Το πρόβλημα με τα λαζάνια: Γιατί βγαίνουν «στεγνά» από το φούρνο;
Πολλές φορές, τα λαζάνια που ξεκινάμε να φτιάξουμε, βγαίνουν από το φούρνο και ουδεμία σχέση έχουν με το αφράτο και λαχταριστό πιάτο της φωτογραφίας. Αντίθετα, έχουμε στα χέρια μας ένα πυρέξ με στεγνά, «λαπαδιασμένα» ή και εντελώς ξερά λαζάνια που δεν σου κάνουν και τόσο αίσθηση να φας. Το πρόβλημα είναι το εξής: αν η γέμιση δεν καλύπτει το ζυμαρικό, τα λαζάνια θα ξεραθούν. Με τα πιο λεπτά ζυμαρικά, δε, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Υπάρχει όμως λύση, και αυτή είναι να πάρετε το χρόνο σας για να αλείψετε τη σάλτσα και τη γέμιση παντού και σε όλη την επιφάνεια των ζυμαρικών, ειδικά στον πάτο και στην κορυφή. Αν βάλετε αρκετή σάλτσα από την αρχή στη βάση, τα λαζάνια δεν θα κολλήσουν και θα βγουν μαλακότερα. Αν δεν σας φτάνει η σάλτσα που έχετε φτιάξει, μπορείτε να συμπληρώσετε με ζωμό κοτόπουλου ή κρασί (κόκκινο για κόκκινη σάλτσα, λευκό για μπεσαμέλ). Αν δείτε πως τα λαζάνια «στεγνώνουν» κατά το ψήσιμο, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο για τα 2/3 του χρόνου ψησίματος, ώστε να μειώσετε την εξάτμιση.