Χριστουγεννιάτικα μαγικά ταξίδια… με βούτυρο και κανέλα!

Αυτά τα Χριστούγεννα δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, ωστόσο μπορούμε να «ταξιδέψουμε» νοερά από την κουζίνα του σπιτιού μας! Ταξίδια μαγικά, γλυκά και γεμάτα άρωμα κανέλας και βουτύρου με παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά από διαφορετικές χώρες!

Γλυκά χριστουγεννιάτικα ταξίδια στην Ευρώπη!

Ψάξαμε καλά τη μεγάλη συλλογή συνταγών μας στο alevri.com και βρήκαμε χριστουγεννιάτικες συνταγές των Μύλων Αγίου Γεωργίου που θα «ταξιδέψουν» γευστικά σε άλλες χώρες. Γιατί μπορεί φέτος τα Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά, δεν υπάρχει ωστόσο λόγος να μην προσπαθήσουμε να τα κάνουμε μαγικά!

Πάμε, λοιπόν, για αρχή ένα ταξίδι στη Γερμανία! Το στόλεν (stollen) είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο ψωμί-κέικ με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ρούμι και μπαχαρικά. Η παράδοση αυτού του χριστουγεννιάτικου ψωμιού πάει πολύ πίσω: λέγεται ότι στη Δρέσδη έψηναν αυτό το ψωμί ήδη από τον 15ο αιώνα!

Παρόμοια συστατικά με το στόλεν έχει και η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (Christmas pudding ή εν συντομία “pud”) που αγαπούν πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία! Η διαφορά της πουτίγκας είναι ότι θέλει βράσιμο και όχι ψήσιμο.

Με αντίστοιχα συστατικά, εμείς έχουμε να σας δώσουμε μια πεντανόστιμη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες και κονιάκ.

Συνεχίζουμε… βρετανικά και φτιάχνουμε gingerbread cookies, τα οποία εμείς στην Ελλάδα συνηθίζουμε να αποκαλούμε «μελένια ανθρωπάκια». Αυτά τα μπισκότα συνηθίζονται σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή τους. Μία από τις επικρατέστερες λέει ότι τα gingerbread cookies δεν έλειπαν από τα βασιλικά τραπέζια της Ελισάβετ Α΄ τον 16ο αιώνα, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή «γεννήθηκαν» το 992 μ.Χ. από τον μοναχό Γρηγόριο της Νικόπολης, που μετακόμισε στη Γαλλία και έμαθε τη συνταγή του ψωμιού με ginger, στους Γάλλους Χριστιανούς.

Όπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι ότι είναι πολύ νόστιμα και αρέσουν στα παιδιά. Δοκιμάστε και τη δική μας συνταγή για gingerbread cookies!

Παραμένουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σας προτείνουμε μια συνταγή για χριστουγεννιάτικα mince pies, μικρά πιτάκια με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Η ιστορία τους χάνεται στον 13ο αιώνα, όταν οι σταυροφόροι έφεραν στην Ευρώπη συνταγές από τη μέση ανατολή. Στην αρχή αυτά τα πιτάκια περιείχαν κρέας, ωστόσο αργότερα επικράτησε να φτιάχνονται με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, που λέγεται πως συμβολίζουν τα δώρα των Μάγων στον Χριστό.

Συνεχίζουμε το γλυκό ταξίδι προς τον βορρά και συγκεκριμένα στη Σουηδία, όπου αγαπούν πολύ τα μικρά γλυκάκια με κανέλα που ονομάζουν “kanelbulle”. Εμείς δεν ξέρουμε να τα προφέρουμε, ξέρουμε όμως να φτιάχνουμε πολύ ωραία ρολά κανέλας, τα οποία είναι τέλεια για το χριστουγεννιάτικο πρωινό, αλλά συνοδεύουν υπέροχα και τον απογευματινό καφέ!

Είναι δυνατόν να μιλάμε για ζαχαροπλαστική και να μην κάνουμε μια στάση στη Γαλλία; Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία συνηθίζεται πολύ στο γιορτινό τραπέζι ένας σοκολατένιος κορμός που ονομάζεται “bûche de Noël”, δηλαδή «ο κορμός των Χριστουγέννων». Παρασκευάζεται από παντεσπάνι γεμισμένο με κρέμα βουτύρου και σοκολάτα, το οποίο στη συνέχεια τυλίγεται σε ρολό και καλύπτεται από σοκολάτα. Σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο, την παραμονή των Χριστουγέννων οι Γάλλοι έφερναν στο σπίτι έναν μεγάλο κορμό δέντρου, ο οποίος θα άναβε στο τζάκι ανήμερα των Χριστουγέννων και θα καιγόταν σιγά-σιγά για πολλές ημέρες. Λέγεται ότι οι στάχτες του προστάτευαν το σπίτι από κάθε κακό. Πρόκειται για μια παράδοση που απαντάται με παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Για αυτά τα Χριστούγεννα εμείς κρατάμε την γαλλική παράδοση του σοκολατένιου κορμού και σας προτείνουμε μια υπέροχη συνταγή για roulade σοκολάτας με μασκαρπόνε χωρίς γλουτένη!

Καλές γιορτές, με υγεία!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης