Τα μυστικά για τέλειο αφράτο τσουρέκι ακόμα κι αν είσαι αρχάρια στη ζαχαροπλαστική
Τσουρέκι αφράτο και ονειρεμένο
Δεν θέλει μεγάλο κόπο για να γίνει αφράτο και λαχταριστό το τσουρέκι της Λαμπρής. Μόνο αγνά υλικά και μερικά μικρά μυστικά που πρέπει να ακολουθήσεις.
- Αρχικά, φτιάξε το τσουρέκι με σκληρό αλεύρι, έτσι όπως το έκανε η γιαγιά σου, που είναι πλούσιο σε γλουτένη και θα μας δώσει την μαστιχωτή υφή που θέλουμε.
- Έπειτα, φέρε τα υλικά σου σε θερμοκρασία δωματίου, 35 μέχρι 38 βαθμούς το πολύ γιατί παραπάνω η μαγιά σου θα καεί και τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν με τίποτα.
- Το ίδιο ισχύει και με την θερμοκρασία δωματίου που πρέπει να είναι αρκετά θερμή.
- Η μαγιά πρέπει να διαλυθεί με χλιαρό νεράκι, αυτό είναι το κομβικό σημείο.
- Το τσουρέκι δεν θέλει βιασύνη, θέλει ώρα να χαλαρώσει, να το αφήσεις τρεις ώρες τουλάχιστον στο ζεστό δωμάτιο ή μια νύχτα ολόκληρη στο ψυγείο.
- Και μην βάζεις περιττό αλεύρι, όσο κι αν κολλάει η ζύμη στα χέρια, βουτύρωσέ τα και πλάσε.
- Ζύμωσε καλά, άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα και ξαναδίπλωσε και ξαναζύμωσε.
- Άλειψε το τσουρέκι σου με ασπράδι από αυγό, όχι με τον κρόκο γιατί θα το μαυρίσεις.
- Μην ανοίξεις την πόρτα του φούρνου όσο ψήνονται τα τσουρέκια γιατί δεν θα φουσκώσουν όπως πρέπει.
- Μόλις βγουν τα τσουρέκια από το φούρνο, τύλιξέ τα με πετσέτα κι άμα κρυώσουν τύλιξέ τα με μεμβράνη για να μείνουν φρέσκα για μέρες.
Όσο για το πώς θα κάνεις ωραία πλεξούδα στο τσουρέκι, δες το παρακάτω βίντεο: