Χριστουγεννιάτικα μπισκότα από την MamaTsita
Είναι τ’ αγαπημένα των παιδιών μου
Κάθε χρόνο τα ετοιμάζω. Τα κόβω με κουπ πατ σε διάφορα εορταστικά σχέδια (βλ. αστεράκι, δεντράκι, καμπανούλα, ελαφάκι κτλ κτλ) και πολλές φορές τα κάνω και δωράκι! Τα βάζω σ’ ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο κουτάκι και τα προσφέρω στους φίλους μου που ξετρελαίνονται κι εκείνοι με την γεύση τους και μου ζητούν την συνταγή.
Ήρθε λοιπόν και πάλι φέτος η ώρα να τα απολαύσουμε. Η συνταγή δεν είναι καθόλου περίπλοκη (αυτό έλειπε άλλωστε), τα υλικά είναι απλά και σίγουρα τα έχεις ήδη στο ντουλάπι σου... οπότε, φώναξε τα πιτσιρίκια σου και πιάστε δουλειά στον πάγκο της κουζίνας.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μίξερ αν θέλεις, αλλά εγώ δεν θα σου το συνιστούσα. Δεν τα ‘χω φτιάξει ποτέ με μίξερ.
Το ζύμωμα με το χέρι είναι μέρος της όλης «εορταστικής» παιχνιδιάρικης διαδικασίας με τα παιδιά, η οποία, πίστεψε με θα τους αφήσει μια από τις καλύτερες αναμνήσεις. Προετοιμάσου βέβαια για έναν ψιλοχαμό, αλλά ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!!!
Είπαμε...τώρα φτιάχνουμε αναμνήσεις!!!
Για να τις φτιάξεις λοιπόν κι εσύ θα χρειαστείς:
1 κούπα σπορέλαιο
½ κούπα ζάχαρη
150 γρ βούτυρο μαλακό- σε θερμοκρασία δωματίου (αν νηστεύεις χρησιμοποίησε μαργαρίνη)
½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι βανιλέτα (μπορείς κι 1 κ γλ βανίλια σε υγρή μορφή)
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι baking powder
αλεύρι κοσκινισμένο (περίπου 1 κιλό)
Σε ένα αρκετά βαθύ μπολ ρίξε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και το βούτυρο κι ανακάτεψε πολύ καλά. Στη συνέχεια κι ενώ συνεχίζεις το ανακάτεμα, πρόσθεσε τη βανιλέτα, το αλάτι και το baking. Ξεκίνα να προσθέτεις το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας με το χέρι σου. Η ζύμη θα πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Στρώσε μια λαδόκολλα στο ταψί σου και χρησιμοποίησε κουπ πατ με χριστουγεννιάτικες φιγούρες.
Πάμε όμως τώρα να φτιάξουμε το «αστεράτο» Χριστουγεννιάτικο δεντράκι!
Εύκολο!!! Το μόνο που θα χρειαστείς είναι κουπ πατ σε σχήμα αστεριού και σε διάφορα μεγέθη. Κόψε και ψήσε πρώτα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 και για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι να δεις τις άκρες να ροδίζουν, τα μεγάλα αστέρια. Κατόπιν συνέχισε με το αμέσως μικρότερο μέγεθος, μειώνοντας ανάλογα και τον χρόνο ψησίματος. Μόλις τ’ αστέρια είναι έτοιμα, άφησε τα σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Ξεκίνα σχηματίζοντας το δεντράκι, τοποθετώντας στην βάση του πιάτου που θα χρησιμοποιήσεις, πρώτα τα μεγαλύτερα και συνέχισε με τα επόμενα φτάνοντας ως την κορυφή. Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρισε με πολύχρωμα τρουφάκια .
Το «αστεράτο» σου δεντράκι είναι έτοιμο.
Καλές γιορτές
Με αγάπη
MamaTsita