Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα από το Γιώργο Τσούλη
Γεμιστή και πεντανόστιμη
Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’. Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.
ΥΛΙΚΑ
Για τη μαρινάδα:
4 λίτρα νερό
2 λεμόνια κομμένα στη μέση
4 φύλλα δάφνης
1 μάτσο μαϊντανό
2 κ.σ. θυμάρι ξερό
5 κ.σ. μέλι
200 γρ. αλάτι χοντρό
8 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
Για τη γαλοπούλα:
1 γαλοπούλα 2,5 κιλά
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 πράσινο μήλο κομμένο στα τέσσερα
7 – 8 κλαράκια θυμάρι