Vegetarian λαζάνια: Τα λαχανικά και ένα επιπλέον «μυστικό» νοστιμιάς θα κάνουν τη διαφορά
Μήπως είσαι vegetarian και αναζητάς τις «απολαύσεις» εκείνες που θα γεμίσουν το στομάχι σου και θα ικανοποιήσουν πλήρως τον ουρανίσκο σου; Δεν είσαι η μόνη!
Ευτυχώς για εσένα, εμείς ως γνωστές λάτρεις της vegetarian διατροφής, γνωρίζουμε καλά πως το vegetarian lifestyle δεν περιορίζει με τίποτα τις επιλογές μας και πόσο μάλλον τη γεύση των αγαπημένων μας πιάτων. Διότι με μερικές μόνο αλλαγές μπορούμε να μετατρέψουμε τα αγαπημένα μας, διαχρονικά φαγητά σε vegetarian επιλογές, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα «παραδοσιακά».
Πάρε για παράδειγμα τα αγαπητά σε όλες… λαζάνια. Ναι, αυτά με τον κιμά. Ποιος είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν εξίσου μία πεντανόστιμη επιλογή στο vegetarian menu σου; Κανένας! Και επειδή δεν μας αρέσει να μένουμε στη θεωρία, παρακάτω σου έχουμε την εναλλακτική με Knorr, για να προσθέσεις τα λαζάνια στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου. Και σου εγγυόμαστε πως άπαξ και τα μαγειρέψεις μία φορά χωρίς κιμά, θα γίνουν η αγαπημένη σου συνήθεια. Take notes vegetarian!
Τα λαζάνια που δεν θα μπορείς να βγάλεις από την cooking list σου
Εμείς εδώ, ξέρουμε καλά πως οι vegetarian επιλογές «μετράνε» αμέτρητες γεύσεις, με παλιές και νέες συνταγές να το επιβεβαιώνουν καθημερινά. Γι’ αυτό, δεν μπορούμε παρά να μοιραστούμε μαζί σου τη συνταγή για λαζάνια που τόσο αγαπάμε και τα «μυστικά» που την ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα παρακάτω:
Για τη γέμιση:
- Μελιτζάνες
- 3 κολοκυθάκια
- ½ κιλό σπανάκι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ πακέτο λαζάνια
Για την μπεσαμέλ:
- 750 ml γάλα φυτικό χωρίς ζάχαρη
- 75 γρ. αλεύρι
- 75 γρ. μαργαρίνη ή vegan βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 3 κ.σ. διατροφική μαγιά
- 1 Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών
Για το τέλος:
- ½ ματσάκι μαιντανό, ψιλοκομμένο
Αρχικά, λοιπόν, ετοιμάζεις τα λαχανικά σου. Κόβεις τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε φέτες και τα απλώνεις σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνεις και αλείφεις με λίγο ελαιόλαδο. Τα ψήνεις μέχρι να μαλακώσουν στον φούρνο. Έπειτα, σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρεις λίγο κρεμμύδι και σκόρδο και στο τέλος τον πελτέ ντομάτας. Επιπλέον, προσθέτεις το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, και αφού μαλακώσει, την ντομάτα κονκασέ. Τα βράζεις για λίγο για να δέσει η σάλτσα, έχοντας πάντα στον νου σου να μην στεγνώσει το μείγμα.
Επόμενο βήμα; Οι στρώσεις. Είναι το πρώτο «μυστικό» της επιτυχίας, γι’ αυτό δώσε προσοχή! Στρώνεις στο ταψάκι την πρώτη στρώση λαζάνια. Πρέπει τα λαζάνια να δημιουργήσουν μία καλή βάση, οπότε τοποθέτησέ τα πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Μόνο στην πρώτη στρώση θα βάλεις παραπάνω λαζάνια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πιο «γερή» βάση που θα βοηθήσει στη δομή των κομματιών, όταν τα κόψεις.
Έπειτα, βάζεις με τη σειρά: Το μισό σπανάκι, το οποίο στρώνεις για να απλωθεί στην επιφάνεια με τα λαζάνια, τα μισά ψητά κολοκυθάκια και τη μισή ψητή μελιτζάνα. Τα σκεπάζεις με μία δεύτερη σειρά λαζάνια, αλλά αυτήν τη φορά με μεγαλύτερη απόσταση. Αμέσως μετά, ακολουθείς τη γνωστή διαδικασία: Σπανάκι, ψητά λαχανικά και μία τρίτη σειρά λαζάνια.
Τώρα, είσαι έτοιμη να προχωρήσεις στην μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι, λοιπόν, λιώνεις τη μαργαρίνη. Προσθέτεις το αλεύρι -πρέπει να ψηθεί λιγάκι και να ξανθίσει- και ανακατεύεις συνεχώς με σύρμα για δύο με τρία λεπτά. Συνεχίζεις, προσθέτοντας πολύ μικρή ποσότητα από το γάλα, προσθέτεις τον Knorr Κλασικό Κύβο Λαχανικών και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα, προσθέτεις στο μείγμα το αλεύρι και ανακατεύεις και πάλι καλά. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία μέχρι να προσθέσεις όλο το γάλα που χρειάζεται η συνταγή και τέλος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Πλέον, το μείγμα σου πρέπει να έχει πάρει τη μορφή μπεσαμέλ!
Extra tip: Για πιο «τυρένια» γεύση, μπορείς να προσθέσεις δύο με τρία κουταλάκια της σούπας διατροφική μαγιά
Τώρα, αισίως, έφτασες στο τέλος της συνταγής και το μόνο που μένει, είναι να στρώσεις την μπεσαμέλ πάνω από την τρίτη στρώση με τα λαζάνια και να τα ψήσεις για 20 με 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Κάπως έτσι, μετά από λίγο θα έχεις τα πιο επιτυχημένα λαζάνια στο πιάτο σου. Enjoy!
Τα κλασικά πιάτα είναι και τα αγαπημένα μας, φτάνει, όμως, να προσαρμόζονται και στις ανάγκες μας. Παντρεύοντας, λοιπόν, το παραδοσιακό με τις πιο… vegetarian γεύσεις, σου φέραμε σήμερα τη συνταγή για λαζάνια και από τότε που τη δοκιμάσαμε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τη φτιάχνουμε. Και αυτό είναι η αρχή, για να «αγκαλιάσεις» και εσύ το vegetarian lifestyle σου, χωρίς περιορισμούς. Choose green και… Βon appetite!