Παγωτό, η λατρεμένη μας απόλαυση!
Η ιστορία, αλλά και οι απολαυστικοί, θετικοί για την υγεία και τη διάθεση, λόγοι που το λατρεύουμε.
Ο θρύλος θέλει τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Νέρωνα να στέλνει τους σκλάβους του στα Απέννινα Όρη για να φέρνουν χιόνι το οποίο οι μάγειρές του αναμείγνυαν με φρούτα και μέλι, παρασκευάζοντας έτσι τον "πρωτόγονο" πρόδρομο του σημερινού παγωτού.
Ιστορικά, η πρώτη γραπτή αναφορά, βρίσκεται σε ένα γράμμα του 18ου αιώνα, όπου περιγράφεται το επιδόρπιο με παγωτό και φράουλες που σέρβιρε ο τότε Κυβερνήτης του Maryland, των ΗΠΑ, σε κάποιο δείπνο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η συγκεκριμένη χώρα θεωρείται η πατρίδα του παγωτού - αν και η γειτονική Ιταλία, για πολλούς κρατά τα σκήπτρα της παρασκευής των πιο ντελικάτων και ποιοτικών gelati.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως, όχι απλώς είναι οι Αμερικάνοι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές παγωτού στον Κόσμο, αλλά συνήθιζαν να προσφέρουν στους υποψήφιους μετανάστες που περίμεναν να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ, στις αρχές του 20ου αιώνα στο Ellis Island της Νέας Υόρκης, παγωτό βανίλια!
Νοστιμότατη υποδοχή θα έλεγα.
Το 1984, μάλιστα, ο τότε Πρόεδρος Ronald Reagan, ανακύρηξε τον Ιούλιο Εθνικό Μήνα Παγωτού!
Και όμως, η "τρέλα" αυτή με το παγωτό είναι, και επιστημονικά, δικαιολογημένη. Το παγωτό είναι ένα τρόφιμο το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο υψηλή διατροφική αξία και απόλαυση. Η υψηλή διατροφική αξία βασίζεται στο ότι το κύριο συστατικό του παγωτού είναι το γάλα, με όλες τις αξίες που αυτό διαθέτει.
Θρεπτική αξία
Το παγωτό περιέχει μια τεράστια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, στα οποία περιλαμβάνονται πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, υδατάνθρακες, λιπαρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και μια σειρά βιοδραστικών μικροσυστατικών.
όσον αφορά τις βιταμίνες, το παγωτό περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε και των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β1 (θειαμίνης), Β2 (ριβοφλαβίνης) και της αντιαναιμικής βιταμίνης Β12.
Παράλληλα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φωσφόρο, των οποίων η σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού είναι θεμελιώδης. Το παγωτό περιέχει και άλλα λιγότερο γνωστά αλλά πολύ σημαντικά ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Τα στοιχεία αυτά επιδρούν θετικά στο μεταβολισμό και συμβάλλουν ουσιωδώς στην άριστη ανάπτυξη και υγεία. Μερικά από αυτά παίζουν ρόλο στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία ασθενειών.
Στον τομέα της απόλαυσης τώρα, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ενός παγωτού έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογική διάθεση του ανιρώπου, επιδρά θετικά στην ικανότητα συγκέντρωσής του και απομακρύνει το αίσθημα της κόπωσης.
Καλή μας απόλαυση λοιπόν!
Tip*
Το χωνάκι ανακαλύφθηκε το 1904 σε ένα πανηγύρι του Σεντ Λούις στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου τελείωσαν τα πιάτα ενός παγωτατζή και συνεργάστηκε με έναν πωλητή βάφλας. Προκειμένου να συνεχίσει να πουλάει παγωτό, τύλιξε τη βάφλα σε χωνί και τοποθέτησε μέσα τις μπάλες παγωτού.