Αυτή η σαλάτα θα σε γεμίσει με σίδηρο και θα σε κάνει να λατρέψεις τις φακές

Ερμιόνη Σαρρή
Αυτή η σαλάτα θα σε γεμίσει με σίδηρο και θα σε κάνει να λατρέψεις τις φακές

Ο συνδυασμός της φακής με το παντζάρι θα σε... ξετρελάνει

Υλικά:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι (κομμένο στα 4)
  • 1 καρότο συν 1/4 κούπας πολύ ψιλοκομμένο καρότο
  • 1 κοτσάνι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνια φακές
  • 5 μέτρια παντζάρια καθαρισμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φέτες μπέικον, πολύ ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο κρασί
  • Μαρούλι
  • Φρέσκο κατσικίσιο τυρί (προαιρετικά)
tvs7520 xl 1 b7125

Εκτέλεση:

1.Ρίξε μέσα σε μία κατσαρόλα (σε μικρά κομμάτια) το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, τη δάφνη και 5 φλιτζάνια νερό. Μόλις το νερό πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και πρόσθεσε τις φακές. Άφησέ τα πάνω στη φωτιά για 15-20 λεπτά και ύστερα στράγγιξε τα.

2. Ταυτόχρονα, σε μία άλλη μικρή κατσαρόλα τοποθέτησε τα παντζάρια και σκέπασέ τα με νερό. Άφησε τα να βράσουν και μόλις καταλάβεις ότι έχουν μαλακώσει, βγάλε τα από τη φωτιά. Μέχρι να τα σερβίρεις, άφησέ τα να κρυώσουν.

3. Σε ένα μπολ χτύπησε ελαφρά τη μουστάρδα με το μέλι, τη ζάχαρη και το βαλσάμικο. Μόλις ομογενοποιηθούν, πρόσθεσε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

4. Ρίξε ελάχιστο λάδι σε ένα τηγάνι και ρίξε μέσα το ψιλοκομμένο καρότο και το μπέικον για 1 λεπτό περίπου. Έπειτα ρίξε μέσα το μείγμα με τις φακές, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σβήστε το φαγητό σας με λίγο κόκκινο κρασί .

5. Στο πιάτο σερβιρίσματος τοποθέτησε πρώτα πρώτα το μαρούλι, δημιουργώντας ένα κενό στη μέση. Σε αυτό το σημείο ρίξε τις φακές και στην κορυφή αν θες τοποθέτησε μερικά κομματάκια τυριού. Τα παντζάρια μπορείς να τα τοποθετήσεις στην εξωτερική πλευρά του πιάτου σου ή να το κόψεις σε μικρά κομμάτια και να το ανακατέψεις με την υπόλοιπη σαλάτα.