Άκης Πετρετζίκης: Μπάμπκα σοκολάτας
Ένα γλυκό ψωμί που φτιάχνεται την περίοδο του Πάσχα και σημαίνει γιαγιά.
Η μπάμπκα είναι ένα γλυκό ψωμί ανατολικοευρωπαϊκης και εβραϊκής καταγωγής που φτιάχνεται την περίοδο του Πάσχα και σημαίνει γιαγιά.
Η ονομασία προέρχεται από τις πτυχώσεις της μπάμπκα που θυμίζουν τις μακριές φούστες των γιαγιάδων. Η μπάμπκα περιέχει μία γέμιση φρούτων ή κανέλας.
Η σοκολάτα προστέθηκε όταν το γλυκό διέσχισε τον Ατλαντικό μαζί με τους Εβραίους μετανάστες.
Συστατικά
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
280 γρ. βούτυρο, κρύο
8 γρ. μαγιά ξηρή
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. νερό, χλιαρό
7 αβγά, μέτρια
50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
220 γρ. ζάχαρη καστανή
30 γρ. κακάο, σε σκόνη
15 γρ. καφέ, στιγμιαίο
1 κ.σ. κανέλα
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. νερό
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
250 γρ. κουβερτούρα 65%, κακάο
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com