Ξέρατε πως και το κρέας χρειάζεται… ξεκούραση;
Τις περισσότερες φορές, όταν μαγειρεύουμε κρέας για δείπνο, το σερβίρουμε κατευθείαν με το που βγαίνει από το φούρνο. Και είναι κάπως λογικό, καθώς μετά από μια δύσκολη μέρα το μόνο που θες είναι να φας και να «λιώσεις» στον καναπέ. Αυτό, ωστόσο, μόνο καλό δεν είναι για το κρέας αλλά και για την απόλαυσή σας. Βλέπετε, όταν βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το κόβουμε κατευθείαν, όλοι οι χυμοί του φεύγουν κατευθείαν από το εσωτερικό και χύνονται στην επιφάνεια εργασίας, αφήνοντας τις μπριζόλες ή το ψητό μας στεγνά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίζετε, όσο είναι δυνατόν, τα γεύματά σας, έτσι ώστε το κρέας που θα ψήσετε, σοτάρετε ή μαγειρέψετε να έχει χρόνο να «ξεκουραστεί» μόλις απομακρυνθεί από τη φωτιά. Αυτός ο χρόνος θα βοηθήσει του χυμούς να μεταφερθούν στο κέντρο του κρέατος και να μοιραστούν σε ίσες ποσότητες σε όλα τα σημεία του. Δεν έχει σημασία αν το κρέας σας είναι φτηνό ή ακριβό, ο κανόνας ξεκούρασης ισχύει και στις δύο περιπτώσεις. Μια μπριζόλα ή ένα στήθος κοτόπουλου χρειάζονται γύρω στα 5 λεπτά ξεκούρασης, ενώ ένα ολόκληρο μοσχαρίσιο πλευρό ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο χρειάζονται γύρω στα 20 με 30 λεπτά.