Η πιο γευστική πίτα με κίτρινα κολοκύθα και φέτα έχει σίγουρα θέση στο γιορτινό τραπέζι
Οι βασικές αναμνήσεις που έχει καθεμία από τις γιορτές στο πατρικό της, έχουν σίγουρα να κάνουν με φαγητό και γλυκά.
Όχι, ότι δεν θυμόμαστε τον στολισμό του δέντρου ή την ανυπομονησία που είχαμε για την ανταλλαγή των δώρων, αλλά όπως και να το κάνουμε, η προσμονή για τις μυρωδάτες πίτες της γιαγιάς (και της μαμάς) ήταν πάντα μεγαλύτερη.
Λατρεύαμε την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού, γιατί μάς άρεσε να παρακολουθούμε τη μητέρα μας να μαγειρεύει. Η προσεκτική μελέτη της συνταγής, τα υλικά που περίμεναν στον πάγκο και ο ήχος του μίξερ είναι από τα πράγματα που μέχρι και σήμερα μάς γεμίζουν χαρά. Όταν, όμως, έρχεται, η σειρά μας να μαγειρέψουμε για μία τέτοια περίσταση, ίσως να μην είναι όλα τόσα παραμυθένια. Ίσως όμως και να είναι.
Και κλείνουμε προς το «ίσως όμως και να είναι» και αυτό χάρη στη ΓΙΩΤΗΣ που με τις συνταγές της, μάς προσφέρει όλα εκείνα τα cooking secrets που θα μας οδηγήσουν στην… παρασκευή της πίτας της γιαγιάς και της μαμάς. Ή τουλάχιστον στην παρασκευή της πίτας με κίτρινη κολοκύθα και φέτα που θα μοιάζει με αυτήν της γιαγιάς και της μαμάς.
Μία πίτα που φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από παλιά
Ίσως, η αγάπη μας για τη μαγειρική να προήλθε από εκείνες τις στιγμές που παρακολουθούσαμε τις γυναίκες της ζωής μας να προετοιμάζουν όλες εκείνες τις συνταγές, που αργότερα στο γιορτινό τραπέζι, θα γλύφαμε τα δάχτυλά μας, μόλις τις γευόμασταν.
Δεν λέμε, πού και πού μάς άφηναν να βάλουμε και εμείς το «λιθαράκι» μας, για να μπορούμε σήμερα να οργανώνουμε το δικό μας τραπέζι, με τις δικές μας συνταγές, που θα θυμίζουν κάτι από τα παιδικά μας χρόνια. Τη «σπάτουλα» όλα αυτά τα χρόνια κρατούσε η ΓΙΩΤΗΣ και αυτό θα κάνει και τώρα, παρουσιάζοντάς μας την πιο νόστιμη συνταγή για πίτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα.
Για να τη φτιάξεις, τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:
Για το φύλλο:
- 100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο γάλακτος
- 1 αυγό
- 500 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 1 κ.γ αλάτι
- 1 κ.γ ζάχαρη
- Νερό
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
- 500 ml (2 ½ φλιτζ. τσαγιού) νερό
- 600 γρ. φέτα
- 5 αυγά
- Πιπέρι
Ξεκινώντας με την παρασκευή του φύλλου, θα βάλεις όλα τα υλικά για το φύλλο στο μπολ του μίξερ και θα τα ανακατέψεις με το φτερό μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη ζύμη*. Θα προσθέσεις όσο νερό χρειαστεί και θα την αφήσεις σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί, χωρίζοντάς τη στα δύο. Έπειτα, θα βάλεις την κολοκύθα μαζί με το νερό να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά και να μαλακώσει. Θα την ανακατέψεις για να γίνει πουρές και θα προσθέσεις τη φέτα, τα 4 αυγά και το πιπέρι. Στη συνέχεια, σε λαδωμένο ταψί θα απλώσεις το ένα φύλλο, θα αδειάσεις τη γέμιση και θα καλύψεις με το δεύτερο φύλλο. Θα χτυπήσεις το 1 αυγό με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές σούπας νερό και θα αλείψεις την πίτα. Τέλος, θα τρυπήσεις το φύλλο και θα ψήσεις στους 180°C αέρα για μιάμιση ώρα περίπου. Κάπως έτσι, θα είσαι έτοιμη με μία μόλις μπουκιά να «ταξιδέψεις» για λίγο πίσω στα γιορτινά τραπέζια στο πατρικό σου.
Οι γιορτές είναι η ιδανική αφορμή να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι, να φάμε τα αγαπημένα μας φαγητά, να δημιουργήσουμε στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να κάνουμε μαζί την αγάπη γεύση. Πριν, από αυτό, όμως, όλες εμείς οι cook lovers μπορούμε να αναβιώσουμε τις αναμνήσεις που έχουμε από την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού στο πατρικό μας, δημιουργώντας από την αρχή την πίτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα, με ΓΙΩΤΗΣ φυσικά!
*Το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται από διαλεχτό σιτάρι και πρόκειται να σου εξασφαλίσει σίγουρη επιτυχία σε κάθε πίτα