#PausiGiaKalo: Η συνήθεια της ΑΒ Βασιλόπουλος για να μην πετάς τίποτα από την κουζίνα σου
Τι είναι η νέα συνήθεια #PausiGiaKalo;
Αν ακολουθείς τα trends της εποχής, τότε γνωρίζεις πως ο περιορισμός του food waste είναι μία από τις τάσεις που δεν γίνεται να αφήσεις εκτός της everyday routine σου. Και αυτό, διότι η eco-friendly συνείδησή σου, σου υπενθυμίζει συνεχώς πως το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία μας.
Κακά τα ψέματα όμως, όσο και εάν ακολουθείς τους κανόνες της βιωσιμότητας όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες που επιλέγεις για το weekly menu σου, τις εταιρείες ρούχων που εμπιστεύεσαι για την ανανέωση της γκαρνταρόμπας σου ή την ανακύκλωση που έχει μπει εδώ και καιρό στη ζωή σου, υπάρχει ένα challenge που πιθανότητα δεν έχεις «κερδίσει» ακόμη. Αναρωτιέσαι ποιο είναι αυτό; Ο περιορισμός της σπατάλη τροφίμων.
Πριν βιαστείς να αναιρέσεις αυτό που μόλις διάβασες λοιπόν, κάνε τρεις απλές και γρήγορες ερωτήσεις στον εαυτό σου: Πόσο συχνά πετάς τρόφιμα από το ψυγείο σου, μετά την παρέλευση της «ημερομηνίας ανάλωσης «κατά προτίμηση πριν από»; Πόσες φορές αγοράζεις παραπάνω από ένα ίδια προϊόντα με βάσει τη λογική «για να έχω»; Υπάρχουν στιγμές που επιστρέφεις από το supermarket και συνειδητοποιείς ότι αγόρασες τρόφιμα που είχες ήδη; Εάν έχεις πέσει και εσύ έστω σε μία από τις παραπάνω «παγίδες», με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεις συχνά το καλάθι του supermarket με ποσότητες τροφίμων που δεν θα προλάβεις να καταναλώσεις, ακολούθησε τη νέα συνήθεια της ΑΒ Βασιλόπουλος, #PausiGiaKalo.
Τι είναι η νέα συνήθεια #PausiGiaKalo;
Εάν είσαι eco girl, θα γνωρίζεις ήδη πως κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων σημαίνει πως πολύτιμοι φυσικοί πόροι πετάχτηκαν στα σκουπίδια, ενώ συγχρόνως με αυτόν τον τρόπο εκλύονται σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου χωρίς κανένα αντίκρισμα. Για παράδειγμα, αν πετάξουμε ένα κιλό βοδινού κρέατος είναι σαν να πετάξαμε επίσης 15.500 λίτρα νερού που απαιτήθηκαν για την παραγωγή του και να εκλύσαμε χωρίς κανένα λόγο 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Και όλα αυτά, μόνο για ένα κιλό κρέατος!
Ας αφήσουμε όμως τους αριθμούς στην άκρη και ας βρούμε μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος τη λύση που θα ανατρέψει τα νούμερα, μαθαίνοντας τι ακριβώς σημαίνει το hashtag #PausiGiaKalo. Πρόκειται λοιπόν, για μία νέα συνήθεια, που μας καλεί, πριν βάλουμε κάτι στο καλάθι των αγορών μας, να κάνουμε μία παύση και να σκεφτούμε αν πραγματικά θα καταναλώσουμε εγκαίρως το τρόφιμο που πρόκειται να αγοράσουμε.
Έτσι, όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά της ΑΒ Βασιλόπουλος για μείωση της σπατάλης τροφίμων, ώστε να κερδίσει το περιβάλλον και η τσέπη μας. Τι θα έλεγες λοιπόν, το επόμενο hashtag στα instastories σου να είναι για το καλό του πλανήτη;
Το όραμα της ΑΒ Βασιλόπουλος για τον περιορισμό του food waste
Αλήθεια, γνώριζες πως η Ελλάδα έχει την τέταρτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, με 87 κιλά σπατάλης τροφίμων ανά άτομο; Τον συγκεκριμένο αριθμό, ανακοίνωσε στο τέλος του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως μας περνάει μόνο η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο. Στον αντίποδα, μάλιστα, τα ισπανικά νοικοκυριά πετάνε μόλις 30 κιλά φαγητού ανά κάτοικο, ενώ τα στοιχεία για την Ελλάδα σε επίπεδο νοικοκυριού και λιανεμπορίου αντλήθηκαν από την 18μηνη έρευνα της ΑΒ Βασιλόπουλος με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσης της ΑΒ Βασιλόπουλος για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2025, συνδυάστηκε και με επιπλέον δράσεις, όπως οι αυξανόμενες δωρεές κοντόληκτων τροφίμων μέσω του Προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης», η δημιουργία της πρώτης Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε», καθώς και οι επιπλέον δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.
Φτάνοντας στο σήμερα, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ένα όραμα: Να φροντίζει το περιβάλλον, για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Και για να γίνει αυτό το όραμα πράξη, οφείλουμε και εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για την υιοθέτηση μιας «πράσινης» συμπεριφοράς, ώστε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τι λες, λοιπόν, να κάνεις την αρχή βάζοντας στην everyday routine σου τη νέα συνήθεια της ΑΒ Βασιλόπουλος, #PausiGiaKalo;
Εάν ήδη ανυπομονείς να κάνεις και εσύ μία Παύση για Καλό, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τη συμβουλή της ΑΒ Βασιλόπουλος και να κάνεις μία μικρή παύση πριν βάλεις καθένα από τα τρόφιμα που υπάρχουν στα ράφια του supermarket, στο καλάθι των αγορών σου. Διότι μόνο έτσι θα σκεφτείς και εσύ με τη σειρά σου, αν πραγματικά θα καταναλώσεις εγκαίρως το τρόφιμο που πρόκειται να αγοράσεις ή εάν θα καταλήξει στον κάδο των σκουπιδιών. Είσαι έτοιμη να υιοθετήσεις τη νέα συνήθεια που θα βγάλει από τη ζωή σου το food waste;