Μαύρο ρύζι. Ο "τριτοξάδερφος" του λευκού ή ένας άγνωστός;
Τι ξέρουμε πραγματικά για ένα από υλικά που όλοι μαγειρεύουμε τόσο πολύ, τα τελευταία χρόνια.
Μπορεί οι μάμαδες να σας έχουν μπούκωσει από μικρές με πολλές συνταγές ρύζιου Καρολίνα ή να προσποιούνται τις τρέντυ νοικοκυρές με το Μπασμάτι, αλλά η αλήθεια είναι πως το μαύρο ρύζι είναι το είδος που καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος στις ζωές μας και κυρίως στα πιάτα μας.
Αν πιστεύετε και εσείς πως το μαύρο ρύζι είναι «ξαδερφάκι» του λευκού, λανθάνετε γιατί παράγεται από μία εντέλως διαφορετική ποικίλια υδρόβιου φυτού, που κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική και καλλιεργείται σε μικρές, σχετικά, ποσότητες στην περιοχή καταγωγής του και στην Κίνα. Το ρύζι συλλέγεται, αποφλοιώνεται και «γυαλίζεται» με ειδικές διαδικασίες και είναι ευρύτερα γνωστό ως άγριο ρύζι.
Η απουσία γλουτένης από τη σύσταση του και τα χαμηλά λιπάρα είναι αυτά που κάνουν τη χρήση του στη μαγειρική ακόμα πιο θελκτική. Εντάξει, και η εξωτική νότα που δίνει σε ένα πιάτο, παίζει το ρόλο της, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, που αγαπημένου υλικού πολλών.
Απολαύστε τη Σαρακοστή στα Carrefour