Γιατί βλέπουμε ριάλιτι μαγειρικής;
Ακονείστε τα μαχαίρια και ανοίξτε την TV. Όλοι αγαπάμε τα reality μαγειρικής και δεν ντρεπόμαστε για αυτό.
Στην ελληνική τηλεόραση το Top Chef και το Masterchef ήρθαν μόλις φέτος και εξαιτίας της βαθιάς σχέσης της κουλτούρας μας με το φαγητό, λατρεύτηκαν από το ελληνικό κοινό. Το Masterchef πέτυχε περισσότερο επειδή απέχει από την επαγγελματική πλευρά της γαστρονομίας και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο που μαγειρεύει νόστιμα να γίνει επαγγελματίας σεφ.
Τα ριάλιτι μαγειρικής, όμως, έχουν παράδοση χρόνων στο εξωτερικό. Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι αγαπητά, αφού δίνουν ιδέες για συνταγές που φαίνονται τόσο εύκολες όσο και σφουγγάρισμα (ακόμα και αν δεν είναι), προκαλούν τη υπερλειτουργία των σιελογόνων αδένων (κοινώς μας τρέχουν τα σάλια) και αφήνουν την υποψία πως κάποιος διαγωνιζόμενος θα νευριάσει με κάποιον άλλο και θα τον πιρουνιάσει ή θα πετάξει πιπέρι στα μάτια (κουζινοκαυγάδες).
Και αν κάποιος δε θεωρεί αρκετούς το λόγους αυτούς σκεφτείτε απλά ότι στα ριάλιτι αυτά αγαπημένοι και μη μάγειρες (ενίοτε) ξεκατινιάζονται, αλλά αν θες να διατηρήσεις το επίπεδο σου μπορείς να παρακολουθείς απλά τη συνταγή κις που κάνουν και να προσποιείσαι ότι δεν είναι ριάλιτι, αλλά εκπομπές μαγειρικής επιμόρφωσης.