμα εσύ. Έχω φίλες μου, που πέρασαν τα χρόνια και έμειναν σε αδιάφορες σχέσεις πολλών ετών, χωρίς καμία εξέλιξη, χωρίς καν να μπορώ να πω ότι περνούσαν καλά.
3. Στο ότι το να είσαι μια γυναίκα όμορφη και αδύνατη σε αρκετά καλή οικονομική κατάσταση σε κατατάσσει αμέσως στο αρχαιότερο επάγγελμα και ότι σίγουρα κανείς κάτι που δεν είναι «σωστό». Ειδικά για τον δικό μου χώρο η προκατάληψη είναι τεράστια.
4. Στο ότι αν δεχτείς οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική κακοποίηση, σίγουρα κάτι θα έκανες ή θα φορούσες κάτι προκλητικό (εδώ θέλω να γελάσω πολύ δυνατά, έως σατανικά).
5. Στο ότι όταν σε πνιγεί για κάτι το δίκιο σου και προσπαθείς να βγάλεις μια άκρη αρχικά πολιτισμένα και ίσως με μια πιο έντονη φωνή, εννοείται ότι είναι οι μέρες που είσαι αδιάθετη.
6. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στα social media, που αυτά και αν κάνουν την ζωή μας να μην είναι βαρετή! Φωτογραφίες με αντρικά μόρια, screenshot από βιβλιάρια τραπέζης για να πεις «ναι» σε ένα ραντεβού (Θεέ μου, τι έχουν δει τα μάτια μου!), σεξιστικά σχόλια κάτω από φωτογραφίες από παντρεμένους με φωτογραφία προφίλ την γυναίκα τους και το παιδί τους! Και αλλά πολλά παρά πολλά.
Στο σημείο αυτό να προσθέσω ποσό θεές είμαστε, γιατί δεν έχω δει ποτέ ούτε έχω ακούσει από τους άντρες φίλους μου για γυναίκες που να στέλνουν γυμνές φωτό σε αγνώστους, για γυναίκες που γράφουν σχόλια δημοσίως όπως «τι καυ..α, είσαι». Και φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν με έχουν ωθήσει μόνο στο συμπέρασμα ότι είμαστε το πραγματικά δυνατό και ανθεκτικό φύλο αλλά και στο ότι όπου υπάρχει κακό δεν υπάρχει γυναικεία συμμετοχή.
Χρόνια Πολλά γυναικάρες μου και να μας χαίρεστε όλοι εσείς που μας αγαπάτε και μας σέβεστε!