Φτιάξτε αυθεντική ιταλική πανακότα με μαστίχα!
Ένα εύκολο, ελαφρύ γλυκό!
Η πανακότα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της βόρειας Ιταλίας που είναι διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο και το όνομά του σημαίνει: ψημένη κρέμα! Πρόκειται για ένα εύκολο και γρήγορο επιδόρπιο, ελαφρύ και με λίγη ζάχαρη.
Στην δική μας εκδοχή, η Ιταλική πανακότα συναντά την Ελληνική μαστίχα Χίου και δένει τέλεια με το αρωματικό σιρόπι μελιού και τα φρέσκα φιστίκια Αιγίνης.
Υλικά
250ml γάλα
250ml κρέμα γάλακτος
25γρ ζάχαρη
1 κ.γ. σκόνη μαστίχας
5 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για το σιρόπι
80γρ. μέλι
30ml νερό
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης αλατισμένα
Εκτέλεση
1. Μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό.
2. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ανακατέψτε το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα σε μεσαία φωτιά και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι.
3. Στραγγίξτε τα φύλλα ζελατίνης, προσθέστε τα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά.
4. Μοιράστε την κρέμα σε 4 μικρά ποτήρια, αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Για το σιρόπι:
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και σωτάρετε τα φιστίκια για λίγα λεπτά.
2. Προσθέστε το μέλι, το νερό και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά.
3. Γαρνίρετε την πανακότα ενώ το σιρόπι είναι ακόμα ζεστό.
Σχετικά με το My Easy Gourmet: "Συνεχώς δοκιμάζω νέες γεύσεις και συνταγές. Μου αρέσει να πειραματίζομαι, να τις αλλάζω και να παρουσιάζω μια gourmet εκδοχή παραδοσιακών αλλά και νέων πιάτων, τόσο ως προς τη γεύση, όσο και την εμφάνιση. Η επιβράβευση; Ένα πλούσιο δείπνο με καλούς φίλους και καλό κρασί.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο www.myeasygourmet.net και αφήστε το feedback σας.
Καλή όρεξη!
Ελένη Αναγνωστοπούλου